Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium

(Budapest 1 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

Szabó Ilonka utca 2-4.
Telefon: (1)-214-8063
E-mail: igazgato@bekg-bp.sulinet.hu
Bemutatkozás:
Mint az intézmény igazgatója, tisztelettel köszöntöm Önt a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium honlapján. Iskolánk - melyet Széchény György esztergomi érsek alapított 1687-ben - immár több mint 320 éve áll a magyar közoktatás és ezáltal a Haza szolgálatában.
Az iskola madártávlatból

E hosszú idő alatt olyan kiváló tudósokat, politikusokat, hadvezéreket adtunk a magyar kultúrának és művelődésnek, mint Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, gróf Andrássy Gyula miniszterelnök, Kállay Miklós miniszterelnök, báró Eötvös József író, vallás- és közoktatásügyi miniszter vagy éppen Nagysándor József és Török Ignác aradi vértanú honvédtábornokok. Gimnáziumunk históriája maga a magyar történelem: diákjaink és tanáraink számosan véreztek a nemzet nagy szabadságküzdelmeiben, volt, hogy német nyelven kellett oktatni növendékeinket a Habsburg-önkény időszakában, és a II. világháború után át kellett élnünk azt is, hogy iskolánk kapuit bezárta az egyházi oktatási intézményrendszert tudatosan szétzúzó kommunista diktatúra. De mindezen sorscsapások közepette is, a lángot szilárdan és rendíthetetlenül őrizték elődeink: amikor lehetett, azzal, hogy a szétágyúzott vár romjai között is tanítottak és tanultak; amikor pedig még ezt sem volt szabad, azzal, hogy más intézmény keretei között gyűjtögették, ápolgatták a hagyományokat, és - ha sokáig csak magukban is, rejtve - készültek a "csodára": az újrakezdésre.

A Jóisten megadta az esélyt az országnak, és megadta az esélyt a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumnak is: 1997-ben újrakezdtük a tanítást. Mára az iskolai négy és hat évfolyamos képzéseinek keretében, 20 osztályban mintegy félezer diák tanul, akik minden reggel a Budai Vár, a Mátyás-templom és a Halászbástya sok száz éves falainak árnyékában érkeznek meg a gimnáziumba. Fenntartónknak és támogatóinknak köszönhetően magas színvonalú informatika-, fizika-, kémia-szaktanteremben, nyelvi laborban ismerkedhetnek meg növendékeink a számítástechnikával és az idegen nyelvekkel, egyedi kialakítású rajzteremben tanulhatnak a művészetről, országos versenyek megtartására is alkalmas szertornateremben tehetnek egészségükért, vagy éppen együtt imádkozhatnak csodálatosan meghitt hangulatú saját kápolnánkban. Nemzeti ünnepeink méltó megünneplésének biztosít helyszínt Parlamentre néző lenyűgöző panorámájával a Díszterem. Iskolai és iskolán kívüli programjainkon - a szórakoztató, nem pusztán az elméletre szorítkozó tanulmányi versenyeken, a táborokban és vízitúrákon -, melyeket lendületes, férfi kollégákat is nagy számban felvonultató tantestületünk tagjai szerveznek, akár 50-100 diákunk is részt vesz.
Élet az iskolában

Mindezek mellett - vagy inkább előtt - azonban két másik jellemzőnket, törekvésünket szeretném az Ön figyelmébe ajánlani: az egyik a keresztényi életre nevelés. A mi értelmezésünkben ez öntudatos, tenni akaró és tenni képes, cselekvő létezést takar, amely hitünk szerint még ebben a zavarodott értékrendű világban is (sőt, talán éppen ebben a világban a leginkább) segít majd diákjainknak egyenes, tiszta jellemű, szilárd hitű emberként élni. Másik fontos célunk, hogy tanulóink megértsék: ez a föld, ez a Kárpát-medencét lakó nemzet és annak minden hagyománya az ő örökségük, amit nekik kell megőrizni és továbbadni majd egykoron utódaiknak úgy, hogy ne elvegyenek belőle, ne pusztítsák, ellenkezőleg: építsék, gazdagítsák. Ezért keresi fel iskolánk küldöttsége minden évben Erdélyt, a csíksomlyói búcsút, ezért ünnepeljük immáron 9 éve Füleken, Felvidéken március 15-ét, ezért létesítettünk testvériskola kapcsolatot a szabadkai Kosztolányi Gimnáziummal.

Ha felkeltette érdeklődését ez a kis ismertető, egyetért elveinkkel, és úgy érzi, ránk bízná gyermeke, a magyar jövő nevelését, kérem, keresse fel iskolánkat személyesen (címünk: 1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 2-4.) vagy telefonon (06-1-214-80-63).
Endrédi Józsefné
igazgató

Története:
Leghíresebb növendékeink
A dr. Szalay Gyula - iskolánk tudós tanára - által 1937-ben az iskola 250 éves fennállása alkalmából kiadott iskolatörténet 80 sűrűn teleírt oldalon sorolja fel a jelentősebb pedagógusok és növendékek névsorát.


Bővebben...
Az aradi vértanúk
Az alapítás és a jezsuita irányítás kora (1687-1773)
1686-ban a Lotharingiai Károly herceg vezette egyesült keresztény seregek visszafoglalták Buda várát a törököktől, és az a 145 éves megszállás után visszatért a magyar királyság jogara alá. Szécheny György esztergomi érsek 1687. március 19-én három budai tanintézet alapítólevelét írta alá, melyeknek létrehozására és működésére - magánvagyonából - 700.000 forintos alapítványt tett.


Bővebben...
Szécheny György
Más neveken, más helyeken: a Gimnázium története 1773-tól 1876-ig
A jezsuiták száműzése után az állam fokozatosan kiterjesztette hatalmát az eddig egyházi irányítású oktatásra. Az intézmények működésének fedezetéül a lefoglalt jezsuita vagyon szolgált, amely tanulmányi alapként biztosította az iskolák fenntartását.


Bővebben...
Ferenc József és Erzsébet megkoronázása Budán
A Királyi Egyetemi Katolikus Főgimnázium új otthonában (1876-1949)
Az 1860-as évekre az iskola állaga és a nagy létszám halaszthatatlanná tette a döntést az iskolaépület további sorsáról.


Bővebben...
Eötvös József
Az államosítástól az újraalapításig (1949-1997)
Az 1949. augusztus 31-i államosítással az iskola megszűnni látszott.