Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium

(Balatonfüred) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Hősök tere 1.

Iskolánk 1982-ben vette fel a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi Ferenc nevét, amelyre a történelmi személyiség nagyságán túl az is okot szolgáltatott, hogy az intézmény az 1782-ben elkészült Széchényi-kastélyban működik.

Az iskola története 1935-ig vezethető vissza. Ekkor alakult meg Balatonarácson a Magyar (1945-ig Királyi) Szőlészeti és Borászati Szakiskola, amely elsősorban szőlőkezelő és pincemester szakembereket képezett magas színvonalon. A második világháború végétől, 1944. november 22-től néhány évig szünetelt a tanítás a háborús helyzet és a háborút követő zűrzavar miatt, de 1945. október 11-én újra kezdődik az oktatás a Széchényi-kastélyban. A közismereti tantárgyak mellett gazdasági, jogi ismeretek, szőlő-, kert-, pinceberendezést, méhészetet, vegytant, növényvédelmet tanítottak többek között. 1954-62. között mezőgazdasági szakiskolává alakul az intézmény, a következő tagozatokkal: gyümölcs- és szőlőtermesztési, illetve a kertészeti tagozat. Ezidőben az intézmény közvetlenül a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alatt állt.

A szakoktatás országos átalakítását követően intézményünkben 1962-től kezdődik meg a mezőgazdasági szakmunkástanulók képzése. 1971-től indul az ún. alapszakmai és az ebből leágazó szakmai képzés, amelynek során a kertész alapszakma esetében gyümölcs-, szőlő- vagy zöldségtermesztő szakokat lehetett választani. Mindezen szakmákhoz csatlakozott az 1976/77-es tanévtől kezdődően az egyre népszerűbb dísznövénykertész szakma.

A szakmunkásképzés mellett 1972-től szakközépiskolai osztályokat is indított intézetünk, amely az érettségi bizonyítvány mellett egy szakmában, a szőlőtermesztőben, szakmunkás képesítést is adott, amely 1979-től gyümölcstermesztő szakképesítéssel bővült.

Az 1983/84-es tanévtől kezdődően kertészeti gépészeket képez az iskola szakközépiskolai keretek között, az 1986/87-es tanévtől pedig új képzési formát indítottunk be: 4+1 tanévben a kertésztechnikusok képzését.

Jelenleg iskolánkban nappali tagozaton 18 osztályban folyik a tanítás.

A szakközépiskolai osztályok tanulói érettségi vizsgát tesznek, és utána továbbtanulhatnak felsőoktatási intézményekben, illetve választhatják a szakmatanulást. Az un. 9-10. osztályok tanulói szakmai orientációs órákon vesznek részt (dísznövénykertész, borász, hegesztő) és a 10. osztály elvégzése után ezeket a szakmákat tanulhatják itt az iskolánkban. Az 1999/2000. tanévtől OKJ képzés szerinti virágkötő-berendező szakma tanulására is lehetőséget biztosítunk.

Fontosnak tartjuk a nyelvtanulást, erre minden diákot ösztönzünk. Valamennyi tanulónk részt vesz informatikaoktatásban is.