Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség: Bajcsy-Zsilinszky u. 31. Pf. 51

Tel./Fax: 48/430-035 E-mail: sbgmszk@serenyi.sulinet.hu
Történet: Putnok újkori történelme a Serényi családdal szorosan összefonódott. A család 1518-ban II. Lajostól nyerte a nemességet, majd 1653-ban grófi címet kapott. Putnokra Orlay Miklós halála után került a család. Orlay Borbála Serényi Andráshoz ment feleségül, és perrel, megváltással visszaszerezték a kincstártól a putnoki várat és uradalmat.
1834-ben Serényi Alajos gróf a vár köveiből kastélyt építet, amit fia gróf Serényi László 1860-ban modernizált. Míg Serényi Alajos jobbágyait kegyetlenül megadóztatta, fia László már humánus, településfejlesztő földesúr volt. 1866. június 16-án Pesten született gróf Serényi Béla, aki a térség fejlesztésében, még apjánál is nagyobb érdemeket szerzett. Elődeitől eltérően liberális szellemű volt, jogi tanulmányait a pesti egyetemen végezte. Haladó gondolkodását az is mutatja, hogy apja tiltakozása ellenére is polgári családból választ feleséget. Házasságukból egy fiú gyermek született. Pálma grófné fiatalon meghalt, emlékére férje a halastónál lévő forrást - róla elnevezve - kiépítette. Gróf Serényi Béla tagja volt Putnok város képviselő testületének. 1891-ben a dédesi választó-kerület országgyűlési képviselővé választotta. Tisza István első miniszterelnöksége idején államtitkár. Több választási cikluson keresztül 1910-1918 között miniszteri posztot is betöltött, kétszer volt kereskedelemügyi, háromszor földművelési miniszter. Soha nem feledkezett meg városáról. Putnokot teljesen átalakította, fejlesztette - iskolavárossá tette.
1912 júliusára készült el az Állami Elemi Iskola, amely ma gimnáziumunk épülete. Felépítését, minden felekezet adományával, gróf Serényi Béla 10.000 koronával segítette. Még ebben az évben megépíttette az iskola és a vasútállomás közötti betonjárdát. 1913. március 15-én bejelentette, hogy Kertgazdasági Iskolát kíván létrehozni, amihez hatalmas területet adományozott. Ebből fejlődött ki a Felső Leánynevelő és Gazdasági Tanácsadó Intézet, melynek épülete jelenleg a középfokú oktatásnak ad otthont. 1915-ben polgári iskola alapítását határozta el a gróf, s ezért legjobb szántóföldjeit adta el. Az impozáns épület a háború miatt csak később készült el. Ez a mai Serényi László Általános Iskola. Ekkor fordított jelentős összeget a temető rendezésére is.
Az 1917-es járvány és éhínség idején élelmiszert szerzett a városnak. A háború áldozatainak emlékére felállított, Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített emlékművet ő is jelentős adománnyal támogatta. Évente 70 gyermek felruházását, ingyenes étkeztetését biztosította jövedelméből.
A három iskolán kívül 1913-ban felállíttatta a Járásbíróságot, melyben ma középiskolánk egyik kollégiuma működik. Kibővíttette a vasútállomás épületét, megépíttette Eger-Putnok vasútvonalat. A villanyvilágítás, a közvágóhíd, a tűzoltószertár, a halastó, a parkosítás és a muskátlival díszített utcák mind az ő emlékét őrizték. 1919 októberében halt meg. A hálás utókor közadakozásból szobrot állított jótevőjének, amit a 40-es évek végén barbár módon ledöntöttek. Az Ybl Miklós terve alapján készült családi sírhelyüket is ugyancsak feldúlták. A többszörösen megrongált sírhelyet a Putnoki Önkormányzat 1999-ben felújította és kegyelettel őrzi. 1892-ben született ifj. Gróf Serényi Béla, 1957. február 4-én halt meg Budapesten. Élete utolsó évtizedében sokat nélkülözött. Mindkét fia, német feleségeikkel a háború végén Németországba menekültek és jelenleg is ott élnek. A fiúk születési időpontja 1936.05.15. Wilfried Franz Gabriel, 1942.09.24. Béla-László. Ők Gróf Serényi Béla unokái. Mindkét Serényi unokának 3-3 gyermeke született, akik szintén Németországban élnek.