Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség: Kálvária tér 7.
Tel.: 62/426-955, 62/547-038
OM azonosító: 201299
Történet:
Az iskola 1894. szeptember 1-jén nyílt meg. Az akkori neve: Állami Fa- és Fémipari Szakiskola Szegeden. Épülete a Mars téren állt, amelyet néhány év alatt kinőtt. Az új épületet Orth Ambrus és Somló Emil tervezte szecessziós stílusban. Az építkezést már 1914-ben befejezték a Kálvária tér 5/B szám alatt, de az átköltözésre akkor nem került sor: közbejött az I. világháború.

Az egyetlen első világháború előtti tabló fényképe


A háború után az új épületét a belgyógyászati és sebészeti klinika, valamint a gyógyszertár és öt elméleti intézet számára szánta a város. 1928-ban költözött a későbbi Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert az épületbe. Itt folytatta kutatásait, és itt találta meg a C vitamin paprikából való kivonásának titkát.


Az iskola kemény harcok árán 1937-ben kaphatta meg az 1914-ben felépült épületét. A második világháború nagy erkölcsi és anyagi veszteséget okozott az akkori iskolának, de 1945 után az iskola az újbóli fellendülés jeleit mutatta. Az 1948-49-es rendeletek hatására (államosítás ) 1949. szeptember 1-jén iskolánk Ipari Gimnáziumként indult.

Mivel ez a képzési forma nem vált be, szegedi 17-es számú Gép- és Villamosipari Technikummá alakultunk 1950-ben. Iskolánknak ekkor igen nagy tekintélye volt, egyenrangúnak számított a városban működő gimnáziumokkal. Az iskola 1955-ben vette fel a Déri Miksa nevét, így Déri Miksa Gép- és Villamosipari Technikum lett.




Egyike azoknak a gépeknek, amelyek őrzik az iskola múltját

Nemcsak a nevek, hanem az oktatási formák is változtak. A technikumokból szakközépiskolák lettek. 1974-ben tettek képesítő vizsgát az utolsó technikus évfolyam hallgatói. 1979-ben érdekes pedagógiai kísérlet kezdődött az akkori igazgató Dr. Perényi János elgondolásai alapján. Az újítás a 2+2+1 éves szakközépiskolai képzés volt.

A kísérleti képzés beválását bizonyítja, hogy hivatalosan választható alternatív képzési modellé vált. 1989 áprilisában - a kísérlet kezdetének 10. évfordulóján, annak befejezésekor - a kísérleti tantervek kimunkálásában, a képzés folyamatos ellenőrzésében és korszerűsítésében végzett munkájáért a Csongrád megyei Tanács Alkotói Díjával tüntette ki Dr. Ágoston György tanszékvezető egyetem tanárt a kísérlet vezetőjét. Dr. Perényi Jánost, az iskola igazgatóját, a kísérleti iskola irányítóját és munkatársait: Csöme Lajost, Krámli Györgyöt, Lakatos Ferencet, Németh Zoltánt, Varsányi Imrét az iskola tanárait.

1994/95-ös tanévtől kezdődően Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata engedélyezte a gimnáziumi érettségi vizsgára épülő kétéves nappali tagozatú technikusképzést, az ipari elektronikai és a gépgyártás technológia - számítástechnika szakon.

Mint láthattuk az iskola történelmének 115 éve alatt sok minden változott. S hogy mire vagyunk legbüszkébbek ?

Arra, hogy a Déri e több mint egy évszázad alatt hű maradt eredendő kötelességéhez, az iparoktatás szolgálatához.