Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Bánki Donát Szakképző Iskola és Kollégium

(Ajka) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Bródy Imre út 2.
Telefon, fax: 06-88-508-200
Telefon: 06-88-508-201
Telefon: 06-88-508-191

Történet: 1859. június 6-án született a Komárom megyei Bakonybánk községben. Édesanyja: Salzer Betti. Édesapja Lõwinger Ignác körorvos Bánkon, majd Lovászpatonán.

Apja otthon tanította hat gyermekét, akik Pápára jártak vizsgázni. Bánki Donát végül is középiskolai tanulmányait Pesten fejezte be 1876-ban, majd a József Mûegyetemen folytatott gépészmérnöki tanulmányokat. Nagyon jó tanuló volt. Utolsó éves hallgatóként Horváth Ignác professzor mellett tanársegédeskedett a mechanika tanszéken. Egyetemista korában változtatta meg családnevét Bánkira.

1881-tól a Magyar Államvasúti Gépgyárban volt gépkonstruktõr, majd 17 éven át a Ganz Gépgyárban dolgozott osztályvezetõként.

1888-96-ig gyümölcsözõen dolgozott együtt Csonka Jánossal, az ugyancsak neves feltalálóval, a késõbbi gyáralapítóval. Közös találmányaik híresek lettek. 1893-ban készült el az elsõ benzinporlasztó, a Bánki-Csonka-féle karburátor. Ezt követõen szabadalmaik már egyediek, nem közösek. 1894-ben szabadalmaztatta az elsõ nagynyomású robbanómotorját, amelyet ezután Bánki-motornak neveztek. 1889-tõl élete végéig egyetemi tanszékvezetõként dolgozott. Mint professzor motorkerékpárt, majd személygépkocsit tervezett és valósított meg. Azután behatóan kezdett foglalkozni a gõzturbinákkal, vízturbinákkal, az áramló folyadékok vizsgálatával. Az 1917-ben ismertetett Bánki-vízturbina-szabadalma nagy sikert aratott. Helyenként most is használják.

1922. augusztus 1-jén hunyt el Budapesten.

1954-ben a kortárs Schimanek Emil professzor írta: "Jellemeznem kellene Bánkit, a tudóst, a zseniális gépkonstruktõrt, a kitûnõ tanárt, a kiváló szakírót, a mintaszerû kollégát és a nemes lelkû embert, az õszinteségnek és igazságosságnak ezt a melegszívû apostolát, akit követendõ példaként állíthatunk arra a piedesztálra, amelyen csak az ország legjobbjainak van helye."