Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

Az iskoláról

Cím:
Március 15. park 1.
Telefonszám/fax: 84/311-308
E-mail címünk: igazgato@perczel.hu
Története:Iskolánk Siófoki Állami Általános Gimnázium néven 1950-ben alakult. Ennek az évnek szeptemberében egy osztállyal, 46 tanulóval és három tanárral indult meg a tanítás. A gimnázium éveken keresztül mostoha körülmények között több épületben működött.
1954 szeptemberében adták át az iskola új épületét a jelenlegi helyén, nyolc tanteremmel, előadótermekkel, tornateremmel, konyhai és ebédlő helyiségekkel. Az iskola a Perczel Mór nevet 1956. szeptember 29-én kapta meg.
1969-től 1979-ig, illetve 1989-től 1998-ig egészségügyi szakközépiskolai képzés folyt az iskolában. 1976 és 1994 között az intézmény része volt a Gépíró- és Gyorsíró Szakiskola is. Az 1981-84 közötti időszakban megtörtént a gimnázium épületének részleges felújítása, és új épülettel is bővült az intézmény.
Az 1990/91. tanévben kezdődött a magyar-német két tanítási nyelvű oktatás az előkészítő, nulladik évfolyammal. Helyhiány miatt a nyelvtanítás részben a Városi Tanács épületében folyt, oktatási szempontból nem a legjobb körülmények között.
Az 1996-tól 2003-ig a gimnázium helyet adott a Gábor Dénes Műszaki Informatikai Főiskola kihelyezett tagozatának. Számítógépparkja jelentősen bővült.
1997 nyarán iskolabővítésre és felújításra került sor, melynek során a padlástér beépítésével az oktatás egy épületbe került, és új létesítményeivel a tanítás színvonalának emelését tette lehetővé. Az 1998/99-es tanévben indult meg az informatikai szakképzés, melynek keretében diákjaink a 13. évfolyamon középfokú számítástechnikai szoftverüzemeltető képzettséget szerezhetnek. 1999. nyarától a gimnázium fenntartója a Somogy Megyei Önkormányzat lett.

Személyi és tárgyi feltételek

Az iskolánknak jelenleg 518 tanulója és 44 tanára van. Az iskola épülete 50 éves, 1954 szeptemberében került átadásra. Az épület előtti téren egy szépen kialakított park található. Az épület 17 osztály számára biztosít állandó tantermet és különböző szaktantermeket (biológia, kémia, fizika, számítástechnika, ének, rajz), valamint a csoportbontásnál használt kisebb termeket. Az iskola saját számítógépes hálózattal, két gépteremmel és egy operátori helyiséggel rendelkezik. A 25 ezer kötet befogadására alkalmas könyvtár dokumentumállománya (jelenleg 23.945 kötet, 480 elektronikus dokumentum) és a videóterem.jó lehetoséget nyújt a szakmai ismeretek elmélyítésére. A tanulók testi fejlődését segítik az udvaron lévo sportpályák, a tornaterem és a kondicionáló terem, valamint a kis aulában található ping-pong asztalok.
Az iskolának saját konyhája van. A 140 főt befogadó ebédlő berendezése esztétikus, a diákok szép környezetben, terített asztalnál étkezhetnek. A különböző rendezvények színhelye a közel 250 főt befogadó aula. A központi terek természetes megvilágítása kiváló, sok növény teszi barátságossá. A tanárok elmélyült munkáját, a szakmai munkaközösségeken belüli együttműködést segítik elő a kisebb méretű tanári irodák. A tantestületi értekezletek céljára szolgál a nagy tanári szoba.
Minden iskolánkba felvett tanuló számára tudunk kollégiumi elhelyezést biztosítani. A kollégium szép környezetben, a Balaton partján található.

Tartalmi tevékenység

Pedagógiai munkánk a hagyományos emberi értékekre épül, és a személyiség komplex fejlesztését célozza. Tanulóink sikeresen szerepelnek különbözo országos, megyei tanulmányi, sport és művészeti versenyeken.
A továbbtanulási (egyetemi, foiskolai) eredmények alapján a gimnáziumok rangsorában az első harmadban foglalunk helyet az országos listán. A 2003/2004-es tanévben a 117 végzős tanuló angol nyelvből 43 középfokú és 4 felsőfokú, német nyelvből 38 középfokú és 26 felsőfokú nyelvizsgával hagyta el a gimnáziumot. A 13. osztályos tanulóink költségmentes felsőfokú, német nyelvterületen elfogadott nyelvvvizsga bizonyítványt szerezhetnek.
Iskolánk a két tanítási nyelvű osztályok számára 1992 óta két német gimnáziummal tart fenn partnerkapcsolatot. A 11. osztályban egyhetes diákcserét szervezünk a müncheni Michaeli gimnázium egy egész osztályával, amelynek célja ismerkedés a bajor iskolarendszerrel, óralátogatások, valamint a város és a környék nevezetességeinek megtekintése.A bochumi Ostring gimnáziumban évente 6-8 diákunk tanulhat 1 hónapig. Az emelt szintű nyelvi osztályok Gehrden város gimnáziumával állnak cserekapcsolatban.

Az intézmény szervezeti egységei jelenleg évfolyamonként:

* magyar-német két tanítási nyelvű osztály (előkészítő évvel)
* humán - reál emeltszintű osztály
* angol - német emeltszintű osztály
* általános tantervű osztály
* 13. évfolyamon számítástechnikai szoftver-üzemeltető szakközépiskolai osztály