Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola

(Budapest 14 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Kapcsolat

Címünk: Egressy út 71.

OM azonosítónk: 035396

Telefon: 06-1-252-7777
Fax: 06-1-220-8186
Történet: Iskolánkat 1912-ben alapították, melyben polgári leányiskola működött, majd az iskola később gimnáziummá alakult. A 90 éves fennállása során képzési céljai többször is változtak. Gimnáziumi korszakában a képzési célokat a gimnáziumok egységes érettségi követelményrendszere határozta meg. Tehát az, hogy a tanulók számára megalapozza a főiskolákon, illetve egyetemeken való továbbtanulást, a továbbtanulni nem kívánó tanulókat pedig meghatározott műveltségi szintre emelje. Az 1959. évtől a politechnikai oktatás, munkára nevelés is szerepelt a képzési célok között. Ebben jelentős fordulatot hozott a szakközépiskolai oktatási rendszer bevezetése.

Az 1964/65. tanévben a fenti célok érdekében megkezdődött az iskola szakközépiskolává való átszervezése. 1967-től, vagyis jó 39 évvel ezelőtt épült ki teljesen a szakközépiskola. 1964-ben került átadásra a műhelyépület, amely csatlakozik a főépülethez. Ebben a tanévben a négy első osztály már mint ipari szakközépiskolai osztály kezdte tanulmányait. A tanulmányi idő során a tanulóink fele-fele arányban elektro-, illetve mechanikai műszerész képzést kaptak. A szakközépiskola célja az általános iskolában szerzett ismeretek bővítése, a tanulók műveltségének továbbfejlesztése és testi nevelése és az említett szakmákban való szakképesítés nyújtása volt.

Az 1969/70-es tanévben az iskolában szakmacsoportos képzés alakult ki. Így az eddigi egyszakos képzés helyett a finommechanikai műszeripari szakmacsoport szakembereinek képzését kezdte meg. A képzési cél tehát ekkor a korszerű általános műveltség és a középfokú szakmai képesítés nyújtása volt. Ezért az 1973/74-es tanév újabb változást hozott iskolánk életében.

Újra visszatért az egyszakos, érettségizett szakmunkások képzéséhez, szerszámkészítő és irányítástechnikai szakmában. Iskolánkban elsőként vezették be az automatizálás területén hazánkban is széleskörű felhasználásra kerülő mikroprocesszorok oktatását. Az oktatás ismertté vált színvonala, továbbá a technikusképző évfolyam bevezetése miatt 1984-re újabb épülettel kellett bővíteni az iskolát.

A szakközépiskola eddigi történetében két jelvény szimbolizálta az iskola jellegét: az első a névadó, Egressy Gábor képmását tartalmazza, s a következő jelmondatot: “Áthatják egymást a szép és igaz”. A második műszaki és nemzeti jellegű: egy nyomtatott és integrált áramkörön áll az Egressy név piros-fehér-zöld betűkkel.