Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Van egy jó recepted? Küld be!

Erőleves tojásos sonkagombócokkal

Megnézte: 3521
Fő számára:
Elkészítési idő: 90 perc +
Kategória: Levesek

Hozzávalók:

80 dkg húsos tyúkaprólék
2 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
1 cikk zeller gumó
3 fej csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 csokor petrezselyem
1 szál zeller zöld

1 kiskanál szemes bors

A levesbetéthez:
2 zsemle
15 dkg húsos füstölt sonka
2 tojás
1 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
kevés zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tyúkaprólékot megmossuk, a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát héjastól félbevágjuk, a gombát, paprikát, petrezselymet, zeller zöldet megmossuk. A zsemléket hideg vízben beáztatjuk, kinyomkodjuk. A füstölt sonkát apróra vágjuk.

Az aprólékot fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 4-5 ujjnyival ellepje, majd ha felforrt lehabozzuk, takarékra vesszük és beletesszük az előkészített sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, vöröshagymát, gombát, zöldpaprikát, petrezselyem, zeller zöldet és sóval, a szemes borssal ízesítjük. Végül lassú tűzön éppen csak gyöngyözve, kb. 3-3,5 órát főzzük, hogy jó ízes, tartalmas legyen a levesünk.

Közben elkészítjük a levesbetétet: a kinyomkodott zsemléhez hozzáadjuk az előkészített sonkát, tojást, lisztet, sóval, borssal, az aprított fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy egybeálló sonkás gombócmasszát kapjunk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk belőle, bő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

Tálaláskor az erőlevest finom szálú szűrőn leszűrjük, a tojásos sonkagombócokat tányérba vagy tálba szedjük és rámerjük a forró levest.

Az erőleves főzésekor visszamaradt főtt húst, zöldségeket ne dobjuk ki, daraboljuk fel ízlésesen és külön tányérra téve, kínálhatjuk a leves mellé. A sonkagombócokból készítsünk próbafőzést, az első gombócot nézzük meg, hogy a vízben egybe marad-e. Ha szétesik, adjunk hozzá még 1 tojást, kevés lisztet, ha túl kemény, kevés vizet.

Jó étvágyat!

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.