Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Ward Mária (volt Gervay Mihály) Ált. Isk., Gim. és Zenem. Szak.

(Budapest 5 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetősége:
Irányi u. 3.
Intézmény levél címe: 1364 Budapest Pf. 129.
Telefon: +36 1 318 16 59
Mobil: +36 30 862 26 99
Fax száma: +36 1 266 73 34
Email:
ward.iskola@gmail.com
Története:
Iskoláink múltja

Iskoláink múltja szorosan összefügg a kolostor múltjával, ugyanis kezdetben ez adott helyet az iskoláknak.

A mai Váci u. 47. szám alatti zárda helyén ősi domonkos rendi kolostor állt, mint Pest legrégibb szerzetesháza. Ferrari Zsigmond Domonkos történész szerint 1230-ban alapították. 1242 után újjáépítették a templomot és kolostort, amely IV. Béla kitüntetett helye volt. 1308-ban ezen a helyen kiáltották ki Károly Róbertet (második rákosmezei országgyűlés után) királlyá.

A török térhódítás és az 1716-os tűzvész után a domonkosok ismét birtokba vehették jogos tulajdonukat, egészen 1784-ig, amikor II. József a kolostorokat feloszlatta, és csak néhány tanítással és betegápolással foglalkozót engedélye¬zett. Így kerültek az angolkisasszonyok a Váci utcába.

A rendi krónika szerint 1787. október 15-én nyílt meg Pesten az úgynevezett külső iskola összesen 262 tanulóval.

A külső elemi kiegészítésére 1792-ben úgynevezett Munka-iskolát alapítottak. A kor szükségleteinek megfelelően fejlődött, és az akkor magasabb szintnek megfelelő műveltséget nyújtotta. A nyelvoktatás, tánc, zene tanulása természetes volt. Erről sajnos nem hivatalos tantervek, hanem fontos személyek (király, hercegprímás, stb.) látogatásakor adott műsorok tanúskodnak.

Ugyancsak külön fejezet idézi fel Liszt Ferenc és az Intézet kapcsolatát. Ő szólaltatta meg először az 1880. március 11-i hangversenyen új Bösendorfer zongoránkat.

Felvetődik a kérdés a tanítás nyelvét illetőleg. Bár országszerte a német nyelv volt általános, Intézetünkben már 1860-tól magyarul is tanítottak. Schreiber Janka akkori rendi és iskolai vezető szorgalmazta ezt. Ő vezette be a Népoktatási törvényt az Intézet iskoláiban már 1868-ban.

Időközben a Váci utcai ház kicsinek bizonyult az oktatási feladatok ellátására. Ernyei Anna főnöknő megkezdte az új nagyméretű iskola építését. 1893. október 1-én szentelték fel a mai Irányi – Molnár utcai nagyméretű iskolát. Ekkor már évek óta működött Intézetünkben a tanítónőképző, amelyet 1854-56 között szerveztek. Az országban égetővé vált a pedagógusképzés. A Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium a rendet bízta meg az új iskolatípus létrehozásával. 1856. november 5-én tehát megnyílt az iskola. Ez volt az országban az első tanítónőképző. Két évfolyamból állott. Szervezete megegyezett a férfi képzőével. 1868-ig a tanítás nyelve német volt, ezután magyar. Elméleti és gyakorlati tantárgyakat tanultak, a vizsga is két fordulóban történt. 1948-ig ugyanezen a helyen működött az öt osztályosra bővült tanítónőképző, amely négy osztályos polgári iskolára épült.

Az első világháború előtt és alatt szorgalmasan működött a hajdani Munkaiskolából kifejlődött Felső Leányiskola , amelyből szintén még a háború ideje alatt alakult a Leánygimnázium .
Névadónk:
"Semmivel se érd be, ami kevesebb Istennél."

1585-1645

Ward Mária 1585-ben Yorkshire-ben született, és az angol katolikusüldözés idején nőtt fel. Megélte, hogy emberek a hitükért vagyonukat, otthonukat, becsületüket, életüket is kockára tették. Isten szolgálatára akarta szentelni magát. Évekig kereste személyes hivatását.

Mivel Angliában nem élhetett meggyőződése szerint, 21 éves korában elhagyta hazáját, és 1606-ban a flandriai St. Omerben belépett egy klarissza zárdába. Hamarosan felismerte, hogy nem ez az ő hivatása, és visszatért Angliába. Ott igyekezett nagy veszedelmek között embereket a hitükben megerősíteni. Társnőket gyűjtött maga köré, és ismét távozott hazájából. Új szerzet alapítását tervezte, olyan lányoknak, akik átadják magukat Istennek és szabadok az emberek üdvösségének szolgálatára az idők követelményeinek megfelelően.

Ez a program az akkori időkben forradalminak tűnt. A női szerzetek férfirendek irányítása alatt szigorú elzártságban („klauzúra”) elsősorban a saját lelkük üdvözítésén és tökéletesítésén fáradoztak. Ward Mária a jezsuita rend alapszabályait akarta átvenni női közösségre alkalmazva, saját legfelsőbb elöljáróval, klauzúra nélkül, szabad mozgási lehetőséggel az emberek üdvének munkálása végett.

A fiatal közösség St. Omerben, Lüttichben, Kölnben, Trierben, Rómában, Nápolyban, Perugiában, Münchenben, Pozsonyban, Prágában és Bécsben intézeteket alapított fiatal leányok tanításara, nevelésére.

Ward Mária háromszor ment Rómába, hogy Intézete számára a pápa jóváhagyását elnyerje, de ellenkezést váltott ki. Művének újszerűsége sok ellenfelet szerzett neki. Bátran védelmezte ügyét, de életében nem nyerte el az óhajtott jóváhagyást. Sőt, VIII. Orbán pápa 1631-ben feloszlatta a meglevő házakat, és őt is eretnekség gyanúja miatt fogságba vetette. Az inkvizíciós vizsgálat ugyan felmentette, de az Intézet nem nyert jóváhagyást.

Ward Mária alávetette magát az egyház ítéletének, de továbbra is rendületlenül hitt abban, hogy Isten a maga idejében diadalra viszi ügyét. Ebben a hitben halt meg 1645-ben az Yorkhoz közeli Hewarthban.

Az Intézet csak 1978-ban nyert pápai jóváhagyást. 2004. január 30.-án a rend átvette a teljes jezsuita szabályzatot, s az Intézet új neve: Congregatio Jesu.
VEZÉRELV ÉS ALAPIGAZSÁG

Az ember arra van teremtve, hogy Istent, a mi Urunkat dicsérje, tisztelje és szolgáljon neki, és ezáltal lelkét üdvözítse. Minden egyéb a föld színén az emberért van teremtve, és azért, hogy segítse őt a cél elérésében, amire teremtve van. Ebből következik, hogy az embernek ezeket annyira kell felhasználnia, amennyire célja elérésében segítik, és annyira kell megválnia tőlük, amennyire akadályozzák abban. Szükséges ezért, hogy szabaddá tegyük magunkat minden teremtménnyel szemben, ami szabad akaratunk döntésére van bízva és nincs neki megtiltva. Úgyannyira, hogy a magunk részéről ne akarjuk inkább az egészséget, mint a betegséget, a gazdagságot, mint a szegénységet, a tiszteletet, mint a gyalázatot, a hosszú életet, mint a rövidet, és következetesen így minden másban; egyedül azt kívánva és választva, ami jobban elvezet bennünket a célba, amire teremtve vagyunk.
Gimnázium:


Gimnázium

A gimnázium a 2001/2002-es tanévben indult felmenő rendszerben a Budapest Főváros Önkormányzatának jóváhagyásával, az EKIF fenntartásában, egy osztállyal. A gimnázium megszervezésében, elindításában, a kollégák és a gyerekek kiválasztásában nagy szerepe volt Gärtner M. Julianna IBMV igazgatónőnek. A Veni Sanctera az öregdiákok rendbe hozatták azt a zászlót, amely a gimnázium zászlója volt a szétszóratás előtt. A közös nagy ünnepségeken azóta is a gimnázium legnagyobb diákjai azok, akik mellette őrt állnak.

Lelki élet

• A tanév elején minden osztály háromnapos lelkigyakorlattal készül a tanévre. Ezek a lelkigyakorlatok sokat jelentenek az osztályközösség alakulása szempontjából is.

• Gimnazistáink havonta egyszer vesznek részt közös vasárnapi szentmisén a Belvárosi Templomban, s kéthetente van hétköznap reggel szentmise számukra egyszer pedig – hétköznap reggel - jezsuita atyával ünnepelünk.

• Rendszeres gyónási lehetőség

• Minden hetet hétfőn a harmadik emeleten imával kezdünk, melyet egy-egy osztály vezet előzetes beosztás alapján.

• Január 6. házszentelés, ahol a ministránsi feladatokat gimnazistáink látják el.

Sport, mozgás

Bár a Belváros szívében vagyunk, élénk sportélet folyik iskolánkban. Diákjaink rendszeresen részt vesznek sportversenyeken. Ezek közül kiemelkedik a KIDS, ahonnan rendszeresen érmeket, kupákat hoznak haza. Szakköri keretek közt a tanórákon kívül is lehetőség van sportolni: röplabda, fitt-ball, asztalitenisz és szertorna szakkörök működnek. A tornatermek mellett egy kondicionáló-terem is a sportolni vágyók rendelkezésére áll.

Nyelvtanulás

Tanulóink 9. osztálytól két idegen nyelvet tanulnak, emelt szinten (angol vagy német) heti öt, kezdő szinten (angol, német vagy francia) heti három órában. Tizedik évfolyamtól nyelvvizsga-előkészítőt tartunk német és angol nyelvből. Az érettségiig letett nyelvvizsgák száma a gimnázium fennállása óta egyre növekszik. Egyre többen tesznek emelt szintű érettségi vizsgát is, akad, aki két nyelvből érettségizik. A nyelv oktatása mellett hangsúlyt helyezünk az adott ország megismertetésére, ezért hagyományt szeretnénk teremteni a Ward Mária Országismereti Vetélkedővel, amit mindhárom tanított nyelvből megrendezünk. Fontosnak tartjuk emellett, hogy az idegennyelv-órákon is jelen legyen hitéletünk, ezért a gyerekek megtanulják az adott nyelven az alapvető imákat, és alkalmuk van nemzetiségi miséken részt venni.

Emelt szintű érettségire való felkészítés:

A kötelező érettségi tárgyak (magyar, matematika, történelem, idegen nyelvek) mellett biológia, földrajz, rajz és vizuális kultúra, kémia, fizika tárgyakból indul el általában az emelt szintű érettségire felkészítő képzés.

Közlekedés:

Iskolánk a Belváros szívében, nagyon jól megközelíthető helyen található: 3 perc a Ferenciek terétől.

Diákélet, szabadidős programok

• A kilencedik évfolyamba járó gyerekek beilleszkedését szeptember-október folyamán osztályszinten rendezett buli segíti.

• Novemberben szalagavató bál, melyre műsorral és tánccal készülnek diákjaink. Ezen hagyománnyá vált, hogy a tanárok is valami meglepetéssel készülnek a diákoknak.

• Decemberben meghitt osztálykarácsonyokat rendeznek az egyes osztályok.

• Minden évben hamvazószerda előtti pénteken farsangi mulatság a gimnazisták számára.

• Osztálykirándulások májusban

• A tanév folyamán az osztályok osztályfőnökük vezetésével kirándulásokat szerveznek, múzeumokat látogatnak meg, színházba ill. operába mennek az adott lehetőségeket kihasználva.

Felvétel a 9. évfolyamba

Azok számára, akik érdeklődnek gimnáziumunk iránt, minden tanévben november folyamán nyílt napot rendezünk. A gimnáziumba jelentkezőknek meg kell írniuk a központi írásbeli feladatlapot, majd felvételi elbeszélgetésen vesznek részt magyar, matematika, idegen nyelv, hittan tárgyakból. A sikeres felvételi elősegítése érdekében november elejétől felvételi előkészítőket tartunk.

Gimnazista diákjaink egy részét (40-50%) a Budapesti Ward Mária Általános iskolából vesszük át, a többi helyre várjuk a „külsős” jelentkezőket.

Felvétel a gimnázium többi évfolyamába

10-12. évfolyamunk bármely osztályába fogadunk tanulókat. A jelentkezési lap leadásával lehet jelentkezni, majd felvételi vizsgával döntünk a tanuló átvételéről. A felviteli vizsgán magyar nyelv- és irodalomból, matematikából, az eddig tanult idegen nyelvből és hittanból kérdezünk. Évente kétszer, január és június végén tartunk rendes felvételi vizsgát. Szükség esetén, a szülő kérésére, rendkívüli felvételivel tudunk gyermekeket átvenni.