Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola

(Ajka) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím:
Kandó Kálmán lakótelep 4.
8/508-070, 88/508-080

Városunk oktatási intézményeinek sorában utolsóként – 1991-ben – alakult az iskola. Létrejöttét sajátos társadalmi gond motiválta: az alapvetoen nehézipar-orientált településen nagy problémát jelentett a gyengén tanuló és hátrányos helyzetû fiatalok – fõként a leányok továbbtanulása, elhelyezkedése.
E helyzet szorításában a város Képviselotestülete 95/1991. V. 27. számú határozatával megalakította a Nevelési Tanácsadó és Továbbképzo Szakiskolát, tevékenységi körébe utalta a háziasszonyképzést, a gazdasszonyképzést, a szociális gondozó és ápolóképzést.
Az 1991/1992-es tanévben 99 leánytanuló kezdhette meg tanulmányait az iskolában. A rendszeres csoportfoglalkozások, a különbözo mentálhigiénés módszerek segítettek a tanulóknak lelki egészségük megõrzésében, alkalmanként visszanyerésében.
A szociális szakképzések beindításával ugrásszerûen megnõtt az iskola tanulóinak létszáma hiszen Veszprém megyében, sõt a környezõ megyékben sem folyt másutt ilyen jellegû szakképzés. A szociális törvény rendelkezései szerint az önkormányzatoknak 1997-tõl jelentõs számú szakképzett munkaerõre volt szüksége, így ezzel a szakmával biztos munkahely várt az iskolában végzett tanulókra. A környékbeli települések lakossága elöregedett, a szociális alapellátás feladataihoz házigondozókra volt szükség, megfelelõétkezést kellett biztosítani, idõsek klubját, családsegítõt létrehozni.
Az elkövetkezõ években az iskola egyre dinamikusabban fejlõdött. A munkaerõpiac igényeit követve 1995-tõl folyamatosan indultak az új képzések: szakács, felszolgáló, cukrász, pék-cukrász, falusi vendéglátó.
Nagy eredményt jelentett az intézmény életében a szakközépiskolai képzés beindítása szociális gondozó és szervezõ és szociális asszisztens szakmákban, illetve vendéglátás szakterületen.

Az iskola 1997 februárjában új nevet kapott: Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ lett.

Az intézmény az elmúlt tíz évben szívós kitartással dolgozott, mobil szakképzési terveivel folyamatosan megpróbálta követni a munkaeropiac igényeinek változásait. Ennek a folyamatos megújulási szándéknak köszönhetoen tudott a „Szent-Györgyi” az iskolák közötti
versenyben talpon maradni, sõt egyre sikeresebben teljesíteni.

2001-ben jelentos változás történt az iskola életében: alapítványi fenntartású oktatási intézménnyé alakultunk át. A váltás után az iskola továbbra is városunk és vonzáskörzete korszeru szakképzési intézménye naradt, rugalmas - a munkaeropiaci változásokat követni tudó- képzéseket kínálva a fiataloknak.