Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

OM-azonosító: 035244
Cím: Nővér utca 15-17.
Postacím: 1558 Budapest, Pf. 29.
Tel. és fax: (1) 320 8276
Honlap: http://www.nlg.sulinet.hu
E-mail: nlg.bp@chello.hu
Történet: A gimnázium jogelődjének alapítási éve 1948., de működését a Bauhaus-iskolához tartozó, a funkcionalista építészet mellett elkötelezett sokoldalú mester, Kozma Lajos tervezte jelenlegi épületben csak 1949. október 22-én kezdte meg. A korabeli skandináv iskolatervezést követő épületben (amelyet az elmúlt években teljes mértékben felújítottak) 1963-ig általános, majd néhány évig tizenkét évfolyamos iskola, később négy évfolyamos, többféle tagozatot kínáló gimnázium működött Lipscher Ervinné dr. vezetésével. A gimnázium Kilián György nevét viselte.
Az intézmény Rónai Béla kezdeményezésére - az egész magyar pedagógiai gondolkodást megélénkítve - 1989-ben a korszerű körülményekhez igazítva feltámasztotta a nyolc évfolyamos gimnáziumi képzés évszázados hazai hagyományait, s egyidejűleg felvette Németh Lászlónak (1901-1975), polihisztor nevelőnknek, európai gondolkodónknak és nemzeti klasszikusunknak nevét. Az igazgató ekkor dr. Hoffmann Rózsa volt. Az iskolában számos, országos figyelmet ébresztő pedagógiai kísérlet folyt ez utóbbi, döntő változás előtt is: osztályozás nélküli értékelés, komplex esztétikai nevelés, integrált természettudományi képzés, élsportolók középfokú oktatása. A gimnáziumban csak nyolc évfolyamos képzés folyik.
A Németh László Gimnázium a már a serdülőkor előtt elmélyültebb szellemi munkára érett tanulóknak kínál közös alapokon nyugvó és egymással egyeztetett tantárgyi programokat, emberközpontú oktatási-nevelési koncepciót. Az ember-központúság nem a humán tárgyak dominanciáját, hanem valamennyi műveltségi területen a legmélyebb humán értékek: a szép, a jó és az igaz primátusát jelenti. Az igen képzett és több kitüntetett tanárt számláló nevelőtestület pedagógiai gondolkodásának mélyén többek közt az a meggyőződés él, hogy érdekközpontú világunkban a felnövekvő nemzedékeknek különösen nagy szükségük van a harmónia és a tisztaság felemelő és megvilágító erejére; arra az erőre, amely segít eligazodni az emberi útkeresés három fő irányában: az etikai, a világnézeti és az esztétikai értékek rendszerében. Így jelenik meg a képzés céljaként a sokoldalúan művelt, nyitott ember eszménye, azé, aki ismeri önmagát, ismeri nemzetét, ismeri egész nemét; aki tud önállóan gondolkodni, aki képes gondolatait árnyaltan és választékosan kifejezni.
A gimnázium diákjai igen eredményesen szerepelnek különböző szintű tanulmányi versenyeken és idegen nyelvi vizsgákon, országos összehasonlításban is nagyon erős arányban folytatják tanulmányaikat a felsőoktatásban. Diákjaink teljesítményeit, eredményeit magasra értékeljük, összesen hétféle kitüntetéssel honoráljuk, ezek közül kettőt, a Rónai Béla Irodalmi Díjat és a Németh László-érmet a tanulók és a tanárok közös szavazásának eredményeként adjuk át.
A pedagógiai koncepció egységben tartja a hagyomány és az újítás, a magyarság és az európaiság, az értelem és az erkölcs horizontját. Latint és legalább két modern nyelvet mindenkinek tanulnia kell. Az egyedi pedagógiai program integrál műveltségi területeket, lehetőséget ad a diákok tantárgyi és szintbeli választására, tanév végi vizsgákat ír elő, s tanórán kívüli képzési tevékenységeket ajánl. Szakkörök, kórusok, színjátszókör, keramikus és kézműves műhelyek működnek; bemutatók, koncertek, előadások, kiállítások, iskolanapok és sportversenyek színezik a diákéletet.
A gimnázium két nagy múltú egyetemmel működik együtt a tanárjelöltek gyakorlati képzésében. Külföldi kapcsolatokat is ápol, rendszeresen vesz részt egyéni és csoportos diákcsere-programokban. Céljai megvalósításához jelentős anyagi segítséget kap a Szülők a Diákokért Alapítványtól.
A gimnázium köztudottan magas követelményeket állít diákjai elé, de ezek ismeretében is többszörös túljelentkezést regisztrálhat, a tanulókat írásbeli és szóbeli felvételi vizsga alapján válogatja ki. Az igazgató minden év novemberének második szerdáján tájékoztatót tart a felvételizni szándékozók szüleinek.
A gimnáziumban tizenhat tanulócsoport elhelyezésére, szakszerű oktatására és egyéb kiszolgálására (étkezés, könyvtár, orvosi ellátás stb.) van lehetőség. Az oktatást szaktantermek, sportpályák és informatikai eszközök is segítik. Az épület csendes, nyugodt helyen fekszik, szomszédai is gyermekintézmények.