Elérhetőség: Címe: II. Rákóczi Ferenc u. 95.
OM azonosító: 031632
Telefon/fax: (36) 436-480
E-mail: szentlorinc@szent-lorinc.hu
Történet:
A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a közoktatási törvény 29.§ 3. bekezdése alapján a magyar közoktatás nevelő és oktató feladatokat ellátó intézménye, alapítványi iskolája.
Működését a Heves Megyei Önkormányzat Főjegyzője által kiállított 338-2/2002 sz. (módosított) engedély, valamint az 1996. 08. 09-én kelt Alapító Okirat alapján végzi.
Az iskola egyedi kódszáma: 031632
Intézmény - akkreditációs lajstromszám: 0206
A Szent Lőrinc Szakközépiskola négy évfolyamos szakközépiskolai képzést folytat évfolyamonként két osztályban vendéglátás – idegenforgalom, kereskedelem – marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoportban. Angol és német nyelvi előkészítő oktatást végez egy osztályban, a nulladik évfolyamon, vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportban. Érettségi után vendéglátó – idegenforgalmi – kereskedelmi és kozmetikai területen emeltszintű szakmai képesítés megszerzésére biztosít lehetőséget.
Két éves szakiskolai képzést végez vendéglátás-idegenforgalom és egyéb szolgáltatás szakmacsoportban. A 10. évfolyam elvégzése után szakács, cukrász, pincér, fodrász szakmákban történik szakképzés az OKJ követelményeinek megfelelően.
A 2010-2011. tanévtől szakképző évfolyamon a Közoktatási Törvény 27.§ (4) bekezdése szerinti „előrehozott” szakképzést folytatunk, ahol a képzési idő egyharmadában a szakiskolai kerettantervre épülő, általános műveltséget megalapozó pedagógiai szakasz követelményei érvényesülnek. A három éves képzés szakmai vizsgával zárul panziós, falusi vendéglátó, illetve élelmiszer-és vegyi áru eladó szakmákban.
A képzést eredményesen befejezők kérhetik felmentésüket a tankötelezettség alól.
Az iskola felnőttképzési tanfolyamokat szervez vendéglátás, idegenforgalom, kereskedelem és egyéb szolgáltatás szakterületen, az igényeknek megfelelően, az OKÉV Észak-magyarországi Területi Irodája 04-0011-04 nyilvántartási számú felnőttképzési tevékenység és szolgáltatás jegyzéke alapján.
Külön feladatnak tekintjük a vendéglátós dinasztiák nevelését, ezért szívesen látjuk a vendéglátós szülők gyermekeit.
Az intézmény eredményesen kiépítette a COMENIUS 2000 minőségbiztosítás intézményi modelljét.
Az iskola tantermi ellátottsága, felszereltsége, anyagi és humán erőforrása jó alapokat teremt az elméleti és szakmai képzéshez, a magas színvonalú gyakorlati oktatáshoz.
Az iskola három éttermet, egy cukrászüzemet, két cukrászdát, tanboltot, kozmetikai és fodrász tanszalont üzemeltet, ahol a tanulók és tanfolyami hallgatók szakmai, gyakorlati felkészítése a HACCP minőségbiztosítási követelményeknek is megfelelő, valóságos, élő környezetben történik.
Az oktató-nevelő munkát főállású, szakképzett pedagógusok és szakoktatók végzik. Valamennyi pedagógus rendelkezik az előírt szakmai és pedagógiai végzettséggel, megfelelő szakmai gyakorlattal. Szakoktatóink közül többen megszerezték szakmájukban a mester fokozatot.
Az iskola egész tevékenységében figyelembe veszi a térség munkaerő piaci viszonyait és igényeit. Szoros együttműködést alakítottunk ki a Megyei Munkaügyi Központtal és az Észak-magyarországi Regionális Munkaerő Fejlesztési és Átképző Központtal. A térségben működő vendéglátó vállalkozók tanulószerződés alapján vállalják tanulóink gyakorlati képzését. Utazási irodákkal és több mint száz vendéglátó vállalkozással működünk együtt.