Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Cím: Palóczy u. 3.
Levelezési cím: 3501 Miskolc pf. 12
E-mail cím: kando@kkszki.hu
Web cím: www.kkszki.hu
A hérakleitoszi „panta rhei” (minden folyik, minden változik) nemcsak a dialektika első megfogalmazása, hanem a nevelés-oktatás történetére is igaz megállapítás. (…) Az 1960-as években a régi technikumok átalakításával, új intézmények alapításával hozták létre a szakközépiskolákat az ún. elméletigényes szakmák oktatására. Így kezdte meg működését 1964 és 1968 között három ipari szakközépiskola Miskolcon, nevüket egyszerű sorszámmal jelölve.



Iskolánk jogelődje a 2. Sz. Ipari Szakközépiskola 1966-ban alakult meg a Krisztik Pál tervezte, 12 tantermes gimnáziumi típusterv szerint kialakított épületben, amely a szomszédos Központi Leánykollégiummal együtt készült el.



Első szakasz:

Az épületet hivatalosan 1966. október 12-én Csomós Nándor igazgató vette át. Az oktatott szakmák az ipar különböző területeit és az egészségügyet képviseltek. Így megfért egymás mellett az építőipari gépész, a központifűtés-szerelő, a víz- és gázvezeték-szerelő, a villanyszerelő, a géplakatos, az elektroműszerész, a rádióműszerész, a fogorvosi asszisztens és a földmérő szakma. A 4 + 2 és a 3 + 3-as rendszerű szakmunkásképzés gyakorlati oktatását az iskola bázisüzemei segítették (Lenin kohászati Művek, Borsod Megyei Állami Építőipari Vállalat, Finommechanikai Vállalat, Semmelweis Kórház és Rendelőintézet).



Második szakasz:

A szakmai profil tisztulása egyes szakmák képzésének megszüntetésével kezdődött. 1969-ben a finommechanikai és műszeripari szakon áttértünk a szakmacsoportos képzésre, amely 1981-ben fejeződött be. Ebben a képzési formában a tanulók nem kaptak szakmunkás-bizonyítványt, de az érettségi vizsgával középfokú szakmai végzettséget is szereztek. (…) 1977-ben kivált az egészségügyi tagozat, és megindult a vezetékes távközlés-technikai szak oktatása még szakmacsoportos képzés keretében.



Harmadik szakasz:

Visszatértünk az első szakaszból már ismert szakmunkásképzési célú oktatás formájához: megindult a képzés a mechanikai műszerész, az elektronikai műszerész és a vezetékes távközlés-technikai szakmában (Bázisüzemek: Medicor Művek, LKM, Magyar Posta, illetve MATÁV Rt.). Az 1980-as években a legnépszerűbb és a legeredményesebb szakmai képzés az elektronikai műszerész és a vezetékes távközlés-technikai műszerész szakon folyt. (…) 1989. november 25-én vettük fel Kandó Kálmán nevét, és lettünk Kandó Kálmán Híradástechnikai és Műszeripari Szakközépiskola, később Kandó Kálmán Szakközépiskolára egyszerűsödve.



Negyedik szakasz:

A politikai-gazdasági változások egyre több bázisüzem megszűnését eredményezték. A MEDICOR OREL-lel való kapcsolat megszűnése miatt 1991-től megszűnt a mechanikai műszerészek képzése, helyette beindult a híradásipari műszerész szak. Így az iskolánk tiszta gyengeáramú villamos szakmacsoportos képzést folytató szakközépiskola lett. Egyetlen bázisüzemünk maradt, a MATÁV Rt., segítségükkel alakítottuk ki Ady Endre úti mérőlaboratóriumot és az 1996-ban átadott Repülőtéri Úti E 2000 típusú elektronikai laboratóriumot. 1993-ban megkezdtük a számítástechnikai műszerészek képzését, 1995-től pedig – követő iskolaként – a világbanki modell szerint alakítottuk át a híradásipari és az elektronikai műszerész szakmák képzését (4 + 1 év). 1998-ban valamennyi szakmában a világbanki modell szerinti elektronikai szakmacsoportos képzés zajlott, 1990-ben egy osztályban megkezdtük az informatikai szakmacsoportos képzést. 2000-ben kialakítottuk a multimédiás termet, majd korszerűsítettük a szomszédos számítástechnikai szaktermet.



Ötödik szakasz:

A közoktatási törvény módosításai miatt 2001-től diákjaink az érettségit követően csak a két szakképző évfolyam elvégzése után szerezhetnek szakképesítést az oktatott szakterületeken, a társadalmi környezet igényeit felismerve. 2004 óta az informatikai szakmacsoportban nyelvi előkészítő osztályt iskolázunk be.