Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség: Cím: Fõ u. 10.
Igazgató: Gruber Marianna
Telefon:
89/324-394
FAX:
89/324-394

Történet: Iskolánkat 1638-ban alapította a Csáky László gróf által abban az idõben Pápára telepített pálos szerzetesrend. A pálosok a prédikálás mellett tanítottak a kisgimnáziumban. Az iskolatörténeti leírások szerint az 1761-re hat osztályossá bõvült iskolában a munka jól szervezetten folyt, a tanítók kiemelt gondot fordítottak a matematika és geometria oktatására.

Az 1700-as évek végén II. József feloszlatta a pálos rendet, ezáltal megszûnt a pápai iskola is. 1806-ban indulhatott újra a bencés rend tulajdonába került iskola Borsó Gellért igazgató vezetésével. A tanítás nyelve a latin volt, a magyar nyelvû oktatás 1844-ben került bevezetésre. Az algimnáziumként mûködõ iskolát 1911-ben alakították át nyolcosztályos, érettségit adó (teljes) gimnáziummá. Az oktatás célja a tanulók vallásos alapon történõ erkölcsös polgárrá nevelése, általános mûveltséghez juttatása, és a felsõfokú tanulmányokra való felkészítése. Az iskolában tanító tudós tanárok munkája nyomán a bencés gimnázium a város nagyhírû intézményévé vált.

Az 1948-as iskolaállamosítási törvény nyomán megszûnt a bencés gimnázium, az állami tulajdonba került iskola 1951-ben vette fel Türr István nevét. A fiúgimnáziumként mûködõ intézmény 1964-tõl koedukált lett, sõt 1974-ben a gimnáziumi képzés mellett beindult az óvónõi szakközépiskolai is, amit 1994-tõl a pedagógiai szakközépiskola váltott fel. Ettõl kezdve nevezik az iskolát Türr István Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskolának. 1992 óta a négyosztályos gimnázium mellett nyolcosztályos gimnázium is mûködik. 2002 óta fenntartói határozat alapján nem indul kezdõ évfolyam a pedagógiai szakközépiskolai képzésben. Helyére az Arany János Tehetséggondozó program került, melybe kistelepüléseken élõ, szociálisan hátrányos helyzetû, tehetséges tanulók jelentkezhetnek.

2004 õszétõl szünetel a korábbi években mûködõ biológia tagozat, a kezdõ osztály a nyelvi elõkészítõ év befejezése után normál tanterv szerint tanul.