Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Nemes Nagy Ágnes (volt Dr. Hetényi Géza Eg. Hu.) Műv. Szak.

(Budapest 11 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetősége:
Thallóczy Lajos u. 1
Tel:
1/464-3158
Fax:
1/203-8935
Email:
info@nemessuli.hu
Története:
Az iskola 1931-ben épült. A kor fő építészeti stílusának, a római iskolának a jellegzetes jegyeit viseli, ezért műemléki védettség alatt áll. A II. világháború végéig fiú elemi iskolaként működött, 1945 után már lányok is jártak ide általános iskolába. 1968-ban egészségügyi szakközépiskolává alakult.

Nem sokkal később vette fel a híres belgyógyász, Dr. Hetényi Géza nevét. Két évtizeden át kizárólag lányok oktatásával foglalkozott. (Általános ápoló és asszisztens képzettséget adott.) Az 1980-as években - a szakképzés átalakulásával - az egészségügyi középiskolai képzés fokozatosan megszűnt és a világbanki program átvételével általános műveltséget adó humán középiskolává vált. Ezzel párhuzamosan ismét koedukált iskola lett a Hetényi.
Egészségügyi szakközépiskolaként kialakult nemes hagyományainkat és tantestületünk kétségtelen értékeit átmentve olyan humán középiskolát hoztunk létre, amelyben megváltoztak a tradicionális vezetői és tanári szerepek, átértékelődtek a feladatok az iskolai élet szinte minden területén, változtak az értékrendek és bizonyos hangsúlyok is áthelyeződtek helyi tantervünkben.

Humán középiskolánkban két fő profil rajzolódott ki: az egyik az idegen nyelvi tagozat, amely évek óta 0. nyelvi előkészítő tanfolyammal indul és 5 éves képzést nyújt. A másik a 4 évfolyamos drámatagozat.

Érettségi utáni szakképzésünk egyik területe, a képi diagnosztikai és intervenciós szakképzés kifutó jelleggel megszűnik.
2006-ban elíndított a színész II. szakképzés folyamatosan működik. 2009-ben vette fel Nemes Nagy Ágnes nevét.
Iskoláról:
Legfőbb törekvésünk, hogy

* tanulóink széles, stabil általános műveltséggel rendelkezzenek
* ismerjék fel az anyanyelv, az informatika és idegen nyelvtudás fontosságát világunkban
* váljanak tudatos, aktív állampolgárokká és európai uniós polgárokká
* egyenek érdeklődőek egyre inkább kitáguló világunk kérdései és problémái iránt, legyenek nyitottak az információk előtt, a tanulás és a tudatos ismeretszerzés váljon életformájukká
* legyenek igényesek önmagukkal szemben

Iskolánkban különös hangsúlyt kapnak a magyar nyelv és irodalom, az idegen nyelvek és az informatika. Informatikából - az érettségi lehetőségén kívül - szeretnénk minél több tanulót eljuttatni az ECDL-vizsgáig, amely Európában elfogadott számítógépkezelői képesítést jelent. Iskolánk sajátos tantárgya a médiaismeretek és a filmkultúra illetve filmesztétika. E komplex tantárgy választható érettségi tantárgy is egyben. Oktatási munkánk másik speciális területe a drámapedagógia.

A széleskörű általános műveltség mellett iskolánk a továbbtanuláshoz is jó esélyt kíván biztosítani. Nagy szerepet kap az önálló tanulói ismeretszerzés, öntevékenység, a tanórán kívüli önművelés. Segítjük az önmegismerést, a harmonikusabb és gazdagabb személyiség kibontakozását, a szorongások, gátlások oldását. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a tanulók képességeinek, körülményeinek minél jobb, mélyebb megismerése.

Nevelő - oktató munkánkban törekszünk tanulás- és tanulócentrikus módszerek alkalmazására, ahol a tanár szerepe egyre inkább a tanulás megszervezésére, irányítására, a tanulók önálló ismeretszerzésének segítésére irányul és nem csupán az ismeretátadásra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanulók folyamatosan és ténylegesen képességeik szerint teljesítsenek, s e képességek az évek során fejlődjenek is.

Iskolánkban működik a gyakornoki rendszer, jelenleg két gyakornokkal. Az érvényes Gyakornoki Szabályzat megtekinthető s titkárságon és a könyvtárban.

Mivel az iskola épülete kicsi és képzési rendszerünkben egyre inkább előtérbe kerültek a tanár- és tanteremigényes kiscsoportos foglalkozások, 385 tanulónál többet nem tudunk befogadni. Ennek megfelelően az utóbbi években évfolyamonként 2-2 párhuzamos osztályt indítunk.

Az évek során osztályaink kialakításánál két fő profil rajzolódott ki: az évfolyam egyik osztályánál az idegen nyelv oktatása, a másiknál a dráma és a színjátszás. Az osztályokat a felvett tanulók érdeklődése alapján állítjuk össze.

Érettségi utáni szakképzéseink:

Kifutó jelleggel befejezzük a képi diagnosztikai és intervenciós asszisztensi szakképzést. A továbbiakban a szakképzés a Raul Wallenberg Szakképző Iskolában (TISZKben) zajlik.

Drámatagozatunk a Színész II. szakképző évfolyamon folytathatják tanulmányaikat iskolánkban.
Utolsó frissítés ( 2008. September 26. )