Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kályi Jag Romanemzetiségi Szakközép- és Szakiskola

(Budapest 6 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség:

Cím: Bajza u. 53.
Telefon:
06-1/374-0660
Email:
kalyi.jag@freemail.hu
Története:

Az iskolát, Varga Gusztáv a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület alapítója hozta létre. Az alapító azzal a céllal hozta létre a középfokú oktatási intézményt, hogy az általános iskolát elvégzett cigány fiatalok továbbtanulási esélyeit növelje, illetve elősegítse a társadalomba való integrálódásukat. Iskolánkba olyan tanulók jelentkeznek, akik etnikai hovatartozásuk, rossz anyagi, szociális helyzetük miatt más oktatási formákból kimaradtak vagy be sem jutottak. Vannak olyanok is, akik más oktatási intézményekbe nyertek felvételt, de beilleszkedési zavarok miatt egy-két hónap után átjelentkeztek iskolánkba. Az iskola működési engedélyét 1993. március 4-én kapta meg a Művelődési és Közoktatási Minisztériumtól.
Az oktatás 1994. szeptember 1-től folyik. Tekintettel arra, hogy ekkor még iskolánk nem volt közismert, az első évfolyamra jelentkezők száma 28 fő volt. Az ezt követő évfolyamokba, átlagosan mintegy 35 fő nyert felvételt intézményünkbe. Évente, évfolyamomként kb. 15-20%-os a lemorzsolódás. Ennek okai többnyire a fővárosiak esetében vidékre való költözés, lányoknál a férjhez menés (élettársi viszony), szülés, fiúknál pedig az iskolakerülés, illetve a munkavállalós.

A vidéki tanulóink kimaradásának oka szintén az elköltözés, illetve a fővárosi tanulóinkra jellemző okok. Végzős tanulóink közel átlagosan mintegy 8-10 fő tanul tovább érettségit adó oktatási intézményekbe. Az eddig végzettek közül jelenleg 6 fő folytat felsőfokú tanulmányokat.

Továbbtanuló diákjaink számára rendszeres délutáni korrepetálást biztosítunk, valamint rendszeresen részt vesznek tanítási programjainkon: kirándulás, hagyományőrző tábor, színház, mozi, múzeumlátogatás. Elmondhatjuk tehát, hogy iskolánk "inkubátorház"-ként is működik. Anyagi erőforrások híján az inkubátorházat hivatástudatból, a szakma és tanítványaink iránti elkötelezettségből tartjuk életben.

Elindult 2004-ben az érettségit adó osztályunk is.

A 2005-2006-os évben sikeresen letették az éretségit a végzős diákjaink!
2006-2007-es évben is sikeresen leéretségizett a 12/c osztály!