Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szentannai Sámuel Szakközépiskola és Gimnázium

(Karcag) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Szentannai Sámuel utca 18.
Telefon: +3659312744

Fax: +3659312451

Központi e-mail: sztannai@externet.hu
Székelyszentmiklósról indult – mint a népmesékben – családja hetedik fiaként, hogy megismerje a világot, hogy a próbákat kiállja. Óriási volt a távolság a szegény sorú székely földműves háza és a kolozsvári gimnázium között. Az erős akarat, a briliáns tehetség és a legtisztább becsvágy segítették az úton, amelyen elindult.

A gimnázium elvégzése után Kolozsmonostoron a Gazdasági Tanintézetben tanult, és 1896-ban kapott oklevelet. Kiváló eredményei, személyének varázsa és a jó sors is segítették azzal, hogy elsőként a Torontál megyei Nagyszentmiklósra helyezték, a nagymúltú – 1799-ben Nákó Kristóf által alapított – Földműves iskolához. Gyakornoki éve végén kitűnően vizsgázott, és tanári oklevelet kapott. 1898-ban, mint ösztöndíjas gazdasági segéd tett esküt a feladatok teljesítésére.

A kor (a boldog békeidők) szokásai és a hivatali rend alapján helyezték rövidebb-hosszabb időre más-más iskolába.

Tanított Csákon a Földművesiskolában, Losoncon a Tanítóképző Intézetben, Székelyudvarhelyen és Kiskunfélegyházán is a Földművesiskola tanára volt. 1912-ben nevezték ki a Karcag Városi Földmívesiskola igazgatójának.

Nehéz évek voltak ezek Karcag városában és az iskolában: a tangazdaság földjei elszikesedtek, a gazdálkodás veszteségessé vált. Az iskolában kevés a tanuló, jelentkező is alig-alig. A város vezetése és a karcagi közbirtokosság is bizalmatlan. Nem látták, nem értették az iskola jelentőségét, fölösleges gazdasági tehernek vélték. A képzési időt ekkor csökkentették 6 hónapra az eredeti két év helyett. Igazgatói munkássága első nagy feladatának tekintette: megmenteni az intézményt! A város vezetőivel kialakított jó kapcsolata segítette minisztériumi tárgyalásaiban, és 1913-tól ismét az eredeti formában folytathatták a képzést. Az oktatási feladatok és a tangazdasági munkák tekintetében sokoldalú fejlesztést, átalakítást indított, és éveken át irányított úgy, hogy az intézmény országosan elismerté vált.