Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Batthyány Kázmér Gimnázium

(Szigetszentmiklós) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Csokonai u. 6.
TEL.: (24) 468-200
FAX: (24) 468-496
E-mail:iskola@bkgsz.hu
Története:Iskolánk az 1990-91-es tanévben kezdte meg működését. Fenntartónk 1991 januárjától Pest Megye Önkormányzata. Kezdetben 4, illetve 8 évfolyamos gimnáziumi, valamint közgazdasági szakközépiskolai képzés folyt intézményünkben, 2001-től a szakközépiskolai képzés megszűnésével tiszta profilú gimnáziumként működünk. 2006 augusztusától igazgatónk Gelencsér László.
Középiskolánk 1992. június 5-én vette fel a függetlenségért küzdő Magyarország első külügyminiszterének, Batthyány Kázmérnak a nevét. Innentől látható zászlónkban a Batthyány-címer középső része, ekkor kaptuk iskolai jelmondatunkat: Fidelitate et fortitudine (Hűséggel és bátorsággal).
Az egységes iskolakép kialakítását szolgálja a tanulók és tanárok által is viselt ünnepi egyenruhánk.



KÉPZÉSÜNKRŐL
Jelenlegi képzési formáink: sztech_terem

* » 8 évfolyamos gimnázium
* (évfolyamonként 2 osztállyal)
* » 1+4 évfolyamos gimnázium
(2004 szeptemberétől 1 osztály évfolyamonként; az első év nyelvi előkészítő)


Gimnáziumi képzésünk egyedi, illetve kerettantervek alapján folyik, kiemelt szerepet kap az idegen nyelvek oktatása, valamint a számítástechnikai ismeretek megalapozása.
Idegennyelv-oktatásunk angol, német, francia és orosz nyelvek választását teszi lehetővé, az első négy évfolyamon pedig latin nyelvet is tanulnak diákjaink.

konyvtar A számítástechnika tantervi anyaga az ECDL-vizsgákra (European Computer Driving Licence – Európai Számítógép-használói Jogosítvány) való felkészítést segíti. Iskolánk ECDL-vizsgaközpont.
Az országos képzéstől eltér iskolánk fakultációs rendszere. Tanulóink fakultációs órák keretében már a 10. évfolyamon készülhetnek a közép- és emelt szintű érettségi vizsgákra és a továbbtanulásra.
A fakultációk mellett a tanulás eredményességét segíti az iskolánk által kidolgozott házivizsga-rendszer.
A környezeti nevelés meghatározó pilléreként 5. és 9. évfolyamosaink számára erdei iskola-programot szervezünk.



ALAPÍTVÁNYAINK
A sikeres munkához a feltételeket iskolánk két alapítványa biztosítja.
A School-Invest Alapítványt (számlaszám: 10103850-13164541-00000007, adószám: 19176585-1-13) elsősorban a külföldi cserekapcsolatok finanszírozása érdekében hívtuk életre. Emellett ez az alapítvány vállalta fel, hogy gazdája lesz a Budapesti Műszaki Egyetem Nyelvvizsgaközpontja által szervezett akkreditált nyelvvizsgahelynek angol, német és francia nyelvből. A gimnázium 11 tanára végezte el sikeresen az ehhez szükséges vizsgáztatói tanfolyamot. A BME Nyelvvizsgaközpont School-Invest Alapítvány Batthyány Vizsgahely 2004 őszétől szervez vizsgákat.bktnprogram

A Kulcs a Jövőhöz Alapítvány (számlaszám: Kisdunamenti Takarékszövetkezet 65000032-11002659, adószám: 18695326-1-13) az államilag nem finanszírozott, továbbtanulási feltételeket megteremtő, illetve szabadidős foglalkozások támogatása céljából alakult.



KÜLFÖLDI CSEREKAPCSOLATAINK
Német nyelvű:

» Privat-Gymnasium Pindl, Regensburg;
» Bundesgymnasium, Gmunden;
» Fachoberschule, Cham;
» Hegel-Gymnasium, Stuttgart;
» Istituto Tecnico Statale „Vincenso Arangio Ruiz”, Róma (angol is)

enekkar Angol nyelvű:

» Liceum Ogólnoksztatcace im. T. Kosciuszki, Busko Zdroj, Lengyelország;
» angliai tanulmányi út Barnstaple-ba /Anglia (angol nyelvtanfolyam)

Francia nyelvű:

» Lyceé Henri Darras, Liévin, Franciaország


A gimnázium több EU-SOCRATES projektben vesz részt (COMENIUS és LINGUA-program), és 9 európai országgal működik együtt német, angol és francia nyelven.



NYILVÁNOSSÁG, SZEMÉLYESSÉG
Az iskola honlapján az aktuális hírek és információk mellett tanulásban hasznosítható oktatási segédanyagok, iskolánk múltját idéző fotók és dokumentumok is megtalálhatók. muv_est
Gimnáziumunk fennállása alatt eddig 2 évkönyvet adtunk ki, az egyes tanévek eseményeiről készült fényképekből pedig rendszeresen iskolai falinaptárt készítünk, sokszorosítunk.
A szülőkkel való kapcsolattartás a tanévente 2-2 szülői értekezleten, illetve fogadó órán, valamint a Szülők Tanácsának működésén keresztül valósul meg.



SZABADIDŐ, KULTÚRA
koncert Oktató-nevelő munkánkat 26 000 kötetes könyvtár, és több mint 200 adathordozó (film, oktató CD stb.) segíti.
Gimnáziumunkban bel- és külföldön egyaránt sikeresen szereplő kórus, valamint több diákzenekar működik.
Az évek múlásával egyre több hagyománnyá váló színvonalas rendezvényt szervezünk egy-egy tanév során. Ilyen többek között a művészeti est, a szalagavató, a Kázmér-bál, valamint a Batthyány Kázmér Tudományos Napok - melynek keretében neves egyetemi oktatók, tudósok, sportolók, művészek tartanak foglalkozásokat és előadásokat diákjainknak -, továbbá kórusunk fő rendezvénye, a tanévzáró koncert.
Tanítványaink aktív közreműködésével készül iskolaújságunk, az Isi-ász.

SPORTÉLET
5., 6. évfolyamaink, illetve a 9. c osztály számára a testnevelés órák keretében úszásoktatást szervezünk.
Szükség esetén szakképzett gyógytestnevelő tart foglalkozásokat délutánonként tanulóinknak.
Tömegsport keretében röplabda, kosárlabda és labdarúgás sportágak választhatók.
A Szigetszentmiklósi Diák Vívóegylet tagjainak többsége tanulóink közül kerül ki. Edzéslehetőséget iskolánk biztosít számukra.
Évi rendszerességgel szervezünk két csoportban sítábort (az egyiket cserekapcsolattal), nyáron vándortábort és két különböző korosztály számára kerékpártábort hirdetünk.