Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Régi osztálytársait keresi? Tekintse meg Osztálytárs keresőnket!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/autosoldalak3/109.hu/modules/cikk/index.php on line 669


Cserepeslemez vagy hagyományos cserép? Melyiket válasszam?


Ha eddig nem tudott választani a két legelterjedtebb tetőfedő anyag közül, akkor jó helyen jár. Ebben a cikkben igyekszünk összehasonlítani a cserpeslemez és a hagyományos cserép előnyeit és hátrányait, amit a saját évtizedes tapasztalataink alapján gyűjtöttünk össze.
Egy tetőfelújítást akár 30-50 év nyugalom is követhet. Tetőfelújítás során kiemelkedően fontos az anyag minősége, valamint a szakszerű kivitelezés is. Hiába választja ki Ön a legjobb minőségű anyagot, melyre akár 50 év garancia is van, ha a már meglévő korhadt, elöregedett tetőléchez rögzítik azt. Hosszú távon ez több problémát is okozhat (biztonsági, esztétikai).
 

Mit válasszak?

 
Napjaink két legkeresettebb tetőfedő anyaga a cserép és a cserepeslemez. Sokan nem tudják mi a különbség a kettő között, vagy egyszerűen csak nem tudnak dönteni. Az alábbiakban pontokba szedve megtalálja mindkét anyag előnyeit és hátrányait.
 

A cserép előnyei

 

Kis elemekből áll

 
Valószínűleg a tetőcserép egyik legnagyobb előnye, hogy kis elemekből épül fel, így felszerelése egyszerűbb egy nagyon tagolt vagy egyedi kialakítású tető esetében.
 

Színtartósság

 
A cserepek esetében igaz a tartósság, mely főleg abban nyilvánul meg, hogy a gyártók a cserép egészét színezik, így ha lepattan egy darab a cserépből, távolról ez az esztétikai hiba akkor sem észrevehető.
 

A cserép hátrányai

 

Nem vízhatlan

 
Néhány gyártó szerint az általuk készített tetőcserép (kerámia, agyag,beton) egyáltalán nem vesz fel vizet. Ez sajnos nem igaz. Ezek az anyagok eredetükből kifolyólag minden esetben szívnak magukba vizet, amivel csak tovább növelik az amúgy is nagy súlyukat, ráadásul télen még fagyveszély is fenyegeti így a tetőt
.

Nehéz

 
A tetőcserép súlya hihetetlenül nagy, általában a 10-szerese a lemeztető súlyának. Ez akár 50 kg terhelést is jelenthet négyzetméterenként, amit a nedvszívó képesség csak tovább növel. Gondoljunk csak bele mekkora súlyt kell így a tetőszerkezetnek megtartania.
 

Könnyen szennyeződik

 
A cserepek egyenetlen felületének köszönhetően a tetőcserép nagyon könnyen és gyorsan koszolódik és mohásodik amely az évek során esztétikailag csak egyre rosszabb lesz. Természetesen vannak már olyan cserepek, melyek remekül ellenállnak a szennyeződésnek, de sajnos ezek árukon is észrevehető.
 

A cserpeslemez előnyei

Könnyű

A cserepeslemez súlya elenyésző a szokásos cserepes megoldással szemben, mindössze 5 kg/m²! Egyértelmű, hogy az egyik legnagyobb előnye ez. Tökéletes választás tetőfelújítás esetén. A teljes tetőszerkezet cseréje nélkül is egyszerűen és gyorsan válthatja le régi tetőjét a szinte pehelykönnyű cserepeslemezre, mely manapság már rengeteg féle színben és formában kapható, mindemellett biztonságos is. 
Gazdaságos
Az anyag veszteség minimális,mivel a cserepeslemezt méretre gyártva lehet rendelni.  Ez természetesen jó irányban befolyásolja a cserepeslemez szükséges mennyiségét, a termék súlyát, ezáltal pedig a fizetendő szállítási költséget is.

Biztonságos

Kis súlyából és könnyű szerkezetéből adódóan a cserepeslemez rendkívül ellenálló viharok során is, ráadásul mivel vízhatlan, egyáltalán nem vesz fel vizet. A hagyományos tetőcserép minden esetben szív magába némi nedvességet az olvadékból vagy az esővízből , ami komoly fagykárokat idézhet elő, mert a megfagyott víz a cserép rétegeiben szétfeszítheti azt, ezáltal a cserép felülete sérülhet. A fémből készült cserepeslemez esetén sem esztétikai, sem más károkat nem okozhat a fagy.

Gyorsan szerelhető

Az előző pontokból következik, hogy a cserepeslemez könnyen szerelhető. Ez leginkább annak köszönhető, hogy nagy táblákban érkezik a szerelés helyére, ezáltal sokkal gyorsabban halad a munka. Ez egy tetőfelújításnál nagyon fontos szempont, még akkor is, ha tudjuk, hogy a tetőfólia bizonyos védelmet ad az átfedés során.

Tiszta

A cserepeslemez felülete sokkal simább és egyenletesebb, így nem tud rajta megtapadni a por és vele a moha, sőt az eső bármilyen piszkot könnyedén lemos róla. A tető a hótehertől is hamarabb megszabadul, hiszen a tetőlemezről a hó is hamarabb lecsúszik mint a hagyományos tetőkről.

Egyedi

A cserepeslemezt rendkívül változatos színekben lehet rendelni, kezdve a klasszikus cserép színektől egészen a modernebb hatást keltőkig. Rendelhető matt bevonattal is, mely egy sokkal elegánsabb és hagyományos cserép külsőt kölcsönöz a tetőnek. A jobb bevonatok akár a jégnek is  ellenállnak, ezáltal hosszú távon megőrizve a tető esztétikáját.

A cserepeslemez hátrányai

Zajos

 
Sok helyen olvashatjuk azt, hogy a lemeztető legnagyobb hátránya, hogy eső esetén hangos. Ez részben igaz, bár megfelelő tetőfóliázással és szigeteléssel a különbség a többi tetőfedő anyaghoz képest szinte nem is észrevehető.





Forrás: https://acs-tetofedes.109.hu

Ezeket olvastad már?

Szeret barkácsolni?

Melyiket válasszam?

Autóját megvásároljuk!

Melyiket válasszam?

B-Trend Munkaruházat

Melyiket válasszam?

Autó felvásárlás

Melyiket válasszam?

Itt a jó idő, a tavasz és kertje nem áll még készen a szezonra?

Melyiket válasszam?

Ha Te is egy LADA büszke tulajdonosa vagy, akkor tudod, hogy miről beszélek...

Melyiket válasszam?

Bozsó Pékség

Melyiket válasszam?

Opel Mokka Enjoy 1,9 TD

Melyiket válasszam?

Megdöbbentő összefüggés a GYÜMÖLCSÖK SZÍNE és az Ön SZERVEI között...

Melyiket válasszam?

Akciós ajánlataink

Melyiket válasszam?

Hasznos tanácsok alkatrészvásárláshoz!

Melyiket válasszam?

TSM Kerámia

Melyiket válasszam?

Így védd növényeidet a hideg téli időjárástól!

Melyiket válasszam?

Egyedi ékszertervezés

Melyiket válasszam?

Lakás felújítás? Padló csere?

Melyiket válasszam?

Dr. Vidéki László ügyvéd

Melyiket válasszam?

Megdöbbentő adatok füstmérgezésről...

Melyiket válasszam?

Mi az a Paleo?

Melyiket válasszam?

VÁLLALKOZÓ VAGY? Szeretnél TÖBB VEVŐT az internet segítségével?

Melyiket válasszam?

Ha ezt a 7 alapszabályt betartod PELENKÁZÁS közben, akkor...

Melyiket válasszam?

Ha egészséges, jól termő növényeket szeretne a kertjében, akkor...

Melyiket válasszam?

Szellőztetés az ablakon át...

Melyiket válasszam?

Ezért kerékpározz...

Melyiket válasszam?

Autóvásárlás UTÁNI teendők!

Melyiket válasszam?

Betörés védelmi szempontok

Melyiket válasszam?

Slender You-Motorizált Gimnasztika

Melyiket válasszam?

Kandalló építés, tervezés

Melyiket válasszam?

Autómosás fontossága

Melyiket válasszam?

Számítástechnikai szaküzlet

Melyiket válasszam?

Weboldallal nem rendelkezőknek

Melyiket válasszam?