Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

ÁFEOSZ (Berkes Ferenc) Kereskedelmi, Közgazdasági Szki

(Kecskemét) Csatlakozom

Az iskoláról

A régi Berkes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola


címe:
Bibó István u. 1.

telefon:
(+36) 76 500-850
(+36) 76 327-886

telefon és fax:
(+36) 76 483-234

e-mail:
afeoszis@t-online.hu




webmaster:
csa@soranet.hu
Történet: A magyarországi szövetkezeti mozgalmak oktatási rendszerét 1954-ig a tanfolyamszerű képzés jellemezte. 1954-től a földműves szövetkezeti mozgalom a mai fogyasztási szövetkezés elődje - a magyar oktatási rendszerbe illeszkedve példás kollégiumi háttérrel - négy szövetkezeti kereskedelmi szakközépiskolát akkori nevén közgazdasági technikumot alapított (Kecskeméten, Makón, Szekszárdon, Budatétényen).
A SZÖVOSZ iskola koncepcióját jellemezte, hogy elsősorban kollégiumot épített azért, hogy lehetőséget teremtsen a vidéki gyerekek elhelyezésére; majd ezáltal iskolát is alapítson.
Az akkori technikum az államosított Református Kollégiumban kapott két tantermet. 1956-ban, a forradalom után a volt pártiskolába helyezték át az osztályokat, melynek épületét 1957-ben az MSZMP visszavette. Az évek során a városban többször is helyet kellett változtatnia az iskolának. 1979-ig a Bajcsy Zsilinszky u. 1. alatti épületben, majd 1980-tól a "Kecskeméti Ó Kollégium" épületébe költöztették.

A kollégium 1954-ben Nagykőrösön kezdte meg működését. A tanulóknak ez napi ingázást jelentett, amíg 1960-ban jelenlegi helyére költözött Az új épületben akkor száz tanuló elhelyezésére volt lehetőség. 1965-ben az épületre emeletet építettek, s így megkétszerezték annak befogadóképességét. Színvonalas kulturális tevékenység volt jellemző a Berkes Ferenc Kollégiumra. Régi fényképek, feljegyzések is tanúsítják, hogy a hatvanas években a város egyik "kulturális központjának" számított. Klubjukat és irodalmi színpadukat háromszor tüntették ki "kiváló jelvénnyel", s a Varga Mihály által vezetett énekkar országos sikereket ért el. Járt ott többek között Veres Péter, Weöres Sándor, Berek Kata, Jancsó Miklós, Komlós János, Csóri Sándor és Huszti Péter.
Az iskolát 1954-től a SZÖVOSZ iskolájaként működtették. Első igazgatója: Szederkényi József volt. Az 1972-es párthatározat értelmében a szövetkezeti iskolákat is államosították. A hagyományos szövetkezeti oktatás állami bekebelezése súlyos hiba volt. Itt képezték ki ugyanis a szövetkezeti középvezetői réteget, amely jelentős szakmai bázisát adta a szövetkezeti mozgalomnak. Az 1973-ig Bács-Kiskunban végzett szövetkezeti szakemberek mindenütt bizonyítottak.
1972-től területi beiskolázású "Kereskedelmi Szakközépiskola" lett. Feladata: volt: a "szövetkezeti káderképzés" - az adminisztratív és bolti munkakör ellátására szakképzett eladók és boltvezetők. Az iskola felvállalt levelező oktatást is - a fenn említett céllal.
Az 1972-es államosításkor a SZÖVOSZ iskola új neve "Berkes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola" lett. Igazgatója: Dr. Kiss János lett.
A városban működő kollégium szintén "Berkes Ferenc" nevét vette fel. Igazgatója Bozsó Ferenc lett.
A két intézmény egymástól teljesen függetlenül, önállóan működött. A névadó választást az motiválhatta, hogy Berkes Ferenc a szövetkezeti mozgalom meghatározó egyénisége volt. Mint újságírónak, számos cikke jelent meg a napilapokban, a szövetkezeti mozgalom tevékenységével kapcsolatosan.
1978-ban került egy igazgatás alá az iskola és a kollégium. Ezzel lehetővé válik, hogy az iskola - a tanulói számára az igényeknek megfelelően elhelyezést biztosítson. Az iskola-kollégium igazgatója Dr. Bozsó Ferenc lett.
1987-től az iskola felvállalta a szakmunkásképzés feladatát is. Az első két évfolyamot a "Vendéglátóipari Iskolából" átvett osztályok alkották. Ennek következtében az iskola neve is módosult: Berkes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakmunkásképző Intézet és Kollégium lett.

1990-ben valamennyi állami városi oktatási intézmény a Városi Önkormányzat tulajdonába került. Ezáltal a "Berkes Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet és Kollégium" is.
Az 1989 őszén kezdődő tanévben a "Berkes" iskolán belül két szövetkezeti osztályt indítottak egy tervbe vett új szövetkezeti iskola létrehozása érdekében. Ezek tantervébe beépítették a piacgazdaság követése érdekében a külkereskedelmi képzést.

A SZÖVOSZ jogutódja, az ÁFEOSZ elnöksége 1990 június 26-án hozott határozatot az iskola visszavásárlására.
A város, illetve ez által az iskola földrajzi fekvése és közlekedési viszonyai kedvezőnek tűntek az országos beiskolázás szempontjából.

A helyi oktatás-művelődés irányítói és az önkormányzat testülete támogatta az iskola alapítás gondolatát. Felismerték, hogy a város is gazdagodhat egy szövetkezeti, kereskedelmi és közgazdasági szakintézménnyel. Dr. Fekete József, az ÁFEOSZ főtanácsosa így nyilatkozott az iskola alapítás gondolatáról: "Esztendők óta két irányba építkeztünk a minőségi utánpótlás nevelését illetően. Egyrészt megpróbáltuk - kölcsönös érdekek alapján - együttműködni az állami oktatási intézményekkel, másrészt - ezt tartom fontosabbnak: saját bázisunkból, erőnkből próbáltuk megteremteni a képzés feltételeit. Ez utóbbi szándékunk megvalósulásának az első állomása a Kecskeméti ÁFEOSZ Szakközépiskola."

1991. február 7. (sajtóhír)

"Este 11 órára járt az idő, a közgyűlési terem még mindig népes volt. A szünet után újabb középiskola sorsáról döntöttek a képviselők. A Berkes Ferenc Kollégiumot visszaadták az Általános Fogyasztási Szövetkezetek országos elnökségének, s ezzel megnyitották az utat, hogy itt szövetkezeti középiskola létesüljön."

1991. szeptember 2. (sajtóhír)

"Tanévnyitó: 17 évi szünet után ismét szövetkezeti iskola Kecskeméten"

Az újonnan megalakult intézmény neve: ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium
E lső igazgatója: Dr. Bozsó Ferenc.
Alapítója: Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Szövetsége, elnöke: Szilvasán Pál
Felügyeleti szerve: az ÁFEOSZ elnöksége

1992-től megszakítás nélkül Bartus Pál az ÁFEOSZ elnöke. Iskolateremtő, támogató tevékenysége folytán vett óriási lendületet a fejlődés. 1995 óta Dr. Fehér Tibor igazgató-főtanácsos irányításával érte el az iskola a mai elismertségi szintet. Dr. Fehér Tibor 21 éves felsőoktatási, vezetői tevékenység után vállalta el az igazgatói meghívást. Egyetemi doktori, kandidátusi tudományos fokozata, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagsága és címzetes főiskolai tanári kinevezése is hozzájárul ahhoz, hogy széleskörű hazai szakmai és nemzetközi kapcsolat rendszer következtében az intézmény dinamikus fejlődési pályán halad.