Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

(Göd) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Ifjúság köz 1-3.

A Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Göd város egyik kulturális központja.

Története 1908-ban, egy magániskola megnyitásával kezdődött. A Lenkey utcai épületben délelőtt, délután váltva folyt a tanítás. (Ma szépen felújított óvoda működik az egykori iskola helyén.)
A jelenlegi, Ifjúság úti épületet 1978-ban vehették birtokba az akkori diákok, tanárok.
1998-ban újabb tíz tanteremmel bővült az intézmény. A zsúfoltságot enyhítik az udvaron lévő régi kastély termei, valamint a 2003-ban ideiglenesen felállított „forfa” – épület.
2005. augusztus 20-án került sor a Balázsovits János Sportcsarnok ünnepélyes átadására.

Tanulólétszámunk megközelíti a 800 főt az általános iskolában, a művészetoktatásban pedig a 450-et.
A nagy létszám ellenére a rend és a fegyelem jellemzi az iskolát. Erről tanúskodnak a berendezési tárgyak, a folyosókon elhelyezett üvegtárlók a gyerekek munkáival vagy a virágágyások növényeinek sértetlensége.
Szünetekben az óriás gesztenyefák közötti fa játszótér a kicsik kedvelt helye, míg a nagyobbak a kövezett udvaron lévő padokon találnak maguknak beszélgetőtársat. A Németh László Általános Iskola Gyermekekért Alapítványának támogatásával a 2008/2009-es tanévben új udvari játékokkal bővült a gyerekek játszótere.

Németh László nevét 1979 óta viselheti az iskola. A XX. század e kimagasló polihisztora személyesen kötődött Felsőgödhöz, pedagógiai elvei pedig napjainkban is követendőek. Egyik gondolata az intézményben folyó munkának a mottója: „Az iskola állandó vidám küzdelem a magasságért… De szerpentinen, vagy hágcsón, mindenik üdvösség – ügy is: az ember küzdelme, hogy lehetőségeihez méltó legyen.”

Ezeknek a lehetőségeknek ad teret a differenciált oktatás, a tehetségfejlesztés és a felzárkóztatás. Sokféle iskolai, körzeti és országos tanulmányi versenyen vehetnek részt a tanulók, s ezek között minden évben büszkélkedhetünk kiemelkedő teljesítményekkel is. A nevezési díjak befizetése - csakúgy, mint a helyi versenyek jutalmazása, a felújítások és beszerzések egy része – az iskolai alapítványnak köszönhetőek.

1995-től a felsőgödi Németh László Általános Iskolában nem csak a kötelező tantárgyakat tanulják a gyerekek, hanem megtehetik első kísérletező lépéseiket is a művészetek világába az arra vállalkozók. Több, mint egy évtizede gondoltak a művész-tanárok és az iskola vezetői arra, hogy a sokoldalú nevelés érdekében a kicsik és a nagyok figyelmét a művészetek felé fordítsák, szervezett és irányított formában is.

2007. december 29-én megkaptuk az Oktatási Minisztériumtól a "Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény" címet is.

A több mint tízéves művészetoktatás zenetagozatán zongora, klarinét, fuvola-furulya, rézfúvós, ütőhangszeres, hegedű és klasszikus gitár tanszak működik. Évente több alkalom is nyílik zenetanárok és növendékeik bemutatkozására, amelyek Göd kulturális életét is színesítik. A képző- és iparművészeti tanszak – amely festészetet, kézművességet, tűzzománcot, textilművességet, grafikát és szobrászatot foglal magába – tavasszal állítja ki legjobb munkáit. A kiállítás a város érdeklődésére is számot tart. Nem kevésbé népszerű a magyar néptánc és a kreatív gyermektánc valamennyi bemutatója. Az előbbi nemcsak a helyi rendezvényeken, ünnepeken szerepel osztatlan sikerrel, de Göd testvérvárosában Marignane-ban is állva tapsolt előadásuknak a francia közönség.

A gyerekek körében népszerű számítástechnika-oktatás eddig két szaktanteremben folyt. A 2006/2007 tanévtől egy harmadik, interaktív táblával felszerelt teremnek is örülhetnek, amely délutánonként idegennyelv-oktatásnak ad helyet. Szintén ebben a tanévben 2 nyelvi labor berendezésére került sor.

A pedagógusok többsége ECDL, és egyéb számítógép-használói tanfolyamokat végeztek el az iskola támogatásával. Az oktatásban már most is rendszeresen használják a digitális tananyagokat.

Hagyományainkhoz tartozik a Németh László Nap is, amelyen mindig megjelent az író felesége, Ella néni. Ezt a szép, számunkra megtisztelő hagyományt Németh László lányai vették át. Sokoldalú névadónk előtt tisztelegve ezen a napon adnak ízelítőt tudásukról a legjobb versmondók, táncosok, zenészek.

2008. április 14-től 19-ig került megrendezésre Jubileumi hetünk, amelyet a következő programokkal tettünk emlékezetessé:

14. hétfő: Jubileumi hét megnyitása, országos rajzpályázat eredményhirdetése, iskolatörténeti és művészeti kiállítás megnyitása.
15. kedd:Komplex területi verseny, alsó tagozatos reneszánsz verseny
16. szerda: tanári hangverseny, alsó tagozaton énekverseny
17. csütörtök: területi sportversenyek, alsó tagozaton játékos sportversenyek
18. péntek: Németh László nap: emléktáblájának avatása, emlékezés, koszorúzás
19. szombat: Emlékezés Könyvének leleplezése, 50 és 58 éves osztálytalálkozók, családi nap

Az utóbbi évek talán legnagyobb elismerése, hogy Németh László lányai 2005-ben felajánlották iskolánk számára a Németh László-díjat. Ezt a kitüntetést – amely bronzplakettal és pénzjutalommal jár - a mindenkori nyolcadikosok legkiválóbbja kapja, tanulók és tanárok titkos szavazása alapján.

Öröm, hogy ezt a döntést is közösen hozzuk meg pedagógiai programunkhoz híven: „Olyan iskolát szeretnénk, ahol a belső légkör, a tartalmas együttes munka következtében jól érzi magát a tanuló és tanára egyaránt.”