Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskola

(Budapest 3 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetősége:
Kalászi u. 5-7.
tel.: 453-3000,
fax: 453-3001
e-mail: obudaikepzo@t-online.hu web: www.obudaikepzo.hu
Története:
Az 1995 óta működő alapítványi fenntartású Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskola két éves, nappali tagozatos szakképzést nyújt a felvételt nyert, érettségizett korosztálynak.

A hallgatók a képzés végén államilag elfogadott középfokú OKJ-s szakképesítést szereznek, nappalin művészeti tagozaton: festő, képgrafikus, 2007-2008. tanévtől alkalmazott grafikus, elektronikus grafikus, alkamazott fotográfus.

Iskolánk olyan érettségizett fiatalokat céloz meg, akik hivatásuknak érzik a művészeti pályát, művészeti akadémiára készülnek, vagy szeretnék eldönteni, hogy a bennük rejlő tehetség, érdeklődés és alkotás milyen helyet kapjon az életükben, egyfajta válaszút a művészi önkifejezés és az alkalmazott művészetek között.
A képzés lehetőséget kínál azoknak, akik már régóta alkotnak és szeretnének szakmailag, technikailag tovább fejlődni.
A művészeti képzés kis létszámú, 6-15 fős csoportokban zajlik, egyénre szabott, műtermi alkotómunka keretében.
Az intézményben a hallgatók anyagot (papírt, festéket, vásznat ...) kapnak, eszközöket, gépeket használhatnak.

Az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskola elsődleges célja a minőségi oktatás megvalósítása, amelyre garancia az elhivatott kortárs művészekből, tapasztalt szakemberekből álló oktatói közösség. Iskolánk egy művészeti sziget, ahol az oktatás hallgatóink egyéniségéhez igazodik, nagy fokú szabadságot biztosítva, következetes szakmai kontroll mellett. Így a növendékeknek lehetőségük nyílik arra, hogy kialakítsák autonóm művészi egyéniségüket anélkül, hogy divatos irányzatok hatása alá kerülnének.

Hallgatóink betekintenek a művészeti élet mindennapjaiba. Az iskola kiállítások szervezésével, pályázatok felkutatásával, portfólió készítésével alapvető jogi kérdések megválaszolásával segíti naprakész, önálló alkotó személyiségek kinevelését.

A hallgatók diákigazolványra, utazási kedvezményre és családipótlékra jogosultak.

OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezők, illetve 23 évüket betöltötek felvehető létszáma kb. 25 fő.

Az iskola múltja

A kilencvenes évek közepe táján, néhány elhivatott képzőművész önálló (független) művészeti iskolát alapított a Hajógyári szigeten. Az újfajta képzés lehetőségeit felismerő fiatalokat vonzó művészeti vállalkozás pár év alatt kinőtte a hangulatos Duna-parti épületet és átköltözött mai helyére a belváros zajától távol eső, kertvárosi jellegű Római Fürdőre.
A közel 2000 m2 alapterületű régi iskolaépület a szakmai követelményeknek megfelelő átalakítások elvégzését követően a mindennapos alkotómunka ideális helyszíne lett.
Az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskola működése során eltelt közel tizenkét év alatt meghatározó művészegyéniségek oktatták és oktatják ma is a hallgatókat. Hagyományainkhoz híven itt tanár és növendéke, mint mester és tanítványa dolgoznak az együtt töltött egy-két év során.


Az intézmény célja

Iskolánk elsődleges célja a magas szintű szaktudással rendelkező szakemberek képzése és kibocsátása. Olyan átfogó elméleti és gyakorlati szakismeretek átadására törekszünk, amelyek birtokában az elsajátított mesterség kellő magabiztossággal, technikai jártassággal és hozzáértéssel gyakorolható. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk kreatív, önállógondolkodásra és véleményalkotásra képes autonóm művészi egyéniségek nevelését, kifejlesztését. Erre garancia a szakmai és gazdasági feladatokat koordináló iskolavezetés elhivatottsága és az elismert képzőművészekből, tapasztalt szakemberekből álló oktató közösség vállalt munkájának lelkiismeretes gyakorlása.
Főbb céljaink kiegészülnek azzal, hogy felsőfokú képzőművészeti tanulmányok folytatására készülő hallgatóinkat segítjük a főiskolai vagy egyetemi felvételire való felkészülésben.
A szakmai célok mellett az iskolában folytatott oktatási tevékenységet nagymértékben meghatározza az a hazai művészetoktatásban hiánypótló, tudatosan felépített és vállalt szerep, amellyel az iskola az érettségizett fiatalok számára
- egyrészt szakmai képesítés szerzési, valamint továbbtanulásra való felkészülési lehetőséget nyújt,
- másrészt a képzés időtartamára - de akár hosszabb távra is - kiküszöböli a munkanélküliséggel való szembenézés problémáját,
- gyakorlatban is hasznosítható, valós igényeket magas szinten kielégíteni tudó képzettség biztosítása,
- tehetséggondozás, felsőoktatás szempontjából felkészültebb, érettebb hallgatók kibocsátása,
- személyiségfejlesztés, önálló életre nevelés.
Céljaink megvalósításában kulcsfontosságú a megfelelő személyi és tárgyi feltételek megléte, amelyek folyamatos biztosítására és fejlesztésére nagy figyelmet fordítunk. Fontosnak tartjuk, hogy az iskolába felvételt nyert hallgatók a falaink közt töltött két év alatt ideális környezetben, családias légkörben dolgozhassanak, mert hisszük, hogy a letisztult, nyugalmas környezet segíti az elmélyült alkotómunkát.
Iskolánk képzési és szakmai céljainak következetes megvalósítása segíti az iskolából kikerülő hallgatóinkat a további elhelyezkedésben, valamint abban, hogy felkészülten jelentkezzenek hazai és külföldi művészeti akadémiákra.


Az intézmény eredményei

Iskolánk az elmúlt közel 12 év során sikeresen valósította meg főbb céljait:
- magas szintű művészeti szakképzés,
- főiskolai és egyetemi felvételi felkészítés eredményessége, amit a felsőoktatási intézményekbe felvett hallgatóink magas létszáma is alátámaszt,
- oktatási és művészképzési tevékenységünk szakmai elismertetése, és elismerése,
- középfokú és felsőfokú oktatási intézményekkel való kapcsolattartás, együttműködés,
művészeti szervezetekkel, intézményekkel, galériákkal való együttműködés.

Célunk továbbá, hogy elért eredményeinket megtartva, továbbra is a fentiek szellemében működjünk.


A képzés helyszíne

Az oktatásnak az óbudai kertvárosi jellegű Római Fürdőn 2000 m² alapterületű, felújított iskolaépület nyújt otthont. Minden szak külön műtermekben rendezkedik be, az elméleti órák tágas előadótermekben zajlanak. Az intézmény kiválóan felszerelt képgrafikai műhelyekkel rendelkezik, mely egyedülálló a művészetoktatásban. Az alkalmazott grafika és animáció szakokon külön géptermekben folyik az oktatás. A közösségi helyiségek mellett internetszoba és büfé áll egésznap a diákok rendelkezésére. Az intézményben korlátlan Internet hozzáférést biztosítunk.
Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink az alapvetően vizuális és kreatív tudásra épülő szakmák elsajátításakor a legmodernebb felhasználói piac alkotásaival közvetlenül találkozhassanak. Az Internetet felhasználjuk a globális gondolkodásra nevelés, valamint a naprakész információ áramlás elősegítésére.


A felvételi

Az egy napos felvételi vizsga évente kétszer (május, augusztus) a szakmai készségeket méri fel.


A képzés módszere

- a szakmai ismereteken túl, átfogó kulturális és vizuális képzés
- kis létszámú csoportokban folyó speciális fakultációkkal kiegészülő, egyénre szabott műtermi alkotómunka
- szakvezető tanáraink nagy gyakorlattal rendelkező, elismert képzőművészek, akik mesterként tudják vezetni növendékeiket
- a középiskolai kötelező tananyagon túl a korosztály igénye szerinti kurzusok szervezése (például: " találkozás kortárs képzőművészekkel", filmvetítés, sport programok, plasztikai kurzus, ismerkedés reklámügynökségekkel)


Vizsga módszere

A második év végén a második félévben a végzős diákok vizsgaremeket készítenek, melyet elméleti szinten szakdolgozattal támasztanak alá. Ehhez tanáraik maximális segítséget nyújtanak mind technikailag, mind tartalmilag. Az elkészült munkákat a szaktanárokból és meghívott jeles művészekből álló vizsgabizottság előtt a hallgató bemutatja, majd szakelméletből és művészettörténetből záróvizsgát tesz.

Iskolánk szakmai programjához hozzátartozik, hogy végzős hallgatóink a II. év végén a két év alatt készült munkáikból bemutatkozó anyagot készítsenek az iskola támogatásával.
Emellett fontosnak tartjuk,hogy bármilyen szakmai pályázaton, rendezvényen, kiállításon vagy más iskolákban könnyen bemutathatók legyenek az iskolában készült szakmai anyagok.


Szakmai háttér

Az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskola a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóhelye,az egyetem Vizuális Nevelés Tanszék programja keretében a tanárszakos hallgatók látogatják az órákat,az ötödévesek az iskolában bemutató órákat tartanak.

Több éves tapasztalat szerint az intézményből kikerülő hallgatók sikeresen felvételiznek magyarországi és külföldi művészeti akadémiákra, a mai kortárs művészvilágban nagy eséllyel megtalálják a helyüket, számos rangos kiállításon, ösztöndíjpályázaton sikeresen szerepelnek.


Tanévbeosztás

Az állami előírásnak megfelelően három gyakorlati és két elméleti napra oszlik a heti tanrend, naponta 9-18 óráig tartó órákkal. Az oktatás igazodik az oktatási és kulturális miniszter által előírt tanévbeosztáshoz, mely iskolánkban 28 hetes szorgalmi időszakból és 2x4 hetes vizsgaidőszakból áll. A vizsgaidőszak abból a szempontból is a hallgatók hasznára válik, hogy a középiskolában megszokott rendszer szerinti értékelést felvátja a felsőoktatásban használt beszámolási és felkészülési rendszer, így az egyetemre, főiskolára készülők már átállhatnak az új követelményrendszerre.
A két éves képzés végén a hallgatók szakmai vizsgát tesznek.
A hallgatók a vizsgaidőszakban és a szünetek egyes szakaszaiban is használhatják a műtermeket és a műhelyeket.


Tematikus kiállítás

Minden évben megrendezésre kerül a már hagyománynak számító Tematikus nap, melyen az iskola diákjai kiállítás keretében bemutathatják az aktuális témára készült alkotásaikat minden műfaji és technikai megkötés nélkül, teljes művészi szabadságot kapva.

Tematikus kiállítás célja

- Az iskola tematikus programjának megszervezésével szeretnénk a hallgatók munkáit megismertetni a nagyközönséggel.
- A tematikus kiállítás alkalmával a tanárok és hallgatók közösen állítják ki erre az alkalomra készült alkotásaikat - ezáltal is elmélyítve az iskolában fontosnak tartott "mester és tanítvány" viszonyát.
- Fontosnak tartjuk, hogy ezt a kiállítást "házon kívül" vagyis az iskolától független külső kiállítóhelyen rendezzük meg, így a hallgatóknak lehetőségük nyílik szélesebb körű bemutatkozásra, tapasztalatszerzésre.
- Az évenkénti tematikus kiállítás megszervezésével tájékozódási lehetőség nyílik a képzőművészet iránt érdeklődőknek és az iskolába jelentkező érettségizett fiataloknak arról, hogy milyen alkotások születnek az épület falain belül.
- Végezetül fontosnak tartjuk, hogy tanítványaink megtapasztalják azt a helyzetet, hogy milyen különböző stílusú és különböző műfajokban dolgozó kollégákkal közösen, jó hangulatban színvonalas kiállítást létrehozni.


Szakmai nyílt nap

A szintén minden évben megrendezendő szakmai nyílt nap lehetőséget nyújt mindenkinek - leendő felvételizőknek és szimpla érdeklődőknek egyaránt - hogy betekintést nyerjenek az iskola mindennapi életébe, az egyes szakokon folyó munkába, a tanítás rendjébe, színvonalába. Így egy későbbi felvételiző könnyebben el tudja dönteni, hogy érdeklődési körének és képességeinek mely szak vagy szakok a legmegfelelőbbek.


Szakképzések

Festő szak
Festő szakon a hagyományos festészeti eljárások oktatása mellett bemutatjuk a különböző murális technikákat (freskó, secco, mozaik, sgraffito) is.
A két éves tanulási folyamat során a festészettechnika és a színtan alapvető és nélkülözhetetlen tudásanyagát adjuk át. A mesterségbeli tudás elengedhetetlen része a festészet történetének alapos ismerete, ezért a művészettörténet oktatással párhuzamosan, mintegy ezt kiegészítve, elmélyülünk a bennünket érintő művészetelméleti kérdésekben is. Hiszünk abban, hogy a tradiciók elismerése segíthet minket, hogy ne csak divatosak, hanem korszerűek legyünk.
Festőnövendékeinket fogékonnyá tesszük az alkotói folyamatok szakmai és lelki tényezői iránt. Fejlesztjük a hallgatók kritikai látásmódját: ismerjék fel saját és kortársaik munkáiban a hibákat, erényeket egyaránt, mert így válhatnak a művészeti élet önálló véleménnyel bíró egyéniségeivé.
Műtermeinkben a következő technikák elsajátítására van lehetőség: táblafestészet, temperafestészet, aquarell, guash, pasztell, olajtechnikák, egyéb applikációs és kísérleti technikák.

Képgrafika szak
A képgrafika szak kivételes lehetőséget kínál a művészi képsokszorosítás klasszikus technikáinak megismerésére, művészi igényű felhasználására. Kitűnően felszerelt komplex műhelyeinkben, kis létszámú csoportokban foglalkozunk a magas-, mély-, és síknyomás oktatásával.
Számunkra a különböző technikák elsősorban kifejező eszközök, ezért a mesterség alapos elsajátítása után az autonóm jellegű, minden tekintetben korszerű művészi alkotómunkára helyezzük a hangsúlyt. Szándékunk szerint így válik ma is aktuális műfajjá a művészi grafika. Szintézist és harmóniát teremtünk a több évszázados tradíciók és a mai kor kulturális követelményei között.
A szakon a legkülönfélébb technikák művészi alkalmazását oktatjuk:
- magasnyomás; fametszet, linometszet, cinkográfia, gipsznyomat,
- mélynyomás; rézkarctechnikák, hidegtű, akvatinta, lavis, mezzotinto, lágyalap (vervismou)repesztéses technikák (reservage), kréta és ceruza modorú technikák, reliefes karc,
- síknyomás; litográfia, szitanyomás (szerigráfia),
- egyedi, valamint kísérleti technikák; monotópia, kollográfia, kollázs- és montázstechnikák.
A szak a computerfelhasználást is az alkotómunka egyenrangú kifejezőeszközeként kínálja fel.

Alkalmazott grafika szak
Az alkalmazott grafika szak 2000-ben indult iskolánkban, abból a felismerésből kiindulva, hogy a reklám, a vizuális kommunikáció új és intenzív formája, napjainkban megkerülhetetlenné vált a vizuális oktatásban. A két éves képzés alatt a hallgatók a vizuális hatáskeltés képi és verbális eszközeinek megismerésén túl elsajátítják a legnépszerűbb számítógépes grafikai tervezőprogramok (Photoshop, Indesign, Illustrator, QuarkXpress) készségszintű használatát, Apple Machintos és PC számítógépes környezetben. Mindez kiegészül nyomdaipari szakismerettel.
A tanmenet nagyban épít a kreativitásra és az önállóságra.

Animáció szak
Az animáció szak 2007-től indult az intézményben. A tematika célja az animáció történetének bemutatása a kezdetektől napjainkig, és a ma alkalmazott technikák megismertetése mind elméleti, mind gyakorlati szinten. A hallgatók a két éves képzésben hozzájutnak ahhoz a tudáshoz, amellyel elképzeléseiket sokrétűen meg tudják valósítani. Nagy hangsúlyt kap az oktatásban az általános grafikai programok mellett az animációs filmkészítéshez használt programok (Flash, After Effects, Premier) megismertetése. Az ismeretek folyamatos bővülése folyamán a hallgató egyre önállóbban végezhet alkotómunkát. Az oktatást animációs stúdiók látogatása egészíti ki.

Alkalmazott fotográfus
A hagyományos fényképezés és képkidolgozás alapjai mellett a digitális képfeldolgozás is a tematika része. A hobbi fotózás lehetőségein túl az alkalmazott szakmai gyakorlati ismeret, elérhetővé váljon a professzionális eszközök ismerete, használata, beszerzésük és alkalmazásuk lehetőségei. Megvilágítva a szakmában rejlő specifikumokat a személyiséggel összeforrva teszi alkotóvá, művésszé a végzettség birtokában a fotózás és a szakma iránt érdeklődőket.

Tanáraink

Baksai József - festőművész

Horváth Dániel - festőművész

Sárközi Róbert - sokszorosító grafikusművész
Képzőművészeti és Iparművészeti Szakközépiskola tanára

Oroszy Anna - sokszorosító grafikusművész

Mákó Rozália - grafikusművész

Gábor Imre - sokszorosító és alkalmazott grafikusművész

Böhm Gergely - alkalmazott grafikusművész

Taskovics Éva - animációs filmrendező

Erdélyi Judit - animációs filmrendező, konzulens

Illés Barna - fotóművész

Bozsó András - fotóművész

Pintér András - festőművész

L. Menyhért László - művészettörténész,
Magyar Képzőművészeti Egyetem Vizuális Nevelés Tanszék tanára

Funták Gyula - festőművész,
Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára

Tánczosné Dr. Bereczki Ibolya - Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre



Fenntartó

AVENTURIN Kulturális, Művészeti és Oktatási Alapítvány
képviselője: Baksai Krisztina - kuratóriumi elnök

Az AVENTURIN Alapítvány céljai:

- Magyar művészek, a művészeti kulturális és iktatási tevékenységének támogatása.
- Művészeti és oktatási intézmények létrehozása, támogatása, fejlesztése, működési feltételeinek javítása.
- Fiatal pályakezdő, valamint kortárs művészek érvényesülési lehetőségeinek előremozdítása, alkotómunkájuk, művészi fejlődésük, szakmai előmenetelük támogatása.
- Művészeti gyűjtemények létrehozása, gondozása, bemutatása.
- Hazai és nemzetközi alkotóműhelyekkel és társintézményekkel való kapcsolatok felvétele, ápolása, fejlesztése, közös kulturális rendezvények (kiállítások, konferenciák, alkotó táborok, művésztelepek) létrehozása, megszervezése, megrendezése.
- Közép- és felsőfokú oktatáshoz kapcsolódó posztgraduális és szakosító képzési formák kidolgozása és bevezetése, és ehhez szükséges szakmai és szervezési feladatok ellátása.
- A magyar képzőművészeti és iparművészeti hagyományok és eljárások felkutatása, gyűjtése, megőrzése, oktatása és népszerűsítése.
- Nemzetközi művészeti - kulturális cserék és szabad tanfolyami képzési formák szervezése.
- Tradícionális keleti harci művészetek támogatása.
- Tradícionális keleti kultúrával kapcsolatos ismeretterjesztő, szervező, oktató, kulturális oktatási és sporttevékenység anyagi feltételeinek biztosítása.


Az AVENTURIN Alapítvány művészeti tevékenysége:

A kortárs magyar képzőművészet értékeinek fennmaradása, valamint a fiatal pályakezdő képzőművészek érvényesülési lehetőségeinek elősegítése érdekében az Alapítvány több mint 400 művet magába foglaló Kortárs Képzőművészeti Gyűjteményt gondoz.
Az AVENTURIN Alapítvány kortárs képzőművészeti gyűjteménye adományok által bővül. Amennyiben a gyűjtemény állományából képeladásra kerül sor, az Alapítvány a befolyó összeget teljes egészében ugyanazon alkotó egy másik művének megvásárlására fordítja. Így a művész folyamatosan képviselteti magát az Alapítvány kortárs képzőművészeti gyűjteményében.
Épület:
Épület

A képzés helyszíne

Az oktatásnak az óbudai kertvárosi jellegű Római fürdőn 2000 nm alapterületű, felújított iskola épület nyújt otthont. Minden szak külön műteremben rendezkedik be, az elméleti órák tágas előadótermekben zajlanak. Az intézmény kivválóan felszerelt képgrafika műhelyekkel rendelkezik, mely egyedülálló a művészeti oktatásban. Az alkalmazott grafika és animáció szakokon külön géptermekben folyik az oktatás. A közösségi helyiségek mellett internetszoba áll egész nap a diákok rendelkezésére, ahol korlátlan Internet hozzáférést biztosítunk hallgatóink számára. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink az alapvetően vizuális és kreatív tudásra épülő szakmák elsajátításakor a legmodernebb felhasználói piac alkotásaival közvetlenül találkozhassanak.