Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Déri Miksa Szakközépiskola és Szakiskola

(Mátészalka) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Baross László u. 11

Iskolánk névadója, Déri Miksa Bácson született, 1877-ben szerzett vízépítő-mérnöki oklevelet a Bécs-i Műegyetemen. 1878 - 1882 között a Duna és a Tisza szabályozási munkáinak tervezésével foglalkozott. Ezzel párhuzamosan elektrotechnikai tanulmányokat is folytatott.

1882-ben a Ganz-gyár mérnöke, később pedig igazgatója lett, ahol ebben az időben rendkívül tehetséges szakemberek dolgoztak együtt. Zipernowskyval közösen, még ebben az évben kidolgozott egy öngerjesztésű váltakozó áramú generátort, amelyet 1883-ban kezdtek gyártani.

1883-tól Déri Miksa Bécsben dolgozott a Ganz-gyár villamos osztályának ausztriai képviselőjeként. 1885-ben Bláthy Ottóval és Zipernowsky Károllyal megalkották a transzformátort. A kísérleti munka oroszlánrészét Déri végezte. 1889-ben megszervezte és berendezte a bécsi villamos erőművet. 1898 - 1902 között kompenzált egyenáramú gépén dolgozott.

Két év múlva megalkotta a később róla elnevezett repulziós motort. A Déri-féle repulziós motor nagy hiányt töltött be, a felvonókat ugyanis a használatban lévő egyetlen motortípussal sem tudták biztonságosan üzemeltetni. Keferendszerű motorját sorozatban gyártották és az egész világon használták.

Az iskola múltja

Intézetünk 1893 szeptemerében kezdte meg működését az Iparos Tanonciskolában, Hermann József igazgatása alatt. Az elméleti oktatást a 157 beiratkozott tanulónak 2 tanító vezette hetente 3 nap, este 6-8 óráig. 1960-ig a nyíregyházi intézet fiókiskolájaként működtünk.

Ezt követően 1968-ig önálló igazgatás mellett, egyszerre hét telephelyen folyt az oktatás. 1968 szeptemberében költöztünk az új, 10 tantermes épületbe. 1974-ben fémipari, 1984-ben építőipari, 1993-ban faipari, 1995-ben autószerelő tanműhellyel, 1982-ben 200 férőhelyes kollégiummal, 600 adagos konyhával, cukrász-üzemmel gazdagodott intézményünk. Az iskola könyvtára 12 650 kötettel és 410 olvasóval rendelkezik.

Az 1975-ös tanévtől beindult a levelezős képzés, 1990-ben a technikusképzés faipari, 1994-ben ruhaipari szakon. 1998. szeptember 1-től a Világbank-i program keretében új szakokat indítottunk. Az általunk oktatott szakok, szakmák mindíg igazodtak a kor és a lakosság igényeihez.

Az iskola jelene

Iskolánk a város külső kerületében működik, de ez nem jelenti azt, hogy ne vennénk ki részünket a város arculatának alakításában. Diákjaink adtak már egész estét betöltő irodalmi műsort, emlékeztek meg városi szinten jeles állami ünnepekről, évfordulókról. Növedékeink keze munkáját dicséri majd emberöltőkön keresztül az 1994-ben átadott református- és a napjainkban is épülő görög katolikus templom.

Ezeken kívül megszámlálhatatlan az a sok magánlakás, intézmény, aminek építésében, felújításában, berendezésében tanulóink részt vettek.

Szélesedő nemzetközi kapcsolatainkat mutatja a hollandiai Zevenaar várossal kiépített jó viszony, a nemzetközi Kolping mozgalommal való kapcsolattartásunk.

Napjaink történelméhez tartozik az a folyamatos átalakulás, amely az iskola szerkezetében ment illetve megy végbe.

Ebben a kis térségben kibontakozóban van egy nagyipari fejlődési lehetőség, ilyen a gépipar, optikai ipar, faipar és informatika, amire a szakképzés a jövőben is alapozhat, hiszen ezek a vállalatok dinamikusan fejlődnek, beruháznak és pontosan nyomon követethető a munkaerőigényük is.

Az iskola tárgyi feltételei sajnos nem mindenben adottak. A legnagyobb gondot az okozza, hogy másfélezer főre emelkedett a tanuló létszám így újabb tantermek és egy korszerű tornacsarnok építése nélkül csak délelőttös-délutános rendszerben taníthatunk.