Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium

(Budapest 2 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetősége:
Ady Endre utca 3.
Telefon: 1/212-4151, 1/212-4420
Fax: 1/336-0612
Email: titkarsag@szentangela.hu
Története:
A Kassán működő Orsolyita nővérek Trianon után - iskolájuk számára menedéket keresve, - 1922-ben érkeztek Budapestre. A Margit körúti ferencesek segítségével az 1922-23-as tanévben megindulhatott az Orsolya Rend "Szent Angela" leányiskolája az Áldás u. 1. alatti iskolaépületben.

1928-ban önálló, új épületbe (Zivatar u. 2-4.) költöztek és 1931-ben érettségizett az első gimnáziumi évfolyam. Az iskola mellett internátus is működött. 1931-ben az első tanítóképző osztály is megindult.

1948 után állami iskolaként működött intézményünk.

Az 1991. évi XXXII. törvény alapján az orsolyita nővérek visszaigényelték egykori ingatlanukat, melynek visszaadására 1994. március 1-én került sor. Mivel az Orsolya Rend nem tudta fenntartani az iskolát, ezért a Ferences Renddel megállapodást kötött az iskola működtetésére.

Az 1994/95-ös tanévben az II. Kerületi Önkormányzat jelképes összegért bérelte az iskolaépületet, és ugyancsak jelképes összegért lehetővé tette az iskola működtetését 3 osztállyal a Marczibányi István Általános Iskolában.

Az Ady Endre u. 3. szám alatti épület átvétele 1995. június 16-án fejeződött be. Az 1995/96-os tanévet már 560 tanuló kezdte meg 8 évfolyamon, 19 osztályban.

1998-ban alakult át az iskola 12 évfolyamossá. Az ehhez szükséges tantermeket az iskola jelentős átépítésekkel biztosította. Folyamatosan vette birtokba az iskola a Zivatar u. 6. alatti 3 lakásos épületet, a következő évben a volt óvoda épületet és 2001-ben az 5 lakásos Zivatar u. 8. alatti ingatlant. A 2000/2001-es tanévben egy nagy méretű tornacsarnokot építettünk, amely lehetővé teszi a tanulók tanítási órán kívüli sportolását is.

2002-ben újra érettségiztek gimnáziumi tanulók, túlnyomó többségük egyben sikeres főiskolai, egyetemi felvételit is tett.



Viselkedési kódex az iskola tanulói számára (Rövidített Házirend)

* Az iskolába 7:50-ig kell beérkezni. Erre a célra csak a főkapu használható.
* Diákjaink külseje keresztény szellemű, iskolához illő legyen.
* Nem viselhető például testékszer, kihívó öltözet, festett, rasztás haj.
* Tanítási idő alatt az iskolaköpeny vagy az iskolapóló használata kötelező.
* Kerülendő az arc- és körömfestés!
* Becsöngetéskor a kijelölt teremben a tanításra készen kell állni.
* Tanítási idő alatt az iskolát elhagyni csak aláírt kilépővel szabad.
* Az iskola területén és környékén cigarettázni TILOS!
* Alkoholtartalmú és tudatmódosító szerek fogyasztása TILOS!
* Tanítási órán hordozható audioeszközök csak kikapcsolt állapotban lehetnek, ellenkező esetben a tanár elveszi azt, és csak a szülőnek adja vissza.
* A hiányzást a mulasztást követő 8 munkanapon belül az ellenőrzőben szülői aláírással is igazolni kell.
* Félévenként a szülő 3 napot igazolhat.
* Az iskolai ünnepélyeken kötelező az ünneplő ruha viselése. Ünneplő ruha lányoknak: fekete vagy sötétkék szoknya, galléros, rövid vagy hosszú ujjú fehér blúz, gimnáziumban iskolasál; fiúknak: fekete vagy sötétkék nadrág (nem farmer), fehér ing, gimnáziumban iskolai nyakkendő.
* Bármely tanításon kívüli programon, ahol a diák az iskolát képviseli, megjelenése és viselkedése a fentiek szellemében történjen. (Pl.: osztálykiránduláson dohányozni, szeszesitalt fogyasztani, drogot használni tilos!)

Ez a viselkedési kódex az elfogadott és érvényes Házirend alapján készült.

Csengetési rend

1. 8:00-8:45
2. 9:00-9:45
3. 10:00-10:45
4. 11:00-11:45
5. 12:05-12:50
6. 13:00-13:45
7. 13:55-14:40
8. 14:50-15:35


Pedagógiai célkitűzéseink
Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a keresztény, nemzeti értékrenden alapuló nevelésre. Ebben alapvető a gyermek szeretete, sokoldalú megismerése, képességeinek minél tökéletesebb kibontakoztatása, a harmonikus személyiségfejlesztés. Fontosnak tartjuk, hogy diákjainknak az iskolaévek alatt személyes Istenkapcsolatuk alakuljon ki.


Tanulóinknak igyekszünk minél többet átadni Assisi Szent Ferenc életszemléletéből. Szent Ferenc nem csak a természetet szerette, hanem nyitott volt a szegények felé is. Az ő szellemét képviselve alázatosan, de határozottan igyekszünk ránevelni tanítványainkat az Istentől ajándékba kapott világ megbecsülésére. Osztálykirándulásainkat, lelkigyakorlatainkat olyan helyekre szervezzük, ahol találkozhatnak az élet nehéz oldalával is, például a dévai árvaházban. Ezért építettünk ki testvériskolai kapcsolatot Gyimesközéplakon és Déván is. Célkitűzésünk az, hogy a diákjaink az itt eltöltött idő alatt ismerjék meg a Kárpát-medencét. Rendszeresen túrázunk a Bihar-hegységben, a Retyezátban; többször jártunk már a csíksomlyói búcsún is.



Osztálykirándulások
Az iskola pedagógiai programjának fő célkitűzése az osztálykirándulások terén, hogy a diákok az itt eltöltött 12 év alatt ismerjék meg a Kárpát-medencét. Minél nagyobbak lesznek, annál "nagyobb körben" járhatják az országot. Így 1-4. osztályig megnézhetik Budapestet és környékét, mely 1 nap alatt könnyen megjárható. A felsősök járják be Magyarországot, ehhez már több napot is igénybe vehetnek (a 2 tanítási napon túl akár a hétvégét is). Kedvelt helyszínek: Pécs, Eger és környéke, az Örség Szombathellyel, az Alpokalja Sopronnal és Kőszeggel. Gimnáziumban csak hétvégével összekapcsolva nézhető meg a Kárpát-medence a nagy távolságok miatt. Erre kialakítottunk egy ajánlott sorrendet a diákok érettségét, órabontásokat és az érettségi szünetet figyelembe véve.


Így tehát a 4 év alatt a következő helyszínekre jutnának el a gyerekek:

* 9. évben (írásbeli érettségi alatt): Burgenland vagy Felvidék
* 10. évben (írásbeli érettségi alatt): erdei iskola
* 11. évben (az érettségit követő egy hónap valamelyik hétvégéjéhez kapcsolódva): Burgenland vagy Felvidék, attól függően, hogy hol volt 9. osztályban.
* 12. évben (év elején szeptemberben vagy októberben): Erdély

Burgenland helyett az osztályok, ha kedvük van, mehetnek Kárpátaljára is.


A 10. évfolyam az októberi Szent Ferenc ünnep kapcsán lehetőséget kap, hogy eljusson Assisibe lelkigyakorlat céljából. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok egyszer a gimnáziumi évek alatt eljussanak Assisibe és megismerjék a ferences lelkiséget, ezután már más szemmel néznek például a San Damjánói Keresztre. Erre legkedvezőbb időpont a gimnázium második éve, a többi év túl zsúfolttá válna az egyéb más programok miatt. Anyagi okokból senki sem maradhat otthon, ezeket a kirándulásokat az Iskola alapítványa az igényekhez mérten támogatja. A kirándulások programjai úgy vannak összerakva, hogy egyaránt szolgálják a lelki, testi és tudásbeli fejlődését is a diákoknak. A városok és történelmi nevezetességek mellett ugyanolyan arányban helyett kapnak a túrák, a kirándulások is. Célunk az, hogy minél több diákkal és tanárral megismertessük a Kárpát-medencét. Multiplikátorként próbáljuk továbbadni tapasztalatainkat, hogy miután valaki járt már ezeken a helyeken, más alkalommal elvigyen másokat is (például családját, barátait stb.). Ehhez próbálunk segítséget nyújtani, nem csak azzal, hogy megszervezzük az osztálykirándulást, hanem például egy olyan füzet összeállításával is, mely tartalmazza a jól bevált helyeket, címeket, így a többi kollégának is lehetőséget adva a szervezéshez.


Iskolánk címere


Címerünk több elem és hagyomány ötvözéséből készült 2003-ban. A pajzs a két rend, az iskola tulajdonosa, illetve a fenntartó, vagyis az orsolyiták és a ferencesek címereinek elemeiből merít. A két stigmatizált kéz - szent Ferenc és Krisztus karján - óvja, védi a tövisek közül kinövő három liliomot, melyek a ránk bízott gyermekeket szimbolizálják. A liliomok a kassai intézet címeréből származnak. A címer elrendezése (szalag, pajzs és korona) a XVII. századi orsolyita hagyományt követi. A szalag felirata: "fides et sapientia" magyarul "hit és tudás" az amerikai katolikus oktatás jelmondata. A korona pedig a lelki nemességet, a kultúrát, a tudást szimbolizálja. A dátum "A.D. 1922" az alapítás éve, ekkor adja ki 2650. számú rendeletét Csernoch János hercegprímás, esztergomi érsek, melyben engedélyezi rendház és iskola létesítését Budán.