Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

(Debrecen) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Budai Ézsaiás u. 8/A

A visszatekintés minden közösség számára elengedhetetlenül szükséges az újrakezdéshez.

Az iskola fejlődése elválaszthatatlan a magyar iparoktatás, közoktatás folyamataitól, annak változásaitól.

Az egykori önálló ipariskola 1877. szeptember 1-jén kezdte meg működését. Az eltelt 132 év az átalakulások, változások sorozata.

1905-ben a Burgundia utcán felépült az új, modern iskola, hivatalos nevén „iparostanonc iskola”.

1950-től a Munkaerő-tartalékok Hivatala és területi igazgatóságai látják el a környező megyék ipariskoláinak közvetlen irányítását.

Az MTH által kialakított hét körzetből Debrecen a miskolci felügyeleti igazgatósághoz tartozott. Ekkor tértek át az ipariskolák számozására is, s így lett MTH-109-es Ipariskola a Burgundia utcai intézetből.

1957-ben létrejön a Munkaügyi Minisztérium. A szakmunkásképzés irányítását és ellenőrzését – így a 109. számú Intézetét is ? ez a minisztérium vette át.

A megnövekedett tanulólétszám befogadására felépített új iskolát 1970. szeptember 10-én felavatják a Budai Ézsaiás utcában. Ide költözött a vasipari szakmákat oktató MüM 109. sz. Csokonai Vitéz Mihály Iparitanuló Intézet.

Struktúrájában és képzésben az 1990/91-es tanév hozott változást. Ekkor indul el az intézeti szakközépiskolai képzés a 109. sz. Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézetben.

1994-től az iskola előbb, mint Baross Gábor Szakképző Intézet, majd mint Baross Gábor Szakképző Iskola és Kollégium végezte oktató-nevelő munkáját.

A városi felnőttoktatási tevékenység átszervezésének következményeként 2009. július 1-től az iskola neve Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium.

Debrecen, 2009. november 8.

Szondi Jenő
igazgató

Forrás: http://www.barossg-debr.sulinet.hu/