Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola

(Pécs) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség:

Cím: Esztergár L. út 6.
Telefon 72 / 257 - 859
Fax 72 / 258 - 153
E-mail titkar@radnoti-pecs.hu
OM azonosító 027423
Történet: Iskolánk alapítását a Vallás- és Közoktatási Minisztérium 1911. évi 147094 számú rendeletével az 1912-13. tanévtől engedélyezte. Azoknak a szakmai feladatoknak az ellátására, amelyekre ma a közgazdasági szakközépiskolák készítik fel diákjaikat, régen a felsőkereskedelmi iskolák képeztek szakembereket.
Ma, amikor az iskolánkban tanuló diákok között sokkal nagyobb a lányok aránya, mint a fiúké, s azokat a munkaköröket is többnyire nők töltik be, amelyekre az iskola felkészít, szinte elképzelhetetlen, hogy valaha küzdeni kellett azért, hogy a felsőkereskedelmi iskolákba lányok is járhassanak. Egy korabeli évkönyvben olvashatjuk a következő sorokat:

"A nők rendkívüli erővel megnyilatkozó művelődési szükségletei folytán az ország több helyén a fiú felsőkereskedelmi iskolákkal teljesen egyenrangú három évfolyamú női felsőkereskedelmi iskolák létesültek. Pécs Szabad Királyi Város közönsége áthatva attól a feladattól, hogy mint a Dunántúl metropolisa hivatott ezen országrész, továbbá Horvátország, Szlavónia, Bosznia és Fiume magyar közönségének ez irányú igényeinek kielégítésére, ugyancsak elhatározta három évfolyamú női felsőkereskedelmi iskola felállítását és ehhez a Vallás- és Közoktatásügyi Magyar Királyi Minisztérium a nyilvánossági jogot már engedélyezte.
A gyakorlati kereskedelmi pálya a női nem természetével, fizikai és szellemi tulajdonságaival leginkább összehangzó életpálya és elvitázhatatlan tény az is, hogy a felső kereskedelmi iskola mai tanterve a nők továbbképzésére kiválóan alkalmas."

1912-ben megnyílt tehát a már 1882 óta létező fiúiskola mellett, azzal közös igazgatás alatt a 3 évfolyamú Női Felsőkereskedelmi Iskola. A régi dokumentumok tanúsága, s a régen végzett diákok elbeszélése szerint is erősen dominált az iskolai oktatásban a szakmára, a gyakorlati életre való felkészítés.

"A Pécsi Városi Felső Kereskedelmi Iskola a gyakorlati pályákra készülő ifjaknak megadja egyrészt a nélkülözhetetlen általános műveltséget, másrészt gondoskodik arról, hogy növendékeit szakismeretek közlése, gyakorlati ügyességek elsajátítása által jövendő pályájukra előkészítse úgy, hogy akár mint önálló kereskedők, akár pedig mint árú-, vagy banküzletekben, biztosítási, ipari, mezőgazdasági vállalatoknál alkalmazott tisztviselők hivatásuknak mindenképpen megfeleljenek."

Ezzel elkerülhetetlenül együtt járt, hogy a gyakorlati élet követelményeihez, a szakmai változásokhoz mindig rugalmasan alkalmazkodni kellett. Az iskola fennmaradásának záloga az állandó megújulás, korszerű képzés, nyitottság volt.

Ahhoz, hogy a szakmai és az általánosan művelő tárgyak bővülő ismeretanyaga elsajátítható legyen, kevésnek bizonyult a 3 év, így az 1921-22. tanévtől 4 évfolyamra bővült a felsőkereskedelmi iskola.

A gazdasági és társadalmi viszonyokban jelentős változások mentek végbe. Emiatt szakmai képzésünk, az egyes tantárgyak tartalma, a tantárgyak köre, szerkezete is átalakult. Jelentős szemléletváltozásra volt szükség, amikor a magántulajdont államosították, illetve szövetkezeteket alakítottak. Nem kevésbé jelentős a néhány év óta, s még napjainkban is tartó privatizációs folyamat. (Egészen más felkészültséget igényel egy nagyvállalat szervezési, tervezési; könyvelési feladataiban való részvétel, mint egy kisebb vállalkozás sokrétű ügyintézői munkáinak ellátása.)

Az alap- és szakmai képzésen kívül iskolánk kezdettől nagy súlyt fektetett az idegen nyelvek tanítására, amelyhez ma korszerű számítástechnika oktatás társul.

Mindenkor képesek voltunk megfelelni az elvárásoknak, a nálunk végzett fiatalok mindig keresettek voltak a munkaerőpiacon.