Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

(Budapest 14 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Levélcím: Várna utca 21/b.
Telefon / fax: 06-1-363-7459; 06-1-383-8606
E-Mail: ybleszi@ybleszi.sulinet.hu
Történet: Iskolánk, az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola, a főváros egyik legnagyobb középfokú oktatási intézménye, melynek tevékenysége az építőipari szakképzés területén szinte egyedülállóan sokrétű.

Iskolánkat 1958-ban alapította a volt Munkaügyi Minisztérium, valamint az Építésügyi Minisztérium. A képzés az első tanévben hat szakmában tíz osztállyal, 350 tanulóval indult. 17 fős tanári és 20 fős szakoktatói gárda biztosította a diákok képzését. Harminc év múlva már 16 szakma 96 osztályt képező 3165 főnyi tanulóját 165 iskolai állományú pedagógus és 124 fő vállalati állományú szakoktató nevelte-oktatta választott szakmájára.

A szakiskolában az OKJ képzés területén tizenkét szakmában szerezhetnek szakképesítést tanulóink, akik szakmával már rendelkeznek és a 9 -10 osztályt elvégezték a szakiskolában, lehetőségük van három éves szakközépiskolai képzés keretében az érettségi bizonyítvány megszerzésére is.

Építőipari műszaki szakközépiskolai tagozatunkon diákjaink az érettségi bizonyítvány mellett az ötödik év végén magasépítő technikus szakképesítést szerezhetnek. Közülük a legjobbak a műszaki felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat.

A képző- és iparművészeti tagozaton 1990-ben - az építészethez és az iskola korábbi profiljához leginkább kapcsolódó - kőszobrász, díszítőszobrász és díszítőfestő szakon kezdődött el a művészeti szakképzés, mely az általános iskolából érkező tanulóink számára öt éves. Középiskolai végzettséggel rendelkező tanulóink két év alatt szerezhetnek szakképesítést.

A kezdetektől fogva a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola által kidolgozott tantervek alapján, de saját úton haladva folytatjuk a képzést. Elsődleges célunk - amellett, hogy legtehetségesebb tanulóinkat felkészítsük a művészeti főiskolákon, egyetemeken való továbbtanulásra - az, hogy olyan középfokú művészeti szakembereket, kézműveseket képezzünk, akik széleskörű esztétikai és technikai ismeretek birtokában képesek új és műemlék épületeken egyaránt korunk követelményeinek megfelelő alkotó tevékenység végzésére.

Művésztanáraink és nagy gyakorlattal rendelkező szakoktatóink irányításával tanulóink a műhelymunka mellett gyakran vesznek részt a főváros és környéke jeles épületeinek felújítási munkálataiban is. Az elmúlt időszakban például dolgoztak többek között a gödöllői Grassalkovich-kastély, a Magyar Tudományos Akadémia, a Szépművészeti Múzeum, a Vígszínház és több budapesti templom felújításán.
Legtehetségesebb tanulóink évről évre sikeresen részt vesznek hazai és nemzetközi pályázatokon, szakmai és tanulmányi versenyeken.

Végzős tanulóink között minden évben többen is vannak, akik sikeresen felvételiznek a művészeti főiskolákra, az egyetemek művészeti fakultásaira és a pedagógiai főiskolák rajz szakára.
Tantestületünk több munkatársa is részt vett a művészeti szakközépiskolák új központi programjainak kidolgozásában. Alapító tagjai vagyunk a Művészeti Szakközépiskolák Szövetségének.
Rendszeresen részt veszünk hazai és nemzetközi szakmai tanácskozásokon, tanulmányutakon, elsősorban a műemlékvédelmi szakemberképzés területén. A helyszínen is tanulmányoztuk több európai műemlékvédelmi kézműves akadémia tevékenységét, például Raesfeldben, Fuldában és Velencében.
További szakmai elképzeléseink között szerepel a műemlékvédelmi szakképzés szélesítése az új műemléki szakmák oktatásának bevezetésével és a művészeti szakképzésünk ilyen irányultságának erősítésével.