Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

(Örkény) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Fő u. 5.

Az iskola alapításának előzményei

Iskolánk alapítója, Pálóczi Horváth István azok közé a nagybirtokosok közé tartozott, akik a néppel, az emberekkel való foglalkozást kötelességüknek tekintették. Az oktatás ügyét ezért pártolta és támogatta egész életében. Azt vallotta, hogy a népoktatás adhatja meg a nemzet kulturális felemelkedését.

Mint nagybirtokos azt is jól látta, hogy a mezőgazdasági gazdaképzés milyen fellendülést hozhatna a kisgazdaságokban, és ezzel az egész magyar mezőgazdaságban. A gazdaképzéssel kapcsolatosan megfogalmazott elképzeléseit tettek is követték, amelyeket felesége is támogatott. Házasságkötésük 25. évfordulóján - 1910. november 23-án - közösen határozták el, hogy a község központjában fekvő belső telküket felajánlják egy bentlakásos gazdaképző intézet céljára, a rajta levő épületekkel, valamint 20 magyar hold földet a képzéssel összefüggő gyakorlatok oktatása számára. A terv megvalósítását Katona Ilona betegsége, majd 1913-ban bekövetkezett halála, azután pedig az I. világháború és az azt követő mostoha körülmények késleltették.



A felajánlás

1922-ben a politikai és a gazdasági helyzet konszolidálódása után, Pálóczi Horváth István elérkezettnek látta az időt a feleségével közösen elhatározott, közcélú adomány megtételére. Ez év október 5-én iktatták be vitézi birtokaiba Örkényben vitéz Békési Csanády Frigyes nyugalmazott gyalogsági tábornokot. Ezen az ünnepségen tette meg alapítványi felajánlását Pálóczi Horváth István vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzónak, a Vitézi Rend megalapítójának.