Kossuth Lajos Gimnázium és Szakiskola (Miskolc)


 


Az iskoláról

3525 Miskolc, Dayka Gábor u. 4.

Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola Miskolc központjában található. Észak-Magyarországon a fõvárostól 180 km-re található Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye Miskolc. A város keletkezését és fejlõdését kedvezõ földrajzi fekvésének köszönheti. Itt találkozik az Alföld és a Bükk hegység, valamint a fõbb kereskedelmi útvonalak metszéspontjában található.
A város a Szinva patak völgyében 12 km hosszan terül el a Sajó völgyéig. Iparának fejlõdését a német származású Fazola Henrik által létrehozott vaskohó alapozta meg a XVIII. század végén. A kilencvenes évektõl fokozatosan alakult ki a városban az egyetemi központ, ahol 15 000 hallgató tanul.

A város 190000 lakosa közül 12000 az evangélikus vallásúak száma. Trianon döntése következtében Eperjes – a Tara-parti Athén – Szlovákiához került. 1920. február 15-én az egyháztanács elnöksége bejelentette, hogy az eperjesi tanítóképzõt a miskolci egyházközösséghez helyezte. Az Evangélikus Tanítóképzõ épületét 1928-ban avatták. A képzõ padjai közül nemcsak Miskolc és környékére, de még az alföldi településekbe és városokba is kerültek ki az itt végzett tanítókból. A képzés 1948-ban az államosítással megszünt. Helyette az állam óvónõképzõt, majd gimnáziumot és szakközépiskolát mûködtetett 2001. augusztus 15-ig.
2001. augusztus 16-tól újra az Evangélikus Egyház gondozásába került az állagában igen leromlott épület. Az iskola 22 osztályában 730 diák tanul. 9-10-11-12 évfolyamon három gimnáziumi és kettõ szakközépiskolai osztály van. A 13. évfolyamon 2 osztályban pedagógiai asszisztens képzés folyik. A gimnáziumi osztályokban emelt óraszámban tanítjuk az idegen nyelveket, (angol, német, francia, latin) a magyart, a matematikát és a biológiát. Az elsõ egyházi beiskolázási a 2002/2003-as tanévre történt a 9. évfolyamra 174 diákkal. A tantestület létszáma 59 fõ.
Iskolánk szoros kapcsolatot tart a Miskolci Egyetemmel. A végzõs hallgatók közül sokan töltik itt gyakorló tanításukat.
Számtalan lehetõséget kínálunk diákjaink számára a szabadidõ hasznos eltöltésére is. Nevelési céljaink között kiemelt jelentoséget foglal el a sport, az egészséges életmód. Van színjátszó körünk, énekkarunk, tehetséges tanulóink évente bemutatkoznak a miskolci Nemzeti Színházban megrendezésre kerülõ Kossuth Gálánkon. Túra szakosztályunk túrái rendszeresek, hagyományos nyári táboraink (gyalogos „vándor-túra”, kerékpár túra) iránt mindig nagy az érdeklõdés.
A szabadidõs programok szervezésében nagy szerepet vállal a diákmozgalmat is összefogó diáktanács.

 
Ballagás éve:   osztály:  
*Dana*
Miskolc
Ballagás éve: 1993
Osztály: a
Ada89
Aszaló
Ballagás éve: 2008
Osztály: a
allure
Debrecen
Ballagás éve: 1990
Osztály: f
Ambrus Edit
Miskolc
Ballagás éve: 1980
Osztály: b
Angika
Miskolc
Ballagás éve: 1995
Osztály: c
Annamarie Slottberg
Miskolc
Ballagás éve: 1975
Osztály: d
Antal Renata
Miskolc
Ballagás éve: 2001
Osztály: d
Antalné Kubiczki Rita
Miskolc
Ballagás éve: 1999
Osztály: b
Arnóth Klára (Magyar Béláné)
Kazincbarcika
Ballagás éve: 1962
Osztály: c
Árvai Györgyné
Pilisszentiván
Ballagás éve: 1968
Osztály: b
Bacsó Zsuzsa
Budapest
Ballagás éve: 1974
Osztály: a
Bakos Dóra
Bőcs
Ballagás éve: 2005
Osztály: d

Szólj hozzá!