Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola

(Tiszafüred) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Baross út 36. Tel.: 59/352-932
Az intézmény OM azonosító száma: 036014






Képzéseink: - nyolcosztályos gimnázium
emelt szintű négyosztályos gimnázium
négyosztályos gimnázium
szakközépiskola
érettségi utáni szakképzés
ECDL vizsgaközpont
kollégium


Több mint fél évszázados múlt …

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium 1951-ben kezdte meg működését. A ma használt épületét 1968-ban foglalta el 12 osztállyal. A régi polgári iskola épületében a Kossuth Általános Iskola ekkor kezdte meg a tanítást.
Később – a térség igényeit figyelembe véve – a középiskolai oktatás kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskolai tagozattal bővült. 1991-től nyolcosztályos gimnáziumi képzéssel egészült ki az oktatás. Ma már érettségi utáni szakképző évfolyamok teszik sokszínűvé az intézmény működését.
2005-től a két Kossuth iskola összefogása, 2007-től a Tiszafüredi Mikrotérségi Közoktatási Intézményi Társulás létrehozása erősíti az itt folyó pedagógiai munkát.
Így tartozik hozzánk a tiszafüredi Zrínyi, a tiszaszőlősi, a tiszaigari, a tiszaörsi, a nagyiváni, a tiszaderzsi, a tomajmonostorai, a tiszaszentimrei általános iskola is.
A mindenkori tantestület fáradozásának eredményeként az intézmény a térség és a megye legelismertebb középiskolái közé emelkedett.

Alapítványaink…

A tehetséges jó teljesítményt nyújtó diákjaink ösztönzésére a Dr. Tokaji Ida Alapítvány egymillió forintos alaptőkéjéből származó kamatokat a kuratórium a tanév befejezésekor ítéli oda a pályázóknak.
A tanulók munkáját támogatja, versenyeztetésüket segíti a Korszerűsödő Gimnáziumért Alapítvány, mely alaptőkéje minden évben növekszik az adófizetők felajánlott adószázalékaival.
A Középiskola a harmadik évezredért alapítvány fő célja az iskola működésének segítése, a különböző sport és kulturális rendezvények támogatása.


Iskolai programok

Iskolánk hagyományai, szabadidős programjai egész évben az aktív pihenés, szórakozás, a meghitt közösségi együttlét alkalmait kínálják.
Október elején tartjuk újonc diákjaink gólyabálját tréfás feladatokkal. Hagyományos külföldi kirándulásait is ilyenkor szervezi meg a német munkaközösség.
November második szombatján rendezzük végzőseink szalagavató ünnepségét, ahol bemutatják különböző táncprodukcióikat is.
Decemberben egy meghitt karácsonyi műsor keretében köszöntjük egymást a szeretet ünnepe előtt.
Februárban farsangi vidámság „riogatja” a telet. A költészet napján áprilisban tartjuk színvonalas kulturális napunkat, ami alkalmat ad arra, hogy tanulóink megmutathassák képességeinket, előadói rátermettségüket különböző művészeti ágakban. Szintén e hó végén a 11. évfolyamosaink változatos diáknapi programot szerveznek tanulóinknak.
Comenius pályázataink segítségével évente több diákot tudunk külföldre utaztatni
Iskolánk egyik fő rendezvénye a ballagás, ahol elbúcsúztatjuk végzőseinket.
Sokszor tapsolhatunk – nyáron is fellépő – musical csoportunknak.
Mindezek az alkalmak igazi otthonná teszik iskolánkat, ahol tanulóink a tudás megszerzése mellett valóban jól érezhetik magukat.

Nyolcosztályos gimnázium (5 – 12. évfolyam)
A tagozat kódszáma: 01

Az általános iskola negyedik osztályát elvégző diákoknak kínálunk továbbtanulási lehetőséget ezen a régi hagyományokkal rendelkező tagozaton.
Emelt óraszámú képzés folyik magyarból, matematikából és idegen nyelvből (angol, német, francia).
A tanulóknak a nyolcadik osztály elvégzése után lehetőségük van másik intézménybe, illetve az iskola gimnáziumi vagy szakközépiskolai osztályába való átjelentkezésre is.
Felkészülési lehetőséget biztosítunk:
két idegen nyelvből középfokú nyelvvizsgára,
ECDL-s vizsgákra.
E tagozaton a fő hangsúlyt az egyetemi, főiskolai tanulmányokra előkészítő tevékenységre helyezzük.

Négyosztályos gimnázium (9 –12. évfolyam)
A négyosztályos tagozaton két osztályt indítunk.
- egy emelt szintű /kódszáma: 14/
- egy általános tantervű /kódszáma: 24/

Az emelt szintű osztályban magasabb óraszámban tanítjuk a magyart, a történelmet és a matematikát. Csoportbontás keretében lehetőség nyílik tehetséggondozásra és felzárkóztató pedagógiai munka végzésére is.
A tagozaton a hangsúlyt az egyetemi, főiskolai tanulmányokra előkészítő tevékenységre helyezzük, de nem feledkezünk meg a munkavállalásra való felkészítésről sem.
Minden tanulónak két idegen nyelvet kell tanulnia. Az egyik az általános iskolában tanult nyelv, a másikat az iskola jelöli ki az igények alapján (angol, német, francia).
Informatikát mindenkinek tanítunk. Az érdeklődők 11. osztálytól programozást is tanulhatnak. Azok a tanulók, akik ECDL-s vizsgát kívánnak tenni érettségi előtt, itt az intézményben megszerezhetik az ehhez szükséges tudást, illetve vizsgázhatnak is.
11. és a 12. évfolyamon választható tanórai foglalkozásokon is részt vehetnek a tanulók. (pl. utazás és turizmus fakultáció)



Szakközépiskola (9 –12. évfolyam)
A tagozat kódszáma: 02 kereskedelmi szakmacsoport
03 közgazdasági szakmacsoport

A tanulók 9-10. évfolyamon közismereti és szakmai orientáló tárgyakat tanulnak. A 11-12. évfolyamon felkészülnek az érettségi vizsgára és szakmai tárgyakból alapozó képzésben részesülnek. Az érettségi vizsga után 2 éves szakmai tanulmányokat követően OKJ-s vizsgát tehetnek.
A szakközépiskolai osztály biztosítja az általános és korszerű szakmai műveltség megszerzését, és előkészít elsősorban szakirányú felsőfokú továbbtanulásra. Az érettségi után szakmát tanulók képesek lesznek önálló kereskedelmi tevékenység megtervezésére, lebonyolítására, vállalkozóként is kamatoztathatják megszerzett ismereteiket.
A szakközépiskolai osztályban egy idegen nyelvet oktatunk kötelezően. (angol vagy német)
A hozzánk jelentkező tanulónak csak a szakmacsoportot kell megjelölnie a megfelelő kódszámmal. Végleges választásra csak később kerül sor. A szakmacsoportok között az átjárhatóságot – iskolánkon belül – biztosítjuk.


Érettségi utáni szakképzés (13 -14. évfolyam)
Ide a más intézményben, illetve gimnáziumi osztályban érettségizetteket is várjuk.

Kereskedő (2 éves, középfokú OKJ-s képzés)
Idegenforgalmi szakmenedzser
(2 éves felsőfokú OKJ-s képzések a Szolnoki Főiskolával)



Az iskola honlapja: www.kossuth-tfured.sulinet.hu