Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetősége:
Nagyszombat utca 19.
Telefon: (+36 1) 388 71 20 Fax: (+36 1) 388 71 20
Email:titkarsag@arpad.sulinet.hu
Története:
Az Árpád Gimnázium ma
Az Árpád Gimnázium története

A több, mint 100 éve alapított Árpád Gimnázium az ország legjobb gimnáziumainak egyike, amely tudósokat, művészeket, élsportolókat, neves politikusokat és közéleti embereket adott az országnak. Diákjaink hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken elért eredményei igazolják, hogy az iskola ma is méltó az elődök híréhez. Gimnáziumunk nevelőtestülete legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megismerje és fejlessze tanulóink azon képességeit, amelyek a megfelelő életpályára kerülést biztosítják.



Az Árpád Gimnázium története



1902 őszén kezdte meg működését Óbuda első középiskolája, a III. kerületi Magyar Királyi Állami Főgimnázium dr. Morvay Győző igazgató vezetésével. Iskolánk két éven át a VII. kerületi Főgimnázium fiókintézménye volt, és albérletben lakott a Tímár utca 12. alatti iskola földszintjén. 1905-ben átkerült a Zsigmond térre, egy bérházba, ahol tantermekké alakított lakásokban folyt az oktatás.1940-ben elkészült a Nagyszombat utcában az új épület az óbudai polgárok téglajegyei segítségével. Üvegfalú rajzterme, egybenyitható, nagy tornatermei révén európai színvonalú volt, nem beszélve a természettudományos kabinetekről, ahol minden asztalt elláttak gázzal, vízzel, villannyal. Nem sokáig tartott ez az idilli állapot, mert a háborúban komoly belövéseket kapott az épület, ráadásul 1949-ben betelepítették társbérlőként a Bláthy Ottó technikumot. Ugyan a technikum pár év múlva új épületet kapott a Szépvölgyi úton, az így felszabaduló részt nem kaphatta vissza az Árpád, mert ideköltöztették a Kandó Kálmán Főiskola Erősáramú Karát. A főiskola - mivel sokkal jobb anyagi helyzetben volt, mint a gimnázium - folyamatosan terjeszkedett, először az alagsor, majd természettudományos termek kerültek hozzájuk, végül 1965-ben az iskola a nagy tornatermét is elveszítette. Közben az egész épület kezelési joga is a Kandóhoz került, az Árpád albérlővé vált, sőt 1982-ben kitelepítették a gimnázium második évfolyamát a Szőlő utcai dolgozók iskolájába. A Kandó-Árpád társbérlet megszűntetéséért 1984 óta folytak a tárgyalások, amely 1995-ben eredményre vezetett, így a a Bécsi úton felépülhetett az új Kandó épület. Tarlós István polgármester munkásságának köszönhetően az épületet 2006-ban visszakapta az iskola.





100 év - 100 kép



A gimnázium alapításának 100. évfordulójára Lévai Zsolt a gimnázium tanára feldolgozta a gimnázium történetét, amit könyv formában is megjelentettünk. Az alábbi linken a könyv változatlan, elektronikus formátumú anyaga olvasható.

A kiadvány 547 oldal - így még fejezetekre bontva is lassú letöltésre kell számítani.



Lévai Zsolt: 100 év - 100 kép