Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szemere Bertalan Középiskola, Szakiskola és Kollégium

(Miskolc) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Ifjúság u. 16-20 Tel: 46/360-125 Email: info@szemere.sulinet.hu
Iskolánk immár 130 éve áll Miskolc és a megye közművelődésének és szakoktatásának szolgálatában. Kun Miklós a város főbírája 1842-ben megjelent könyvében "üdvös indítványnak" tartotta a vasárnapi iskola felállítását. Az 1850-es években működött a városban egy ismétlő iparos iskola, de nem fejlődött ipari tanonciskolává.
A város képviselőtestülete 1868-ban mozgalmat indított a városban felállítandó iparos tanonciskola ügyében. A Kassai Kereskedelmi és Iparkamara segítségével megteremtődött a tanonciskola beindításának feltétele. Miskolc város Képviselő Közgyűlése 1873. december 5.-én elfogadta, Borsod vármegye rendkívüli közgyűlése pedig december 16.-án jóváhagyta "Az iparos tanoncok oktatásának berendezésére alkotott szabály-rendelet"-et, amely iskolánk alapító okiratának tekinthető.
Az iskola megnyitására 1874. március 1.-jén, az első tanítási napra március 8.-án került sor. A tanítás 3 osztályban folyt, vasárnap, szerdán és pénteken délutánonként, összesen 7 órában. Az 1884-es ipartörvény megerősítette és kötelezővé tette a tanonciskolák működését. A város közel 1500 tanulóját kombinált osztályokba iskolázták be, tehát sok szakma képviselői jártak egy-egy osztályba. Az új tantárgyak, technológia, szépírás, szakmai szakrajz bevezetése közelebb hozta a "szakirányú" cím elnyerését. Az 1924-es tanévtől lányok is bekapcsolódtak a szakmatanulásba. Az 1934/35-ös tanévben 26 osztályból már 12 volt szakirányú. Így 1936. augusztus 10.-én az iskolát besorolták a "szakirányú iparostanonc iskolák" közé sorolta.
Az iskola és a tantestület életében döntő változást hozott az 1943-as év. A Felügyelő Bizottság főhivatású igazgatót és tanárokat választott. Az önálló iskola építése is újra napirendre került, "a Törvényhatósági Bizottság 1944. március 18.-án tartott rendes közgyűlésén elhatározta, hogy 1676 négyszögöl nagyságú, 335.200 pengő becsértékű ingatlannak városi iparostanonc iskola részére való díjtalan átengedését."
A háború után újraindított tanoncképzésnek kellett megoldani az állami ipar szakmunkás utánpótlását. Ehhez önálló iskolaépületre volt szükség. Így lett az iskola székhelye a Kun József u. 9. sz. alatt, az 1.sz. Polgári Fiúiskola.
Iskolánk 1952-ben kapta a 101. számot, majd 1955-tõl felvette Szemere Bertalan nevét, aki borsod-megyei alispánból előbb belügyminiszter, majd a második felelős magyar kormány miniszterelnöke lett. Az új iskola felépítéséért a közel 80 évig tartó küzdelem 1981-ben meghozta gyümölcsét. Elkészült az új iskolakomplexum, amely iskolát, tanműhelyt, kollégiumot, konyhát és éttermet foglal magában. 1964 után újraindult a szakközépiskolai képzés is.
Az 1994-2001-ig terjedő években, az iskolában gimnáziumi oktatás is folyt, majd az új iskolavezetés 1997-ben döntött a szakképzés teljes korszerűsítése, és a művészeti képzés bevezetése mellett. A modern Szemere a XXI. század szakmai és pedagógiai kihívásait egyaránt vállaló, sokszínű iskola lett.