Mostanában egyre népszerűbb a szuperételek(superfood). De miért is ennyire szuperek ezek az ételek? Az egészséges táplálkozásnak elengedhetetlen része, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt vigyünk be. Most megnézzük mi az, amitől egy étel szuperétel lesz.
A szuperételek tápanyagban dús ételek, vitaminokban és ásványi anyagban gazdagok, élelmirosttal és antioxidánsokkal (esetekben fitonutriensekkel). Jótékony hatást gyakorolnak a közérzetre és az egészségre. Csak is a legkiemelkedöbb ételeket soroljuk a szuperételek közé
Minőségi fehérjét tartalmaznak, magas vitamin és ásványi tartalommal. Megtalálhatóak bennók jó zsírok, enzimek, antioxidánsok valamint eszenciális zsírsavak, aminosavak és fitokemikáliák.
Legnagyobb előnyük a többi élelmiszerrel szemben, hogy a tápanyag tartalmuk miatt, már egy harapással is több tápanyagot tudunk bejuttatni. Erősítik az immunredszert, védik a sejteket a károsodástól, jók a rák ellen.
Fogynivágyóknak is kitünő választás, mert a szükséges tápanyagmenyiséget kevesebb kalóriával biztositják.
Fontos megjegyezni, hogy egy szuperétel nem tartalmazhat hormonkat, permetszert, vagy bármiféle vegyi anyagot.
Néhány szuperétel: Maca gyökér, Avokádó, Spirulina, Chlorella, Goji bogyó, Fekete áfonya, Batáta, Zabpehely.