Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola

(Cegléd) Csatlakozom

Az iskoláról

Iskolánk története

Előzmények

1885. január 5-én megnyílt az első ceglédi tanonciskola, amelyet Gubody Ferenc polgármester adott át az első igazgatónak: Simon Bélának. A tanoncok gyakorlati helyükön heti 6 napot dolgoztak, majd vasárnap hittant, erkölcstant, rajzot és kereskedelmi ismereteket tanultak.
1945. április 30-án újjáalakult a szakmunkásképzés Szakirányú Iparos és Kereskedő Tanonciskola néven.
Az államosítás után (1948) megint megváltozott az iskola neve: Munkaerőtartalékok Hivatala 77. számú Iparostanuló Iskola. 1950-ben alakult meg az iskola történetének első olyan osztálya, ahová csak kereskedő tanulók jártak. Emellett még 11 különböző szakmát is kitanulhattak a diákok: lakatos, esztergályos, pék, cukrász, kefekötő, asztalos, bádogos, szabó, cipész, könyvkötő, villanyszerelő.
1951-ben a Pesti út 7. szám alá költözött az iskola, ez az önálló épület lehetővé tette az iparos osztályok további szakosodását: vasas osztályok alakultak.
Az ’50-es években nagy büszkeségünk volt egy jól működő cukrász tanműhely Kecskés Ferenc cukrász vezetésével.
1955-ben lett a nevünk Pest Megyei Tanács V. B. 1. sz. Kereskedő Iskola, és közösen igazgatták a 203. számú Bem József Ipari Szakmunkásképző Intézettel.     
1967/1968. tanévben Czinege Imre vezetésével az iskola felvette a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola nevet.  
Folyamatosan növekedett a tanulói és a tantestületi létszám is. Kiemelem, hogy 1972-ben Panyik Pálné gépíró-adminisztrátorként, 1976-ban Csonka Jánosné szakmai tanárként érkezett az iskolába, és azóta is hűek hozzá.          
1977. döntő fordulatot hozott, mivel önálló igazgatásúvá váltunk Vígh Ferenc vezetésével. A dinamikus fejlődést jól mutatja, hogy 1982-ben a Cegléd és Környéke Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat modern oktatóbázis, 1986-ban a Pest Megyei Vendéglátóipari Vállalat cukrásztanműhelyt biztosított számunkra.

A Kossuth Ferenc utca 18. szám alatt

„A kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységnek mindig alapvető követelménye volt, és ma is az, a művelt, sokoldalúan képzett, jó kapcsolatteremtésre képes szakember. Ennek a feltételnek iskolánk az 1989/90-es tanévtől a kereskedelmi szakközépiskolai képzés bevezetésével kíván megfelelni.”  / Vígh Ferenc/
1989-ben adták át részünkre az új iskolaépületet a Kossuth Ferenc utcában, és lett névadónk Károlyi Mihály. Ekkor indult el a kereskedelmi szakközépiskolai tagozat, amelyet 1998-tól a vendéglátás-idegenforgalom és a külkereskedelmi (intenzív nyelvi) szakközépiskolai tagozat követett.
1996-ban kezdődött el az érettségire épülő technikusképzés (V.-VI. évfolyam).
1998-ig a szakmunkásképzés 3 éves volt, majd áttértünk a 9-10. osztályos alapképzésre épülő szakmai oktatásra.
2004 óta indítunk nyelvi előkészítő osztályokat is.