Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

ASBÓTH SÁNDOR TÉRSÉGI KÖZÉPISKOLA

(Keszthely) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Gagarin u. 2-4., Pf. 57.
Telefon: 83/311-596, 510-559, 510-607, fax: 83/312-084
E-mail: suli@asboth.sulinet.hu Internet: www.asboth.sulinet.hu
Történet: Iskolánk 1945. október 1-jén kezdte működését Mezőgazdasági Középiskola néven az Akadémia két tantermében. A következő tanévtől a Festetics-kastélyban, az 1949/50-es tanév folyamán a mai Csány László Általános Iskola épületében, 1950-től újra az Akadémián, majd 1954-től a karmelita rendház épületében kapott helyet, és azóta is itt működik. Az épület 1993-ban visszakerült egyházi tulajdonba, de falai között a rend, a város és a Zala Megyei Önkormányzati Közgyűlés közötti szerződés alapján 20 évig folyhat az oktatás. Az udvarban 2000 januárjára elkészült egy új, modern épület, melyben tornacsarnok s 6 újabb tanterem áll a tanulók rendelkezésére.

Az évek során többször változott hivatalos elnevezése: 1949/50-ben Mezőgazdasági Gimnázium lett, 1950-től Mezőgazdasági Technikum, 1968-tól Mezőgazdasági Szakközépiskola, 1979-től Növényvédelmi Szakközépiskola, 1993-tól Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola (egészségügyi szakképzés 1989-től történik).

A '90-es évek elejétől a mezőgazdasági szakoktatás - a társadalmi igények változása miatt - visszaszorult az intézményben, s előtérbe került az egészségügyi, 1997-től a környezetvédelmi, 1998-tól az informatikai képzés, és 2002-től már Nagyváthy János Szakközépiskola és Kollégium lett az iskola neve.

Nagyváthy Jánosnak - a 18-19. század fordulóján élő híres agrárszakembernek, szakírónak- a nevét 1955. február 1-jétől viseli az iskola.

A fenntartók az évtizedek során folyamatosan változtak (mezőgazdasági, művelődésügyi minisztérium, megye, város). 1996. január elsejétől a Zala Megyei Önkormányzati Közgyűléshez tartozunk.

1998-tól különböző nyertes pályázatok eredményeként, mintegy 50 millió forint értékben eszközfejlesztésre volt lehetőségünk. Ennek eredményeként 2 korszerű környezetvédelmi laborunk, 3 db számítógép termünk van 18-18-16 férőhellyel, és 3 nyelvi tantermünk szolgálja az idegen nyelvi képzést internet hozzáféréssel, továbbá húszezer kötetes könyvtárunk áll rendelkezésre az érdeklődők számára. Az egészségügyi oktatást pedig külön épületrészben valósítjuk meg.

A tanulók, hallgatók főként Zala, Veszprém, Somogy megyéből verbuválódnak és nagyrészt bejárósak. Az iskola tetőtéri kollégiuma 67 főnek tud bentlakást biztosítani.

Mivel a város és ezzel intézményünk a Balaton nyugati részénél fekszik, ennek megfelelően igyekszünk a régió érdekeihez igazodó szakembereket képezni. A Balaton fővárosa és környéke nem létezhet a természet és környezetvédelem nélkül, és az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal egy nagyon nehéz követelmény rendszert is átvettünk, aminek csak részben felel meg hazánk.

1999-ben indítottuk az érettségire épülő környezetvédelmi technikusi, majd 2003-ban a hulladékgazdálkodási technológus felsőfokú szakképzést a szarvasi főiskolával közösen, melyet PHARE pályázati támogatással megvalósított labor–és eszközfejlesztés előzött meg. Az 1998-tól indított OKJ-s fizioterápiás asszisztens és ápoló képzés jól szolgálja a régió egészség-és gyógyturizmusát és természetesen az egészségügyi alapellátást is.

Fontosnak tartjuk a külföldi kapcsolatokkiépítését is tapasztalat, gyakorlat szerzés céljából mind a diákok, mind az oktatók számára, mely összhangban van a Zala Megyei Közgyűlés küldetésnyilatkozatával is, mely szerint az intézmények "feladata, hogy az oktatás hatékonyan szolgálja a boldogulást az európai integrációban".

2000-ben kiépítettük a COMENIUS I. intézményi minőségirányítási modellt. 2005-ben iskolánk elnyerte az Ökoiskolacímet, melynek kritériumrendszere szorosan kapcsolódik az IMIP-hez (Intézeti Minőségirányítási Program) és az ENSZ által meghirdetett ,,A fenntarthatóságra oktatás” 2005-2015 évtizedének programjához. Ugyanebben az évben városunk önkormányzata a ,,Keszthely Városért” kitüntetéssel ismerte el közösségünk munkáját.

2005. július 1-je óta az Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium tagintézményeként működünk, nevünk ismét megváltozott: Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nagyváthy János Tagintézmény.