Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

Az iskoláról

Az iskola elérhetõségei:
Ezen honlap címe: http://www.tfg.hu
Cím: Bajcsy-Zsilinszky Endre út 18-20.
47/352-026, 47/352-236, tanári: 47/352-070
e-mail:tfgimnazium@freemail.sulinet.hu
tartalék: tfg@tfg.hu
Történet: Iskolánk sokprofilú, összetett középfokú nevelési és oktatási intézmény. Ma az ország 133 vegyes profilú (gimnázium és szakközépiskola) iskolája közül a 13. helyen van a felsõfokú tanintézetekben továbbtanuló diákok száma alapján. 1996-tól modern, új épületbe költözött a gimnázium és szakközépiskola, mely kivitelezésében, a felhasznált anyagokban egyaránt tükrözi az ökológiai szemléletet.
A XVII. századi tokaji vár sziluettjét felidézõ épületegyüttest a közismereti -, az ökológiai szárny, az aula és a tornacsarnok alkotja. Az épület egyediségét a környék természetes anyagainak felhasználásán túl az ökológiai szárnyon kialakított zöld tetõ, az épített környezet tájba illeszkedését a zöld cserépfedés biztosítja.
Az ökológiai szemlélet sugárzását, az épületben elhelyezett virágtömegnek köszönheti, melyet a diákság gondoz.




A közoktatási szárny déli oldalán az osztálytermek, az északi oldalán a kiszolgáló létesítmények elhelyezése biztosított. A bejárattól jobbra a 19000 kötetes könyvtár és olvasóterem található, melynek médiatára fejlesztése van folyamatban. A folyosói vitrinek kiállításai tájékoztatják az iskolánkba látogatókat, városunk és iskolánk múltjáról, mutatják be egykori diákjaink tudományos munkáit, országos versenyeken elért eredményeit, valamint adnak képet iskolánk bõvülõ külkapcsolatairól. Az ökológiai szárny 4 elõadójával, 7 laboratóriumával jól szolgálja a természettudományos oktatást és szakképzést. A korszerû felszerelést a PHARE II. program támogatásából sikerült biztosítani. A körfolyosón 74 vitrinben elhelyezett kiállítás jól demonstrálja az itt folyó képzéseket. A haranglábban elhelyezett természetvédelmi lélekharang a Föld Napján szólal meg a kipusztult növény és állatfajokért.
Az 520 m2-es aula impozáns megjelenését a riolittufából és andezitböl felépített sziklafalak biztosítják. A nemzetközi méretû sportcsarnok mind az iskolai testnevelésnek, mind a városi versenysportnak korszerû feltételeket teremt.




A több funkciós épület jól szolgálja az iskolába járó 610 diák középfokú képzését, párhuzamosan helyet biztosítva igényes környezetével városi, sõt országos rendezvények megtartására is. Az iskolával szemben, közvetlenül a Tisza-parton áll a 300 fõs kollégium. A közös igazgatású intézmény, hasonlóan látványos építészeti alkotás. Boltíves ablakok, középkori hangulatot árasztó árkádos folyosók fogadják a belépõt. Különleges kiképzésû zárt belsõ udvar, tetõkert, étterem, büfé, társalgó, könyvtár, stúdió, kondicionáló terem, szintenként két tanulóhelyiség szolgálja a 2-3-4 ágyas szobákban lakó tanulók kényelmét.
Az iskolával együtt kitûnõ lehetõségeket biztosít konferenciák, továbbképzések, bentlakásos tanfolyamok számára is.






Kapcsolatok

Tokaj 930 éves, legnagyobb múltú középiskolája a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium mely sok szállal kötõdik a városhoz, a beiskolázási körzetét jelentõ 36-38 településhez. A 49. évben járó iskola külföldi kapcsolatokkal is rendelkezik. Tanulóink 1986-ban jártak elõször a németországi Trittau város gimnáziumában, amellyel ma is cserekapcsolatot tartunk fenn. Rendszeresen ellátogatnak diákjaink Tokaj német testvérvárosába Oestrich-Winkelbe és az erdélyi Máramarossziget gimnáziumába, de megfordultak már a finnországi Soutkamóban és a hollandiai Emmelordban is. Az ausztriai Yspertal város ökoiskolájával a környezetvédelmi szakközépiskola képzés gazdagítás céljából alakított ki kapcsolatot.
E kapcsolatok hozzájárulnak a német, angol nyelv gyakorlásán kívül Nyugat-Európa és Erdély megismeréséhez, és a magyarságtudat fejlesztéséhez.