Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Régi osztálytársait keresi? Tekintse meg Osztálytárs keresőnket!


A D-vitamin szerepe szervezetünk működésében


A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség. Ezt már nagyon régóta tudjuk és régen többnyire természetesen módon oldották ezt meg. A hosszú hajóútra induló hajósok, hogy elkerüljék a skorbutot, hiába a sok egészséges halhús, például savanyú káposztát vittek magukkal. Hol volt még ekkor a C-vitamin felfedezése, de egyszerű analógiák alapján, a zöldség és savanyú káposzta megvéd a betegségtől alkalmazták ezt. Ugyanilyen analógia alapján használtak az emberek számos gyógynövényt.

A C-vitamin már régóta kitüntetett szereppel bírt, de az utóbbi időben, felismerve, hogy téli tömeges megbetegedések mögött a D vitamin hiánya állhat, erre is egyre több figyelem fordult. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Megfelelő mennyiség szükséges belőle ahhoz, hogy a sejtek funkcióját aktiválja.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezetünkben raktározódik. A napfény hatására képződő D vitamint már régóta ismerik, de nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére. Tápanyagokkal is tudunk magunkhoz venni D-vitamint, ilyen források a tejtermékek, a tojás, a tőkehal, a hal májának az olaja. Már csak régi filmekből, regényekből ismerjük, hogy a gyerekeknek csukamájolajat adtak.

MA HOGYAN TUDJUK PÓTOLNI A SZERVEZETBEN D-VITAMINT?
Napsütéses időben ez nagyon egyszerű, sőt ennek jótékony hatása van a cukorbetegség kialakulásának lassítására is. A megfelelő napszakban, – nem a tűző napon – végzett bármilyen tevékenység, lehet ez direkt napozás, olvasás, séta, már segíti a D vitamin felvételét. A téli borongós hónapok alatt azonban, ezt már más módon kell megtennünk. Ezt a mennyiséget ilyenkor táplálék kiegészítő formájában ajánlott bevinni, mert a táplálkozással önmagában nem érjük el a kívánt vitamin mennyiséget. A rendszeresen D vitamint szedők körében kisebb a téli megbetegedések száma. Ugyanis az UVB sugárzásban lévő D vitaminnak köszönhető a kevesebb megbetegedés a nyári időszakban, pedig ilyenkor jóval több baktérium és vírus él a környezetünkben, mint a téli hidegben. A D vitamin pótlására azért is ügyelni kell, mert ma már nincsenek látványos jelei a hiányának, de azért ez nem tesz jót a szervezetünknek.

MIT OKOZ A D-VITAMIN-HIÁNY?
A D-vitamin-hiányos állapotot angolkórnak (rachitis) nevezik, ez az elsősorban a csontrendszerre ható betegség. Az angolkór magyar elnevezése a 19. század végéről, a 20 század elejéről származik. Eredete, hogy az iparosodás éveiben a rossz táplálkozás, a szennyezett levegő és a napfény hiánya betegségként, tömeges méretekben először Angliában tűnt fel a szegény sorsú főként városi gyermekek között. A D-vitamin hiány miatt kialakult csontrendszeri elváltozások a növekedés és fejlődés leggyorsabb stádiumában érintették a csecsemőket és kisgyermekeket. Az angolkór tünetei nagyon feltűnőek voltak; a bőr sápadtsága, az elgörbült alsó végtagok (O-láb kialakulása), a mellkasi csontok, a bordák, a gerinc deformálódása (tyúkmell) és fokozott hajlam a csonttörésre. A mai életkörülmények között a D-vitamin hiányának ezek a látványos jelei szerencsére megszűntek, inkább jelentkezik a téli influenzákban és garatgyulladásokban. Azonban az orvoslás történetéből, az angolkór még ma is intőjelként hirdeti, hogy a D-vitamint megfelelően pótolni kell.

Az emberek szervezete a téli időszakokban D-vitamin hiányossá válnak, ezért fontos a pótlása. A D-vitamin-hiány megszüntetésével időskorban csökkenne a csípőtáji törések kockázata, míg gyermekkorban jelentős mértékben az influenza kockázatát. mérsékeli.

A D-vitamin pótlásával így a szervezetünk természetes egyensúlyát tudjuk megőrizni és a betegségek kockázatát csökkenteni.

Forrás: https://vitamin-rendeles.109.hu

Ezeket olvastad már?

Gerilla marketing: A kisvállalkozók leghatékonyabb "fegyvere"

Egy kis segítséggel 100 évig élni... mint a korzikaiak...

Szőnyegek

Tudja melyek a családiháza leggyengébb pontjai?

Sok nő szenved tőle....

Kandalló építés, tervezés

B-Trend Munkaruházat

Fel szeretné újítani beton járdáját?Jó helyen jár!

Siófok szállás

Tudja-e, hogy honnan származik a DÍSZMAGYAR, amely nemzeti öntödatunk egyik jelképe?

Mondjon búcsút az aggódásnak és aludjon ismét nyugodtan...

Az autózás kialakulása

Néhány ártatlan tévedés, ami akár a látásába is kerülhet…

Konyhatechnikai berendezések beszerzése!

TSM Kerámia

Rendezvénysátor bérlés

Gyerekbútorok

Gerilla marketing: A kisvállalkozók leghatékonyabb "fegyvere" 109.hu

Szellőztetés az ablakon át...

FIGYELEM! Addig ne kezdjen bútora kárpitjának tisztításához, amíg ...

Óravásárlás előtti jótanácsok

Miért jó a Zet moduláris fém tetőlemez?

Szállás Hévízen

A szép sövény titka...........

EGRI ROAD BEATLES MÚZEUM

Szeret barkácsolni?

Egyedi konyhabútor készítés

Mi a titka a jó hőszigetelésnek?

Hogyan válasszunk örökzöldet?

Ha el akarja kerülni, hogy a LAKÁSFELÚJÍTÁSA, akár évekig is elhúzódjon...