Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Aranybika Vendéglátóipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola

(Debrecen) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Gyergyó u. 10
A Cívis Hotel's Rt. 1992-ben hozta létre az Aranybika Iskola Alapítványt, az intézményünk fenntartóját, mely megteremtette a tárgyi feltételeket, és egy éttermét átalakított az iskola működtetéséhez. Az Alapító tagok: Végh László és Hupuczi László mind ketten nagy szakmai tekintélyeknek számítanak a vendéglátós szakmában.

Az iskola név választásánál a történelmi múlthoz nyúltunk vissza, és Debrecen egyik nevezetességéről, az Aranybika Szállodáról neveztük el intézményünket. A szálloda Hajós Alfréd és Villányi János tervei alapján épült, és fennállása óta öregbítette a debreceni vendéglátósok hírnevét világszerte.

A képzés egy osztályban szakács-, pincér szakmákban indult. A tanulók felvételénél előnyt élveztek azok a gyermekek, akik az úgynevezett "vendéglátós dinasztiákban" nőttek fel. Már a következő évben bővíteni kellett az iskolát, mert igény merült fel a cukrászképzésre is. A tanulói létszámmal arányosan bővíteni kellett a gyakorlati oktató helyeket. Az Aranybika éttermen, a Délibáb Hotelen, Cívis éttermen, kívül más szervezetekkel, vállalkozókkal is szerződést kötöttünk, így tanulóink az egész megyében tanulhatták a szakmát, mester szakácsok-, illetve cukrászok irányításával.

A színvonalas képzés miatt további igények merültek fel, ezért a Klaipeda éttermet, mely 710 m2, a Cívis Hotel's Rt. teljes egészében az iskola rendelkezésére bocsátotta. Kialakításra került a 3 tantermen kívül a tankonyha, tancukrász üzem, illetve a felszolgáló kabinet is, s ezek működtetéséhez a személyi és tárgyi feltételeket az iskola vezetősége biztosította.

Több sikeres pályázatunk volt, mellyel nem csak korszerűsíteni tudtuk felszereléseinket, hanem Világbanki programon belül részt vettünk az 52 7822 04 OKJ-s számú szállodai portás képzési program készítésében is. Itt az erkölcsi elismerésen kívül közel 15 millió forint értékű támogatást kaptunk az Oktatási Minisztériumtól.

Az Oktatási Törvény módosításával és az intézmény iránti érdeklődés fokozott növekedésével szükségessé vált az iskola további terjeszkedése ezért újabb lehetőségeket kaptunk arra, hogy profilunkat bővítsük, ehhez a Cívis Hotel's Rt. biztosította számunkra a Széchenyi utca 48 szám alatti ingatlant, ahol 30 millió forintos beruházással 4 tantermet, 1 nyelvi labort és egy számítástechnikai szaktantermet létesítettünk.

2000. szeptember 1.-én 9-10. évfolyamon általános műveltséget megalapozó képzést indítottunk. Ezen évfolyamok diákjainak felkészítését megfontolt szakma választását vendéglátó alapismereti- és orientációs tantárgyakkal gyakorlati foglalkozásokkal gazdagítottuk. A felvételi beiskolázási mutatók évről évre pozitív irányban növekedtek. Általában négyszeres, ötszörös túljelentkezés jellemző a megengedett tanulói keretszámokhoz viszonyítva.

A kerettantervi előírásoknak megfelelően az alapozó évfolyamok fő célkitűzése és feladata az általános iskolában tanultak megszilárdítása és a fellelhető hiányok pótlása.

Az intézményi sajátosságok figyelembe vételével emelt szintű idegen nyelv -angol, német- oktatást biztosítunk tanulóink számára, valamint nagy hangsúlyt fektetünk a tanulás módszertani feladataira is. A szakképzés stratégiáját is átformáltuk, a képzés 2 szakmás maradt, mely azt jelenti, hogy a tanuló két évig tanulta az általa választott -szakács, cukrász, pincér szakmát, majd lehetősége volt arra, hogy az általa választott rokon szakmából egy év alatt szakmunkásvizsgát tegyen. A kor követelményeinek megfelelően lehetőséget nyújtottunk arra, hogy vendéglátó üzletvezetői tanfolyam elvégzése után tanulóink önálló vállalkozást is indítsanak. Érettségizett tanulók részére idegenforgalmi ügyintéző és szállodai portás képzést is indítottunk.

Ebben az időszakban lehetőségünk nyílt arra, hogy nemzetközi kapcsolatainkat is bővítsük Tanulóink részt vettek több versenyen is: Ausztriában 2 alakalommal értünk el helyezést és csere üdültetést szerveztünk svájci diákokkal.

Folyamatosan pályáztunk a Munkaügyi Központ által meghirdetett felnőttképzési programokra. Így lehetőségünk nyílt arra, hogy évfolyamonként több csoportot oktattunk és vizsgáztattunk.

Kapcsolatainkat országszerte sikerült bővíteni. Jó kapcsolat alakult ki a budapesti Taverna Oktatási Alapítvánnyal, a Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskolával, az egri Felsőkereskedelmi és a szegedi Vendéglátóipari Szakképző Iskolával is.

Ennek eredményeképpen 2001. szeptemberében -Kuratórium felhatalmazását követően- partneri kapcsolatot létesített a budapesti Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskolával.

-egyrészt annak érdekében, hogy fent nevezett iskola telepítsen Debrecenbe kihelyezett érettségire intenzíven felkészítő osztályokat, -másrészt a VIK iskola Leonárdó kapcsolatait igénybe véve, az Aranybika Vendéglátóipari Szakképző Iskola tanulói számára mód nyíljon külföldi szakmai gyakorlaton történő részvételre.

Ennek keretében Norvégiába, Angliába, Belgiumba küldtünk ki diákokat, és fogadtunk Holland, Angol, Német, Finn és Amerikai diákokat.

Érettségi után néhány tanulónk a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán tanul tovább, és néhányan már diplomát is szereztek.

Azoknak a tanulóknak és szakembereknek, akik nem jutnak be a főiskolára lehetőséget biztosítunk felsőfokú szakképesít szerezzenek vendéglátó menedzser szakon.

Hagyománnyá vált, hogy évenként megrendezzük a Szakmunkástanulók Nemzetközi Kiállítását, amelyen az elmúlt évek során részt vett a debreceni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola mellett, a budapesti Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskola, a Taverna Vendéglátó Szakképző Iskola, az egri Felsőkereskedelmi Vendéglátóipari Szakiskola, a szlovák Presov Szövetkezeti Vendéglátó Iskola, az olasz Palermo P. Borselinno Szálloda Iskola, a svájci St. Gallen Vendéglátó Iskola és az ausztriai Villach Tourismus Iskola is. Képviseltetjük magunkat hazai és nemzetközi versenyeken: Debreceni Ízes napok elnevezésű kulturális és kulináris fesztiválon, az Országos Diák-Gulyásfesztiválon, a Gasztrorandevú Magyarország Nemzetközi Gasztronómiai Versenyen, a Nemzetközi Királyi Szakácsversenyen, ahol csapataink rendszerint eredményesen szerepelnek.

A személyi feltételek is folyamatosan javultak. Tanáraink, oktatóink rendszeres tovább tanulásban és továbbképzésben vesznek részt. Egyre több mester segíti munkánkat szakács szakmában Boros László Venes díjas mester szakács, Mile József mester szakács a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűri tagja, a regionális csapat kapitánya, Kiss Tamás mester szakács. A cukrász szakmában Gara Gyula Venes díjas mester cukrász, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűri tagja, Csordás László és Sipos Gyuláné mester cukrászok támogatják nevelő oktató tevékenységünket.


Eredményes munkánkat az is bizonyítja, hogy volt tanítványaink közül néhányan már oktatnak közöttünk