Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola

(Záhony) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség:
Kárpát u. 4.

06 45/525-056
zkando@freemail.hu
Történet: Ez a 25 év bővelkedett eseményekben, sikerekben és eredményekben, változásokban, de megteremtődtek hagyományaink is. Több nemzedéknyi fiatalt indítottunk útnak, s jóleső érzés annak számbavétele, hogy egykori diákjaink ma már milyen szép számmal íratják ide gyermekeiket.

Iskolánkat azzal a céllal hozták létre, hogy a vasút számára képezzen forgalmista és gépész szakembereket. Ez hosszú éveken át jól működött, a képzés mindkét szakon megfelelő alapokat biztosított mind a munkába állóknak, mind a továbbtanulóknak. Tanulóink a vasútforgalmi szakról szinte minden évben az OSZTV élmezőnyében szerepeltek.

Rendszerváltáskor a MÁV is közismerten nehéz helyzetbe került, jelentősen csökkent a munkaerőigénye, így a továbblépés érdekében nekünk is váltanunk kellett. A vasútforgalmi szakot ekkor váltotta fel az általános közlekedési szakos képzés. Ebben tanulóink az előzőeknél sokkal szélesebb alapozású és sokrétűbb ismeretekre tesznek szert. Tanulmányaik során megismerkednek a közlekedéssel kapcsolatos főbb szakterületekkel, pld: a közgazdaságtan, idegenforgalom, fuvarjog, vállalkozói és marketing ismeretek, vámismeretek stb. Ezen a szakon ebben a tanévben már az ötödik évfolyam kezdte meg tanulmányait. Az ide jelentkező tanulók jó tanulmányi eredménye színvonalas munkája visszaigazolja a szakváltással kapcsolatos döntésünk helyességét. A vasútgépészeti szakot néhány évre az általános és gépszerelő és karbantartó szak váltotta ki. A munkaerőpiaci helyzet folyamatos romlása azonban ezen a területen is változtatásokra kényszeríttet bennünket, hiszen a továbbtanulók érdeklődése igen megcsappant ezen szakma iránt, s a végzett tanulóink sem találtak megfelelő munkahelyet. Így lehetőségünk nyílott arra, hogy eleget tegyünk városunk és vonzáskörzetünk lakói részéről megnyilvánuló azon egyre sürgetőbb igénynek: a gimnáziumi osztály beindításának. Ez az oktatási forma felfutóban van, ebben a tanévben már a második évfolyamban folyik a tanítás. Itt a tanulóink a hagyományos gimnáziumi tantárgyakat tanulják, a kötelező idegen nyelvek az angol és a német. Az érdeklődő tanulók emelt óraszámú számítástechnikai fakultáción vehetnek részt, alapfokú számítógép-kezelői ill. középfokú szoftverüzemeltetői képesítést szerezhetnek.

Az érettségizett tanulók számára kiegészítő képzés keretében folyik a szakmai oktatás, ebben a tanévben a vasútüzemvitel-ellátó szakon. Ez év szeptemberében tervezzük beindítani az érdeklődéstől függően a vámkezelő és vámügyintéző képzést.

Jelenleg tehát a nappali tagozat 5 évfolyamán 9 osztályban folyik a képzés és oktatás, tanulólétszámunk 287 fő. Intézményünk szakos ellátottsága 100%-os, tehát valamennyi tantárgyat megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógus tanít. Iskolánk beiskolázási körzete országos, de tanulóink túlnyomó többsége megyénkből való. Beiskolázásunkat megkönnyíti, hogy 150 férőhelyes, jól felszerelt kollégiummal rendelkezünk, így minden igénylőnek biztosítani tudjuk az elhelyezést. Mind az iskolában, mind pedig a kollégiumban különböző szakkörök, szabadidős és sportkörök adnak lehetőséget a diákok önművelésére, önfejlesztésére.

Intézményünk a közelmúltban vette fel a közlekedéstudomány neves alakjának, Kandó Kálmánnak nevét, ezzel is jelezve, hogy bízunk iskolánk jövőjében, választott profilunk időtállóságában.