Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Gimnázium

(Budapest 2 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetősége:
Pasaréti út 191-193.
Telefon: 275-1097
Telefon/fax: 394-3887
Email:iskola@szabol-bp.sulinet.hu
Története:
Iskolánk a főváros II. kerületének zöldövezetében, 1961-ben az Apáthy-szikla alatt, az Ördögárok patak partján, a Pasaréti úton épült. A hatvanas években 1000-1200 fő tanulója volt az intézménynek, amelyből kétszázat is meghaladta az állami gondozott gyerekek száma. Az intézmény 1992-ig testnevelés tagozatos általános iskolaként működött. Tartalmi munkáját a szigorú, következetes követelmény-támasztás mellett jó diák – tanár – szülő együttműködés jellemezte. A diákéletet a gyermekszervezet változatos programjai színesítették, amelyek megalapozták az intézmény hagyományrendszerét. A kilencvenes évek elejére a gyerekek létszámának csökkenése olyan mértékűvé vált, hogy a tanulócsoportok számát évfolyamonként háromról kettőre kellett csökkenteni. Erre az időszakra esik - a szülői igényeket figyelembe véve – a testnevelés tagozatos osztályok helyett a nyelvtagozatos csoportok szervezése. A 24 tantermes épület kihasználtsága, - az oktatást igénybe vevők érdeke - és a tantestület irányultságának figyelembe vételével 1995-ben a gimnáziumi tagozat megszervezésével az iskola szerkezetváltást hajtott végre.
Az iskola jelene:
A gimnáziumi oktatás bevezetésével egy időben vette fel az intézmény a Pasaréten élt költő-műfordító Szabó Lőrinc nevét. 1999-től – újabb szerkezetváltással – az iskola 13 évfolyamos két tannyelvű általános iskola és gimnáziumként működik, 8+5 osztályos szerkezetben. Első osztálytól heti öt órában oktatjuk az angol nyelvet és három közismereti tantárgyat tanítunk a célnyelven. A kilencedik évfolyamon heti húszórás angol nyelvoktatásban részesülnek tanulóink. A tanév végén egy belső FCE vizsga a továbbhaladás feltétele. A gimnázium további négy évében a matematika, földrajz, biológia, történelem, célnyelvi civilizáció és informatika tárgyakat tanulhatják angolul a diákok. További idegen nyelvként – választhatóan – a német, francia, spanyol és olasz nyelveket tanítjuk. Nagy hangsúlyt helyezünk a számítástechnika és informatikaoktatásra, az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítására és a környezetvédelmi nevelésre. Az iskolánkban dolgozó pedagógusokat az alapos tárgyi tudás, pedagógiai felkészültség, folyamatos megújulási törekvés jellemzi. Iskolai hagyományainkat a jól működő diákönkormányzattal közösen nagy szeretettel ápoljuk, rendezvényeink sorát újakkal is bővítjük. A nemzeti ünnepekről történő megemlékezéseken túl rendszeresen szervezünk karácsonyi koncertet, Szabó Lőrinc Fesztivált, természettudományos- és alkotóhetet. A magyarság ünnepkörén kívül az angolszász kultúrkörhöz tartozó ünnepekről is megemlékezünk.
Tanítási idő után zenetanulás, kézműves foglalkozások, színjátszókör, egyéb szakkörök és klubfoglalkozások, sportolás várja az érdeklődő gyerekeket.
Jó partneri viszonyt ápolunk német, olasz, amerikai és kárpátaljai testvériskolákkal. Nyári táboraink a Balatonhoz, illetve a Magas- Tátrába invitálják iskolánk tanulóit. Minden télen Ausztria vagy Olaszország sítáboraink úti célja. Nyolc-tíz osztály tanulóit minden évben erdei iskola várja.
Iskolánkat a szakmai célkitűzéseinek elérésében a Bányai Júlia Alapítvány is segíti.
Az iskola eredményei:
Felvételi mutatók a két tannyelvű oktatásban:
Tanévek
Általános iskola 1. évfolyam
Gimnázium 9. évfolyam

Jelentkezett
Felvett
Túljelentkezés
Jelentkezett
Felvett
Túljelentkezés
1999/2000.- 2006/2007.
574 fő
212 fő
2,7 szeres
1221 fő
312 fő
3,9 szeres
Az első kétszintű érettségi vizsga eredmények (13. évfolyam 2005.):
(„A középiskolai munka néhány mutatója 2005” OKI 2.sz. mellékletének adatai)
Az ország 302 gimnáziuma közül ötnek magasabb az eredménye 90 %-nál; a legmagasabb iskolánké: 95,3 %. (A további 297 gimnázium első kétszintű érettségi eredménye 51,5-89 % között szóródik.)
Az érettségizettek bejutása (felvételük) a felsőoktatási intézményekbe:
Tanév
Érettségizettek száma
Egyetemi felvételt nyert
Főiskolai felvételt nyert
Felsőfokú szakképzésben
Nem nyert felvételt
2004/2005
36 fő
26 fő (72%)
9 fő (25 %)
1 fő (3%)
0
2005/2006
34 fő
21 fő (62%)
8 fő (23%)
3 fő (9%)
2 fő(6%)