Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Zay Anna Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégium

(Nyíregyháza) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Család u. 11.
Iskolánk képzési rendszere a társadalmi igények szerint formálódott és alakult, ezt tükrözi története. 1949. októberében a sátoraljaújhelyi Állami Ápolóképző Iskola 2. éves osztályát áthelyezték Nyíregyházára, ezzel kezdődött az egészségügyi szakképzés iskolánk jogelődjében. Oklevelet először 1950. októberében állítottak ki. Csecsemő-és gyermekápoló, általános betegápoló, valamint asszisztens szakokon folyt képzés évtizedeken át. 1967-ben a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban indult az első egészségügyi szakközépiskolai osztály, majd 8 osztályban folyt a képzés. Közben a szakiskolai képzés is számos reformot élt meg, de a képzésben mindig nagy hangsúlyt kapott a tankórtermi gyakorlat.

1987 újabb mérföldkő a képzés és az iskola életében. A szakközépiskolai és a szakiskolai képzés összevonásával új, nagy intézmény jött létre, korszerű új épületben. A 3 éves szakiskolai oktatás-képzés hosszú időn keresztül jól szolgálta társadalmi-ágazati és egyéni érdekeket. A szakmai követelmények korszerűsödése, a nemzetközi színvonalhoz való alkalmazkodás indokolttá tette a "történelmi küldetését" beteljesítő szakiskolai képzés megszüntetését. Az 1995/96-os tanévben az utolsó végzős évfolyam is elhagyta az iskolát.

A változás újabb jele, hogy az intézmény falai között 1994 óta gimnáziumi tanterv szerint haladó osztályok is tanulnak, kiépült az érettségire épülő szakképzés. Az 1998/99. tanévben világbanki követő program keretében informatika és egészségügy szakmacsoportokban indítottunk osztályt. Ezzel megszűnt (ún. kifutó rendszerben) a hagyományos egészségügyi szakközépiskola képzés.

Az ágazati szakmai igényekhez igazolva tovább bővült az érettségire épülő szakmai képzés a csecsemő- és kisgyermek ápoló, illetve gondozó szakokkal. A felnőttoktatási tagozat az 1998/99. tanévtől iskolarendszerű levelező és esti tagozati formában működik tovább.