Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium

(Paks) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Levelezési cím: Dózsa György u. 95.
Tel.: 75/519-300 Fax: 75/414-282

eszi@eszi.hu
Internet cím: www.eszi.hu
Történet: Az iskola alapításának ötlete 1985-ben született meg az atomerőmű akkori vezérigazgatójának elképzeléseiben. Az építés, a felszerelés, a személyzet- és diáktoborzás 1986 szeptemberére megvalósult. Megnyitotta kapuit az ország első szocialista magániskolája, amelynek működéséhez a teljes költségfedezetet a Paksi Atomerőmű Vállalat biztosította.
Az intézmény hamarosan országos hírnevet szerzett a tanulmányi és sportversenyeken elért kiváló eredményeivel, az újszerű oktatási megoldásaival, amelyre a kísérleti iskolaminősítés adott lehetőséget.
Kezdetben informatikai, erőműgépészeti, erősáramú és gyengeáramú szakterületen indult a képzés, majd 1990-től beindult a menedzser-asszisztens, 1992-től a környezetvédelmi szakmák oktatása is..

1987-ben már főiskolai képzés tanévnyitóján vehettek részt az érdeklődők, amellyel egy évszázados álom valósult meg Pakson, felsőfokú intézménye lett a városnak.

A röviden ESZI-nek keresztelt intézmény-együttes a régió, a város és az erőmű életében jelentős szerepet játszott és játszik, és ez a szerep az élettartam hosszabbítási törekvések munkaerő utánpótlási bázisaként a jövőben tovább erősödhet.

A szakközépiskola, amely 2001. július 1. óta már alapítványi keretek között működik, továbbra is a paksi atomerőmű egyik emberarca, az ifjúság iránti érzékenységének és elkötelezettségének megtestesítője. Az intézményen keresztül magyar családok ezrei kerültek kapcsolatba az erőművel, és lettek annak szimpatizánsai, támogatói.

A szakmai képzések színvonalát emeli, hogy 1997-ben a „LEONARDO”- pályázaton irányítástechnikai labor kialakítására kapott lehetőséget az intézmény, 2002-ben a decentralizált szakképzési támogatás segítségével modernizálták az iskolában működő CNC labort.

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium akkreditált ECDL- vizsgaközpont, évente kb. 100 fő szerez Európában is elismert számítógép-kezelői jogosítványt. Az iskolában a munkaerőpiac igényeinek megfelelően iskolarendszeren kívüli szakképzés is folyik.

1998-ban a PHARE pályázat elnyerésével Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés (AIFSZ) keretében két éves mérnök-asszisztensképzés indult a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának gesztorállásával energetikai szakterületen, igénybe véve a PA Rt. szakembereit és jól felszerelt szakmai gyakorló helyeit. 2003-ban az Oktatási Minisztérium engedélyt adott a gépipari mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés indítására a Dunaújvárosi Főiskolával együttműködve.

Az ESZI oktatási eszközökkel való felszereltsége az átlagosnál jobb.A számítástechnikai termek gépcseréje folyamatos. Az irányítástechnikai, környezetvédelmi, CNC laborokat mindig a kor követelményeihez tudjuk igazítani, modernizáljuk felszerelésüket a szakképzési támogatások segítségével. A 2008-09-es tanév legnagyobb beruházása a legkorszerűbb technológiákat felvonultató fémipari tanműhely.

30 000 könyvet tartalmazó könyvtár áll a diákok és a tanárok rendelkezésére. Nemzetközi fedett pályás mérkőzések lebonyolítására alkalmas sportcsarnok található az iskola területén, valamint korszerű tanuszodával rendelkezünk. A vidéki tanulók elhelyezésére 180 fő befogadására alkalmas kollégium áll rendelkezésre, melyben a tanulók 2-3 ágyas, telefonos szobák vannak.

Az energetikai iparág reformjának köszönhetően iskolánk az MVM cégcsoport tagjaként a Paksi Atomerőmű bázisiskolája.

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium eddigi vezetői a következők voltak: Kováts Balázs alapító igazgató, dr. Gálos István, Kissné Hegyi Ilona, Hideg László és Ronczyk Tibor.

Az ESZI jövőképe

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium a jövőben meg kívánja őrizni az ország szakközépiskolái között megszerzett jó helyezését. A felsőoktatási intézményekbe felvettek statisztikai adatai alapján az iskola az utóbbi három tanév alapján a szakközépiskolai kategóriában a 3. helyet foglalja el, a felvettek aránya közel 85%.

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium Paks város életében a szakképzés szempontjából vezető szerepet tölt be, képzésével a régió és a fenntaró alapítvány elvárásainak igyekszik eleget tenni. A hagyományok gondozásával szorosabb kapcsolatot alakít ki családokkal, a szülőkkel.

Az iskola megismertetése nemcsak Tolna megyében, hanem a Dél-Dunántúl területén is fontos a minőségi beiskolázás elősegítése érdekében. A jövőkép fontos része a Paksi Atomerőmű ZRt és az MVM cégcsoport tagjai középfokú szakember utánpótlásának biztosítása.

Kiemelt célként kezeljük a következő években az idegen nyelvoktatás színvonalának megtartását, a nyelvvizsgával rendelkező végzős tanulók számának növelését, a nyelvvizsgáztatási központ kialakításának lehetőségét.

Az iskola tovább folytatja, illetve kiszélesíti az ECDL vizsgaközponti tevékenységét, a jó tárgyi és személyi feltételeket kihasználva évente több ECDL tanfolyamot, illetve modulonkénti vizsgákat kell szervezni. Az iskola 2006-tól EBCL (Európai Gazdasági Oklevél) vizsgaközpont.

Az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli felnőttképzést folytatni kívánjuk, illetve a képzési szakok számát az igényeknek megfelelően alakítjuk, növeljük.

Az uniós lehetőségeket kihasználva tovább fejlesztjük az országon kívüli kapcsolatokat, a több hónapra szóló tanulói cserelátogatások szervezését előkészítését. Az EU integrációból adódó lehetőségeket folyamatosan ki kell használni, pályázatokon való részvétel, idegen nyelvtanulási lehetőségek biztosítása, illetve az uniós kultúrák megismerését előtérbe helyezzük.

Az élethosszig tartó tanulás lehetőségét biztosítjuk az idősebb korosztály számára is, kihasználva az iskola számítástechnikai adottságait. Ennek megfelelően az INTERNET használati oktatás bevezetésével is foglalkozni kell iskolarendszeren kívül.

Folytatjuk a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolattartást (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Dunaújvárosi Főiskola).