Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Marcali Noszlopi Gáspár Általános Iskola

(Marcali) Csatlakozom

Az iskoláról

Elődintézményünket a Marcali Polgári Iskolát a Marcali Polgári Iskolai Egyesület 1908-ban alapította. Ekkor teremtődött meg Marcaliban az általános műveltséget magasabb szinten megalapozó, középfokú képzés lehetősége. Az akkori polgári iskola a tűzoltóság melletti épületben működött.
Az első négy évben kizárólag fiúiskolaként működő intézmény mellett – 1912-ben az Egyesületi Polgári Leányiskola is megnyitotta kapuit. Később a két iskola egyesült, s újabb évek elteltével egyesületiből állami fenntartásba került.
Az oktatás feltételeinek javítására Gróf Klébelsberg Kuno kultuszminiszter 1927-ben új, korszerű iskolaépületet építtetett, amely napjainkban is a város egyik legszebb középülete.

A 40 éven át működő polgári iskola szellemiségét, a magas szintű, gyakorlati életre orientált nevelő–oktató munka jellemezte, melyet az utódintézmény pedagógusai ma is példaként tekintenek (példa erre pl. a kompetencia-alapú oktatás).
A polgári iskola az 1945-től 1948-ig fokozatosan –az ún „együttműködő iskola” keretei között– nyolc évfolyamos általános iskolává alakult át. Azóta – előbb a város egyetlen – majd 1979-től, a Mikszáth Kálmán úti Iskola létesítésétől pedig a település egyik általános iskolája.
Az intézmény 1975-ben vette fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc marcali kormánybiztosának, Noszlopy Gáspárnak a nevét.
Az átalakult iskola pedagógiai koncepciójában évtizedeken át szerepelt az iskolaotthonos nevelés, az idegen nyelvi tagozat, több anyanyelv tanítási program, illetve matematikai kísérletben való közreműködés.
Volt „mintaiskola”, „bemutató iskola”, „kistérségi bázisiskola”.