Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség: Kassai út. 25.
tel: (52) 525-350
email: suli426@povolnyf.sulinet.hu
Történet: 1964. július 1-i hatállyal miniszteri utasítással hozzák létre a 108. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetet. Jogelődje a 109. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet volt.

Ekkor állt befejezés előtt a Kassai út 25. (akkor Szabadság útja) alatti épület első üteme.

Az iskola önálló életében az első tanév az 1964/65-ös volt. A hatalmas tanulólétszámhoz nem volt elegendő az épület, így több éven keresztül bérleményekben (Kossuth u., Ybl MIklós Műszaki Főiskola, Vámospércsi út, Hatvan u.,Mester u.) is folyt az elméleti oktatás, illetve történt meg a kollégista tanulók elhelyezése.

A képzés elméleti és gyakorlati oktatásból állt, az arány a gyakorlatnak kedvezett. Az elméleti órák számában döntő szerepet játszott a szakelmélet. Ez átmeneti állapotnak tekinthető az ún. M.T.H. (Munkaerőtartalékok Hivatala, itt a tanulók munkaviszonyban voltak) korszakból abba az időbe, amikor az iparitanuló, majd a szakmunkástanuló képzés a közoktatás része lett, azaz az idejárók tanulóviszonyba kerültek, a szakmunkásképző nem befejezett középfokú iskola lett (felnőttképzésben, az érettségi vizsga letételével lehetett befejezni).

A képzés eleinte közvetlenül a minisztériumhoz tartozott, majd átkerült a városi és megyei tanácsokhoz. Jelenleg Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Oktatási, Kultúrális, Ifjúsági és Sportirodája a fenntartónk.

Az iskola első igazgatója Kupai Zoltán volt, őt követte Sebő Simon majd Juhász László, Böszörményi István, Turcsányi János. Jelenlegi igazgatónk Kovács Zsolt.

Az iskolában folyt az elméleti oktatás és néhány szakma esetében szakmai alapképzés az iskolai tanműhelyben. A tanulók döntő többsége az akkori nagy építőipari vállalatoknál részesült gyakorlati képzésben. Az utóbbi tíz év változásai következtében a gyakorlati képzés a város és a megye magán munkáltatóinál, vállalkozóinál történik, amelyek felett a gazdasági kamarák diszponálnak.

Az épület bővítésére két alkalommal is sor került. Először korszerű tanműhely, kisméretű tornaterem, négy tanterem épült, majd emeletráépítéssel újabb tizenkét tanterem és járulékos helyiségek.

Iskolánk tanulólétszáma általában 1000-1500 fő között mozgott, de a demográfiai robbanás idején megközelítette a 2000 főt. Ezzel a létszámmal jelenleg is városunk legnagyobb tanintézményei között szerepelünk.

Az iskola 30 éves fennállásakor felvette a Povolny Ferenc egri illetőségű, de Debrecenben alkotó építőmester nevét.

A 35 év alatt nálunk végzett mintegy 20 ezer szakmunkás közül kb. félezer azok száma, akik magas szakmai versenyeken a legjobbnak bizonyultak és a tanév befejezése előtt megkapták szakmunkás bizonyítványukat. Az iskolából kikerülő tanulók jelentős százaléka továbbtanult, leérettségizett, főiskolai, egyetemi diplomát szerzett. Az iskola műszaki tanárai, és szakoktatói közülük kerülnek ki.