Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium

(Kecskemét) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Dózsa György út 22.
Tel: (76) 508-821
Fax: (76) 481-710
Történet: Az ország első ének-zenei iskolájaként 1950-ben létesült Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola 2007. július 1-je óta a Kecskeméti Művészeti Óvoda Általános Iskola Középiskola és alapfokú Művészetoktatási Intézmény kereteiben működik. A Kodály Zoltán nevét viselő – már önmagában is négy iskolatípust magába foglaló intézményegységen kívül a közös igazgatású intézmény része az M. Bodon Pál Zeneiskola, az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központtól átkerült néptáncművészeti iskola, a Hosszú Utcai Óvoda és két telephelye, a Bíró Lajos Utcai valamint a Szent Miklós Utcai Óvoda.

A Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában az ének-zenét emelt szinten oktató általános iskolára épül a négy évfolyamos gimnázium, valamint a zeneművészeti szakközépiskola. Az általános iskolások és a gimnazisták a Kodály Iskola alapfokú művészetoktatási intézményének zeneiskolai ágazatában egészíthetik ki tanulmányaikat. Az éneklést és a kórus munkát előtérbe helyező általános iskolai és gimnáziumi oktatáshoz hangszeres képzés is csatlakozik ilyen módon – választható formában.

Az alapfokú művészetoktatás kereteiben zongorát, hegedűt, gordonkát, fuvolát, klarinétot, oboát, rézfúvós és ütőhangszereket, valamint magánéneket tanulhatnak a növendékek.

A zeneművészeti szakközépiskolában – párhuzamos képzéssel, amely azt jelenti, hogy a szakmai tárgyakat a közismereti tárgyakkal egyidejűleg tanulják a diákok – zongora, orgona, hegedű, mélyhegedű, gordonka, fuvola, klarinét, oboa, vadászkürt, magánének és szolfézs-zeneelmélet tanszak működik.

A Kodály Iskola általános iskolája és gimnáziuma az ének-zenei nevelést elsősorban a személyiségfejlesztés egyik lehetőségének tekinti, ugyanakkor fontosnak tartja a zenei tehetségek felkutatását, támogatását, a zenei pályára való felkészítését is.

Mindemellett nagy gondot fordít a közismereti tárgyak magas színvonalú oktatására. A kompetenciai mérések eredményei az országos összehasonlításban előkelő helyet juttatnak mind az általános iskolának, mind a gimnáziumnak. Tanítványaink az országos átlag fölötti színvonalon teljesítik a követelményeket.

Figyelemre méltó általános iskolásaink matematikai felkészültsége, ezt jelzik a városi tantárgyi mérések.

Általános iskolásaink szinte kivétel nélkül érettségit adó középiskolában folytatják tanulmányaikat. Sikeresen felvételiznek a legnépszerűbb gimnáziumokba.

Saját gimnáziumunk tanulói – alapítványunk támogatását is élvezve – képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelően bármely választott tárgyból készülhetnek emelt szintű érettségi vizsgára.

A gimnazisták pályaorientációja igen változatos, Nem csupán a humán tárgyakból, a reál tárgyakból is sikeresek.

A zeneművészeti szakközépiskola elsődleges célja, hogy felkészítse a tanulókat a zenei továbbtanulásra.

A legtöbben már a közismereti érettségi után bekerülnek a zeneakadémiára, főiskolákra.

Két középiskolánk a felvételi eredmények alapján több évtizede a legrangosabb iskolák közé tartozik. A vegyes típusú iskolák országos rangsorában a 2005-ös eredmények alapján a 3. a 2006-os eredmények alapján a 4. helyen álltunk. Mindkét évben elsők voltunk azonban a tudomány- és művészeti egyetemekre való bekerülés tekintetében.

Az iskola művészeti csoportjai kimagasló eredményeket mutattak föl az elmúlt években. Hét kórusa – a Kicsinyek Kórusa, az 5. évfolyam kórusa, a Miraculum, az Aurin, a Fiúkórus, a Vegyes kar és a Kodály Zoltán leánykar – számos elismerést szerzett nemzetközi és hazai versenyeken, fesztiválokon.

Az egyik legemlékezetesebb szereplés a Kínában megrendezett kórusolimpián való föllépés volt, az Aurin kórus folklór kategóriában olimpiai bajnok lett.

A szakközépiskola vonós zenekara nagy élményt jelentő hangversenyekkel ajándékozta meg az iskolai és városi közönséget számos alkalommal.

Alapfokú művészetoktatási intézményeink, így a Kodály Zoltán iskola alapfokú zenei képzése is elnyerte a minősítő bizottság KIVÁLÓ MINŐSÍTÉSÉT eddigi eredményei, a tantestület felkészültsége és a tárgyi feltételek alapján.

Az iskola hangversenyterme gazdag hangversenyéletnek ad teret.

A tanulók ilyen módon a legmagasabb szintű szabadidős tevékenységhez a legkulturáltabb időtöltéshez kaphatnak segítséget.

Tornatermünkben és sportudvarunkon mindennap sportolhatnak a diákok a tanórán kívüli idősávban is a testnevelők által vezetett sportkörökben. Az iskola egyik kosárcsapata 2002-ben olimpiai bajnok volt az országos diákolimpián.

A Kodály Zoltánról elnevezett iskola 2002-ben megkapta a Magyar Művészetoktatásért Díját, 2005-ben a Kodály Intézetért című elismerést, valamint a Magyar Örökség Díjat.

Tantestületéből sok pedagógus rendelkezik rangos szakmai és pedagógiai kitüntetésekkel.