Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Wesselényi Miklós Műszaki Szakközép- és Szakiskola

(Budapest 14 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Várna u. 23.
Telefon: 06-1-363-60-61
FAX: 06-1-363-26-22
Történet: Az 1952-es év végére már rendelkezésre álltak mindezek. Az ipari tanulókat mint kis “katonákat” téli “feketébe” és nyári “ öltöztették, minden kiegészítőt (pl. kapcát is) megkaptak a tanszerek mellé. A pedagógusokat is beöltöztették még “rangjelzésük” is volt. Megszólítás tanár-elvtárs, mester-elvtárs volt.

A mi “házunk tája” is ekkor formálódott, volt 17. számú Építőipari Iskola, melyet összeköltöztettek egy öntőket és lakatosokat képző iskolával. Ez az áldatlan állapotot szüntették meg azzal, hogy a VII. kerületi Hernád utcában és a Wesselényi utca 44-ben tanműhelyeket is létesítve létrehozták a 14-es és a 30-as Ipari tanuló iskolákat.

1954. augusztus 1-én alakult meg a 30-as számú Ipari tanuló Iskola Skolnik Vilmos igazgató kezdte meg a szervezését. Szekeres Istvánné és Molnár Ferenc igazgatóhelyettes, 16 válogatott tanár, szakoktató, Kobán Sándor tanműhelyvezető irányításával a műszaki iroda, Vattai Nándor főkönyvelő vezetésével a gazdasági iroda kezdte meg a munkát.

Az első évfolyamba 431 közepes vagy annál jobb eredményű általános iskolát végzett tanuló iratkozott be.

Az 1955-ben kezdődő tanévre új ötlet született. Addig az általános iskolát végzett tanulók közé elszórt érettségizett tanulók létszámát nagyobb propagandával megsokszorozva, külön érettségizett tanulóképzést kellett létrehozni. Ennek bázisává tették a már átszervezett két iskolát.

Huszár János igazgatóhelyettes vezetésével megkezdődött az újjászervezés. A megmaradt négy tanár – Horváth Béla mechanikai műszerész szakmaismeret, Roskoványi András elektromos szakismeret és szakrajz, Percz János szakrajz és Vidéki Gusztáv anyagismeret – mellett két mestertanár – Gyalogh Károly és Várhegyi István – látta el az elméleti oktatást. A két mestertanáron kívül Forstinger Ferenc, Major Tibor, Kövesi József, Mollek Lajos, Kovács Endre, Gál Lázás, Réti Pál, Dér Ervin, Pintér István, Gerber Béla, Juhász József szakoktatók végezték a gyakorlati képzést.

Az első tanévben lakatos, esztergályos, mechanikai műszerész és autóvillamossági műszerész (akkumulátor karbantartó) szakmákban kezdődött az oktatás.

Nyolc osztályban 231 tanulónk volt. Ezért a tanítás csak kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken folyt. Egy osztály két napig volt iskolában és négy napig a tanműhelyben.

1955 novemberében az Intézet felvette a Ságvári Endre nevet. Az 1955-56. tanévre az intézet átalakult.

Érettségizett fiatalok szakmai oktatását kapta feladatul. A neve is megváltozott, 30. sz. Műszaki Intézet lett. Az érettségizett fiatalokat finommechanikai műszerész, szerszámkészítő és esztergályos szakmákra vettük fel.