Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Szakiskola

(Budapest 7 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetősége:
Dob u. 85.
Tel:
1/322-6833
Email:
suli@dobsuli.hu
Története:
A mai iskola a Dob utca 85. szám alatti épületben működik.

Elődje a Dob utca 95.-ben 1890-ben kezdte meg működését, községi elemiként. A régi iskola csakhamar szűknek bizonyult. Székely János igazgató javaslatára a Főváros tervpályázatot
hirdetett a Dob utca 85. alatti 300 öles telken egy új iskola felépítésére.

Hegedűs Ármin építészmérnök tervei alapján 1905 őszén indult el az építkezés.



1906 október 14-én Bárczy István főpolgármester jelenlétében, akkor
és még most is a főváros legszebb
iskoláinak egyikét avatták fel.
A szecessziós stílusú épület külső és belső díszei, funkcionális elrendezése messzemenően a gyerekek egészségi, esztétikai, kényelmi szempontjait vette figyelembe.

Az új iskolában különváltan tanultak a lányok és a fiúk, Székely János, illetve Czike Ferenc vezetésével. A 621 diákot 10 osztályban helyezték el. 20 tanító gondoskodott képzésükről. Az épületben háztartási és ipari iskola is működött. Az első világháború idején hadikórházzá alakították az intézményt. A tanulókat a Wesselényi utcai iskolában helyezték el. A zsúfoltság a tanulmányi színvonal csökkenését okozta. Csak 1921-ben költözhettek vissza saját iskolájukba. Az időközben megrongálódott épületet 1927-ben felújították, felszerelését korszerűsítették.


Lathwesen Gyula több éves igazgatói működése alatt újra emelkedett az iskola színvonala. Az intézmény fejlődését a második világháború akasztotta meg. Az épület földszintjét a hadviseléssel kapcsolatos célokra vették igénybe. A főváros ostroma során bombatalálat és számos belövés érte az iskolát. 1945-ben a tantestület áldozatos munkával rendbe hozta az épületet, és így újraindult az iskolai élet. 1946-ban megszervezték a szülői munkaközösséget és az úttörőcsapatot. 1947-ben az elemi leány és a fiú általános iskolává alakult. Az 50-es években a dolgozók iskolájának is helyet adott az intézmény.
Az 1955/56-os tanévben ünnepelte az iskola félévszázados fennállását. Ez idő alatt 244 tanár és tanító, 18 igazgató volt és több ezer diák tanult a Dob utcában. Köztük olyan híressé vált diákok, mint Ruttkai Éva, Garas Dezső, Somló István színművészek.

1960-ban koedukálttá vált az intézmény. A 60-as években igen sok osztály működött. Az első évfolyamon pl. nyolc osztályt "a"-tól "h"-ig számoztak. Eredetileg az épület háromemeletes volt, a tetején terasszal, a növendékek "hosszúszüneti levegőztetésére". A megnövekedett tanulólétszám miatt megépítették az udvar felőli részen a negyedik emeletet. A bővítés nem változtatta meg az intézmény külső homlokzati képét, amely Vajda Zsigmond tervei alapján mozaik berakással készült, s a gyermekéletből vett jelenetek, illetve ornamentumok díszítik.









Az iskola belső felszerelése viszont teljesen kicserélődött. Eltűntek azok a régi iskolapadok, amelyeknek tetején helye volt a tintatartónak, és a tollaknak. A szén- és fatüzelésű cserépkályhák helyébe központi fűtés lépett.

Megőrizte viszont az idő azt a páratlan szépséget, amelyet az épület belső terei, zugai, a lépcsőház faragott oszlopfői (galamb, mókus), a padozat, a falicsempék berakásai, a jellegzetesen díszített tantermi ajtók, a folyosók ablakai árasztanak.


A Dob Utcai Általános Iskolában több olyan kiváló pedagógus tanított, aki később más területen kamatoztatta tudását, így pl. Hernádi Sándor nyelvész, Mészáros István művelődéstörténész. Olyan tanárt is magáénak mondhat az iskola, aki egész életét az idejáró gyerekek nevelésének szentelte, mint Koritsánszky Zoltánné magyar-történelem szakos tanár (1953-tól 1995-ig). Az intézmény híressé vált tanulóinak körét bővítette Gálvölgyi János színművész, parodista, Bernáth György újságíró és sokan mások.



Dr. Füzesi Istvánné vezette az iskolát 1979-től igazgatóhelyettesként, 1985-től 1997-ig igazgatóként. Ebben az időszakban alakult ki az intézmény mai arculata. Néhány régi jó hagyományt "élesztettek fel csipkerózsika álmából". Az 1991/92-es tanévben háziasszonyképző szakiskolát indítottak.

Az intézmény másik sajátossága az angol nyelv oktatása, amelynek közel negyvenéves múltja van. Ennek a hagyománynak a tudatos ápolása vezetett az 1995/96-os tanévben a magyar-angol, két tanítási nyelvű osztály megindításához.
Az iskola diákjainak szabadidejében olyan programokat rendez, amelyekkel új hagyományokat teremt. Ilyen többek között az évek óta nagy sikerrel záruló Budapest Városismereti Nap, továbbá a Városismereti Verseny, amelyet a fővároshoz közeli nagyobb településeken rendeznek meg (Szentendre, Esztergom stb.). A Dob utcai iskola tanulói rendszeresen részt vesznek az országos, a fővárosi és a kerületi versenyeken. Gyakran az elsők között végeznek.
1997-től 2008-ig Márta Edit igazgató vezette az intézményt, 2008-tól Barna Éva igazgató vezeti a Magyar - Angol Kéttannyelvű Általános iskolát és Vendéglátó Szakiskolát.