Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakközépiskola

(Miskolc) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Címünk: Gagarin u. 54.



OM: 029321








Telefonközpontunk száma: 46/530-432, 46/533-402


Telefax számunk: 46/530-433

E-mail címünk: igazg@eotvos-miskolc.sulinet.hu
Történet: “A tégla és a kő élettelen anyag, Értéket, értelmet ennek erős, dolgos kezed ad. Szépíted a jelent, építed a jövőt, Ez ad életednek fényt és erőt.”

Krónikákra alapozva próbáljuk most végigkövetni iskolánk működésének csaknem 50 évét.

A rendelkezésre álló okmányok alapján megállapítható, hogy az intézet megalakulásának kezdete 1954. március 1 .. Korábban is működött már a 101. Számú Ipari Tanulóintézet részeként, de mint önálló intézmény csak 1954 márciusa óta létezett, mint 114. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet.


Iskolánk első székhelye Miskolcon az Egyetemvárosban volt. Itt felvonulási épületeket biztosítottak a diákoknak a volt rabszállások helyén. Turnusos képzéssel indult meg az oktatás ács és kőműves szakmákban.

Rövid, pár hónapos működés után júniusban az intézet átköltözött az Andor utcába, és a megkezdett tanévet már itt fejezték be. Érdekességként említhető, hogy a tanulók elméleti oktatása a nyári időszakban az iskola melletti hegyoldalon folyt, kint a szabadban. A téli oktatás már fedett épületben történt. A következő évben a munkaerőigény növekedésével, sokkal magasabb lett a beiskolázottak száma, így az Andor utcában lévő épület már nem volt elegendő.


alt



Így 1955. február közepén az iskola harmadik telephelyére költözött Diósgyőrbe, a Kiss tábornok utca 68. szám alá. Itt főleg télen eléggé rossz körülmények uralkodtak. Március elején szintén megindult a képzés két szakmában, de már 188 tanulóval, két éves képzés formájában. 1955. április 30-án volt az intézet névadó ünnepsége, ekkor vette fel Eötvös József nevét.

Az 1959-es évben a tanulólétszám tovább növekedett. Az új tanévre 253 diák iratkozott be. Az 1960-as év egy új intézet megépítésével kapcsolatos lázban telt, de a tanítás az 1961/62-es évben még a régi telephelyen folyt.

Az új iskola telephelye a jelenlegi Gagarin utca 54. szám lett, birtokbavétele 1962. július 14-én történt. Ez több változást is hozott magával. A kétéves képzésről áttértek a hároméves képzésre, mely a legtöbb építőipari szakmára kiterjedt. Bővült az oktatott szakmák száma is, valamint a diákotthon is elhelyezést kapott az épületben. 1964-ben tovább emelkedett a tanulólétszám, és tovább folyt a bővítés. 1967-ben a tanulóotthon elnyerte a kollégium címet.

alt



Az 1969-es évben volt a legmagasabb a tanulólétszám, az 500 főre tervezett iskolában 1239 tanuló kezdte meg tanulmányait. Az oktatás két műszakban folyt.

Az 1972/73-as tanévtől már egyműszakos oktatás volt, valamint ekkor bővült az iskola egy új szárnnyal.

1974-ben ismét visszatértek a kétműszakos oktatásra, ebben az évben elkészült a tornaterem is. Az 1975-ös évben tovább folyt az építkezés, és elkészült a kézilabdapálya. Az 1976-os évben csökkent a tanulók létszáma, így kettővel kevesebb első osztályt indítottak be.

Az 1977-es év kiemelkedő eredménye volt, hogy a színvonalas iskolai munka elismeréseként elnyertük a “szakma kiváló tanulója megyei verseny legeredményesebb iskolája” címet, és az ezzel járó pénzjutalmat. Ezt a címet a következő évben is sikerült megőrizni.

A következő jelentős dátum az iskola életében az 1980-as év volt, ekkor adták át az iskola újabb oktatási szárnyát.

Az 1985/86-os tanévben a diák ok saját erőből, oktatóik segítségével felújították az iskola régi szárnyát és a kollégiumot.

1987-ben indult meg iskolánkban a gyakorlati oktatás biztosítása érdekében végzett bérmunkavállalás. Ezek a bevételek növelték iskolánk anyagi forrását.

1989-re a miskolci 114. Számú Eötvös József Ipari Szakmunkásképző Intézet a régió egyetlen tisztán építőipari profilú szakmunkásképző iskolájává vált.

Az ekkor átalakult, profilt váltott vállalatok megszüntették a tanulók gyakorlati képzését, illetve csak kis létszámban foglalkoztattak szakmunkástanulókat. Az iskola igyekezett talpon maradni és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Az 1989/90-es tanévben az i skola elsőként kapcsolódott be a munkanélküli felnőttek átképzésébe.

Az 1990/91-es tanév különös en kiemelkedik az eddigi évek közül. A tanulók létszáma hirtelen megnövekedett, mert az általános iskolában végzettek több mint 50 %-a a szakmunkásképző iskolákba jelentkezett. Ekkor már 14 építőipari szakmában folyt az oktatás.

1991 tavaszán adták át az iskola udvarán felépült új tanműhelyt, mely lehetőséget nyújtott arra, hogy a gyakorlati oktatás az iskolában valósuljon meg. Ebben az évben lett bevezetve a szakmunkások szélesebb körű munkavállalása érdekében az idegen nyelvek tanítása. Ettől az évtől indult be a technikusképzés két osztállyal, épí tőanyag-ipari és gázipari szakon. Az iskolatípusok átjárhatósága érdekében került bevezetésre ez a 2 éves képzési forma, ahol a már szakmával rendel kezők szerezhetnek érettségit.

A szakképzés minőségi színvonalának emelése céljából létrehoztuk 1991-ben az Építőipari Szakemberért Alapítványt.

Az 1992/93-as tanévtől beindultak a képző- és iparművészeti szakok, díszítőszobrász és díszítőfestő ágazatban.

Az iskola neve megváltozott Eötvös József Szakmunkásképző és Szakközépiskolára.

Az 1993/94-es tanévben beindult az üvegező, az üvegcsiszoló, a faesztergályos szakma oktatása, valamint bővült a művészeti oktatás szakterülete a keramikus, textilműves, bútorműves és intarziakészítő ágazatokkal. A tanév kiemelkedő eseménye 1994 tavaszán az első érettségi vizsga megrendezése volt. 1993-ban az iskola miniszteri dícséretben részesült, melyet a Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési Intézet terjesztett elő.

Az 1995/96-os tanévet a tárgyi feltételek bővítése jellemezte.

Az 1996/97-es tanévben egy osztállyal kapcsolódtunk a világbanki képzés projektjéhez az építészeti szakmacsoportban. Továbbá jelentős fejlesztés történt a számítástechnika területén, 14 darab korszerű számítógépet kaptunk, illetve az iskola csatlakozott az Internet hálózatához. Ebben az évben iskolánk az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium dícséretében részesült.

Az 1998/99-es tanévben beveze tésre került a 9-10. osztályos képzés, a szakmunkásképzés ideje így három évről négy évre tolódott, és a szakmai képzés a 11-12. évre tevődött. A beiskolázott tanulók az OKJ követelményeinek megfelelő képzésben részesülnek, a szakközépiskolai oktatás a vi l ágbanki képzés szerint folyik építészeti és gépészeti szakmacsoportban. Itt a szakirányú képesítés az érettségi utáni időre, a 13-14. évre tevődik. A művészeti szakközépiskolai osztályokban a képzési idő 5 év lett.

Iskolánk új neve 1998 decemberétől Eötvös József Szakképző és Művészeti Szakközépiskola lett.

A 2000/2001-es tanévtől folyamatosan bevezetésre került a Kerettanterv.

A szakképzésben részt vevő 9-10. évfolyamos tanulók a szakmai orientáción belül már gépészeti, építészeti és faipari ágazatot is választhatnak.

Az oktatás tárgyi feltételei is bővültek egy un. multimédiás vetítőterem kialakításával.

Iskolánk 2004 májusában ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját , melyet színes rendezvénysorozat kísért. E rendezvénysorozat fénypontját jelentette a Miskolci Kamaraszínházban, május 17.-én megrendezett ünnepi műsor, és az azt követő állófogadás. Az ünnepi műsort iskolánk tanulói adták elő, s a rendezvényt iskolánk egykori dolgozói, valamint városunk önkormányzati képviselői is megtisztelték jelenlétükkel. A műsorral egyidejűleg nyílt kiállítás iskolánk művészeti tagozatos tanulóinak munkáiból a Kamaraszínház előcsarnokában, mely nagy érdeklődésre tartott számot.

Az évforduló alkalmából jelent meg iskolánk ünnepi kiadványa, a "Kő, papír, olló" című könyv, mely sok színes fotóval illusztrálva mutatta be iskolánkat. A könyv három nyelven jelent meg: magyarul, németül és angolul.