Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Vajda Péter Gimnázium és Szakközépiskola

(Szarvas) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Kossuth Lajos u. 43.
Telefon:66/311-933
Fax:66/313-083
E-mail:
info@vajda-szvas.sulinet.hu


1802-ben indult meg az oktatás a megye első evangélikus főgimnáziumában Mezőberényben. Anyagi okokból az iskolát 1834-ben áttelepítették Szarvasra. Az intézmény akkor indult virágzásnak, amikor 1843-ban Vajda Péter került az iskola élére, aki korát meghaladó pedagógiai elveket vallott. Olyan kollégái voltak, mint Ballagi Mór és Greguss Ágost. A szabadságharc idején az iskolát kórházi célokra foglalták le, az idősebb tanulók részt vettek a harcokban, a tanítást szüneteltették.
A szabadságharc bukása után az áldozatkész lakosság adományainak köszönhető az iskola fennmaradása. Nagy előrelépés volt az intézmény életében az első érettségi vizsga, melyet az 1861/62-es tanévben tartottak (Magyarországon az első 1851-ben volt). Az iskola fejlődése ettől kezdve a 1890-ig töretlennek mondható.
A századfordulón az iskola beolvadt az állami oktatási rendszerbe tantervileg, de megmaradt evangélikus főgimnáziumnak. Ekkor már mintegy 500 tanulója volt, szükségessé vált egy új, korszerűbb épületbe való költözés. Baumgarten Sándor tervei alapján 1906 tavaszára elkészült az új épület, mely ma más intézménynek ad otthont. A két világháború felborította a nehezen megszerzett nyugalmat. Az iskolában hadikórház működött, a tanárok egy részét katonai szolgálatra hívták be. A háború befejezése után óriási feladat volt az iskola felszereléseinek helyreállítása. 1948-ban kimondták az iskolák államosítását, megtörtént az áttérés a négyévfolyamos képzésre. Ettől kezdve reál jellegű képzés is folyik az intézményben.