Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola

(Hajdúszoboszló) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: OM azonosító: 031228
Nyilvántartási szám: 09-0259-05
Intézményi akkreditációs lajstromszám: AL-0329

Cím: Gönczy Pál u. 17.

E-mail:kghsz@kozgazd-hszob.sulinet.hu
Történet: "A szó elrepül, az írás megmarad" - Horatius szavaival kezdeném a Közgazdasági Szakközépiskola történetének bemutatását:

Az intézmény jelenlegi épülete az 1890-es években épült. Itt muködött az Állami Polgári Fiú - majd késobb az állami Polgári Fiú- és Leányiskola. 1947-ben ebben az épületben kezdte meg tevékenységét a gimnázium s ezzel valóra vált a város társadalmának régi óhaja. Majd késobb a gimnázium és a szakközépiskola iránti rohamosan növekvo igény megkövetelte új oktatási intézmény építését, ami 1964-ben a Rákóczi úti épület átadásával valóság is lett. A szakközépiskola közös irányítás alatt a gimnáziummal a volt polgári iskola épületében muködött tovább. A Közgazdasági Szakközépiskola a vele szerves egységet alkotó, közös irányítású Gépíró és Gyorsíró Iskola létrejötte 1971-re vezetheto vissza.

1973-ban lett önálló irányítású oktatási intézmény számviteli és pénzügyi tagozattal.

Az önállósodás lehetové tett az intézmény további fejlodését, aminek jelenleg is tanúi lehetünk. 1974 szeptemberében beindult levelezo tagozaton is a közgazdasági szakképzés, ugyanekkor az évben kezdodött a nappali rendszeru gépíró-gyorsíró szakiskola oktatása is. 1993. szeptember 1-jén szintén átalakul a szakképzés rendszere, amely egy eredményes PHARE-pályázat követelménye. Ezek után az egyik évfolyamon fele-fele osztályban számviteli-gazdálkodási és pénzügyi ágazaton, a másik osztályban a világbanki program szerint tanítottak, ahol csak a szakmai elokészítés folyik, majd ötödéven a szakképzés. 1993-ban elkezdték az ötödévesek tanítását az egri Közgazdasági Szakközépiskola kísérleti tanterve alapján, jelenleg az OKJ-ben szereplo szakmákat tanítják. A nyolcvanas években megszunt az ügyvitel technika, mint tantárgy és helyette a számítástechnikát tanítanak.

Érdekesség

Az iskola önállósodásakor gépírás terem akkoriban a megye egyik legjobban felszerelt, legmodernebb szaktermének számított. Az ízléses, fából készült billentyutábla, forgatható betuivel még ma is a gépterem ékessége.

Az Internet 1998. tavaszán iskolánk a SULINET - program keretében Machintos típusú számítógépeket kapott. Ezen gépekkel tanulóink minden délután felügyelet mellett dolgozhatnak. Az új eszközökkel lehetoséget adtak arra, hogy a világ bármely pontjáról ismereteket szerezhessünk be.

Az új épületet 1997-ben adták át a dolgozói és a diákok számára.

A taniroda pedig lehetové teszi, hogy az elméleti tananyag elsajátítása mellett felkészítsék a diákokat a gyakorlati megoldására.

Végül is az iskolának a célja a tanirodával, hogy a diákok összefüggésében ismerjék meg az ügyviteli és az üzleti folyamatokat, a számítógép használatát az irodai munkában, szokják meg a precíz munkavégzést és tanulják meg jól kezelni az irodatechnikai eszközeit.

Az évek folyamán megváltozott a szakmai tantárgyak tartalma, sot több esetben még a neve is, például ügyviteli technika - számítástechnika, jog - közgazdaságtan, új tantárgyak az üzleti gazdaságtan, vállalkozási ismeretek, üzleti statisztika.

Mindezekbol következik, hogy a szakképzés terén az évek alatt számos tartalmi, szervezeti és technikai változás ment végbe.